Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Director din CNAIR, reținut pentru luare de mită

Ziarul de Vrancea
22 oct 2022 565 vizualizări

El este acuzat că a luat mită și a făcut trafic de influență pentru a ajuta o firmă să câștige contracte de deszăpezire

Directorul Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Florea Dascălu, a fost reținut sub acuzațiile de luare de mită, trafic de influență, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. El a fost prins în flagrant după o partidă de vânătore la Chișinău Criș, potrivit informațiilor G4Media.

Conform procurorilor, în perioada mai – 22 octombrie 2022, Florea Dascălu, în calitatea sa de director, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, el ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

“Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante”, precizează DNA.

Florea Dascălu și familia sa dețin 8 terenuri intravilane, agricole sau forestiere, 4 case, 3 automobile (două Mercedes și un Nissan) precum și un tractor, potrivit declarației sale de avere. În 2021, el a încasat de la compania de stat venituri totale de 252.902 de lei (nu menționează dacă e vorba de venituri brute sau nete).

Premieră: o acțiune comună USR și REPER după ruperea partidului

n europarlamentarii din cele două formațiuni cer întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte pe tema Schengen

Europarlamentarii USR și REPER solicită întâlniri cu premierul Olandei și parlamentarii olandezi pentru a lămuri rezervele asupra aderării României în Schengen, potrivit comunicatelor de presă ale celor două partide.

Această acțiune comună a celor două partide e o premieră după ce Dacian Cioloș și alți membri din vechiul PLUS au părăsit USR și au creat REPER, partid condus acum de copreședinții Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

Delegațiile USR și REPER din Parlamentul European au trimis sâmbătă două scrisori comune către premierul Olandei, Mark Rutte, și Camera Reprezentanților din parlamentul olandez prin care cer o întâlnire cu șeful guvernului și o discuție cu comisia de afaceri europene pe subiectul accesului României în spațiul de liberă circulație Schengen. Rutte și partidul său fac parte din grupul european Renew, ca și USR și REPER.

Cererea celor 8 europarlamentari români din grupul Renew Europe vine în urma moțiunii pe care parlamentarii olandezi au adoptat-o ​​pe 20 octombrie, la doar o zi după Rezoluția Parlamentului European de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. “Partidul politic pe care îl reprezentați și Coaliția pe care o conduceți au o responsabilitate în fața poporului olandez, dar în egală măsură în fața românilor și a restului cetățenilor europeni. Deciziile legate de Schengen nu ar trebui să fie conduse doar de agendele naționale, ci de o perspectivă mai largă și de o analiză atentă a efectelor acestora față de toți europenii. Ne oferim să facem tot ce ne stă în putere pentru o decizie pozitivă a guvernului olandez în vederea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în cererea eurodeputaților USR și REPER trimisă azi către premierul Rutte.

Cei 8 eurodeputați le amintesc parlamentarilor olandezi și că au susținut activ reforme în domeniul justiției și luptei anticorupție și au sancționat activ derapajele interne pe aceste teme, dar că sunt angajați ferm în aderarea României la spațiul Schengen.

Românii care au vizitat Târgul de carte de la Frankfurt remarcă „standul discret” al României

„Nici măcar numele țării nu apare scris mare sau vizibil”, observă un vizitator

Mai mulți români care au vizitat Târgul de Carte de la Frankfurt, eveniment care a debutat în 19 octombrie și la care România participă cu un stand organizat de Ministerul Culturii, remarcă, pe internet, „discreția” de care dă dovadă România în amenajarea acestui stand. Fotografiile publicate de vizitatori pe rețelele sociale arată pereții despărțitori din panouri metalice, lipsiți complet de orice decorațiune și pe care au fost montate afișe mici pe care scrie că este vorba despre standul României, aflat în evident contrast cu standurile pline de culoare ale unor țări precum Georgia sau Slovenia.

Românii aflați zilele acestea la Frankfurt și care au vizitat Târgul de carte, cel mai mare târg la nivel mondial în ceea ce privește numărul de edituri care expun, atrag atenția asupra faptului că România iese din nou în evidență prin „discreția” de care a dat dovadă în amenajarea standului organizat de Ministerul Culturii. Fotografiile postate de mai mulți internauți arată un stand amenajat din panouri metalice albe, lăsate ca atare, decorate pe exterior cu panouri pe care scrie, pe două dintre laterale, cu litere mai mici de-o șchioapă, „Romanian Collective Stand”. În interior – o mochetă roșie, două-trei rafturi pe fiecare panouri, pe care au fost amplasate cărți și scaune albe, care să-i primească pe cei interesați de ce expune România.

„Cine are un stand discret la Târgul de carte de la Frankfurt”, scrie un internaut care publică poze în care se văd standurile pline de cărți, culoare și atrăgătoare din punct de vedere vizual ale unor țări precum Georgia, Republica Cehă, Slovenia sau Estonia.

Prietenii virtuali ai acestuia au reacționat: „La fel de minunat ca-n 2004, când am trecut pe acolo”, a scris unul dintre ei. Altul a ironizat eforturile României, subliniind că mai bine scriau cu pixul afișele pe care indică țara căreia aparține standul: „dar făceau literele mai mari”. „Nu facem parte din lumea aia. Nu avem nici o legătură”, mai scrie un internaut, în timp ce altul remarcă „profesionalismul pnl/psd”, iar altul constată că „România n-a ajuns încă”.

Un alt internaut critică în termeni duri modul în care a fost amenajat standul României la Târgul de la Frankfurt și folosește #jenibil: „Munca de organizare făcută de onor Ministerul Culturii. Te umple o jenă fără margini când vezi ce înseamnă prezența noastră ca țară la Târgul de Carte de la Frankfurt. #jenibil”. La postarea sa, un prieten virtual comentează: „Structura ieftină de stand pusă la dispoziție de către târg. Că banii mulți merg pe plimbările personalului”.

Un alt român care a vizitat în mai multe zile târgul, postează impresii de acolo. „Așa arată standul României la Târgul de carte de la Frankfurt 2022! care standuri? Cele cu pereți albi, fără nume, doar cu o hârtie lipită pe cele două laterale. Nici măcar numele țării nu apare scris mare sau vizibil. Înăuntru niște funcționari care dau vina pe alții care - chipurile - au decis o astfel de aranjare și prezentare. Sigur, nimeni nu e de vină. Și la câțiva metri, iată standurile a trei țări din zona noastră estică - geografic, desigur. Mă întreb dacă se aude și se vede pe undeva, mai sus”, a scris orădeanul Vasile Gabrian în primele zile ale târgului.

Acesta revine, la o zi după postarea inițială, cu un mesaj în care menționează: „Astăzi n-am făcut alte poze din târg pentru a compara standul României cu alte standuri, că sincer, te apucă așa, ceva, nici nu știu cum să spun, când vezi cum o editură poate avea un stand foarte atractiv, cu lumini, scaune, mese, cărți expuse foarte vizibil etc., iar standul colectiv al unei țări arată ca vai de el”.

Târgul de carte de la Frankfurt, deschis în 19 octombrie, se încheie duminică. Anul acesta, România a participat cu stand organizat de Ministerul Culturii, iar invitații la această ediție sunt scriitorii Jan Cornelius și fotograful Marc Schroeder. Anterior evenimentului, Ministerul Culturii din România a anunțat colaborarea cu Ministerul Culturii din Republica Moldova pentru o cât mai bună reprezentare a literaturii și culturii române de pe ambele maluri ale Prutului.

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce motocicleta sa s-a ciocnit cu un vehicul staționat

Un motociclist de 33 de ani a murit duminică noaptea,după ce motocicleta sa s-a ciocnit cu un vehicul staționat pe o stradă din Capitală. “La data de 23 octombrie a.c., în jurul orei 00:40, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe Bd. Ion Ionescu de la Brad. Din primele date, conducătorul unei motociclete, în vârstă de 33 de ani, care se deplasa pe Bd. Ion Ionescu de la Brad dinspre Șos. București-Ploiești, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu un autovehicul staționat”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei. În urma impactului, motociclistul a decedat la fața locului.

Cercetările sunt continuate de către Brigada Rutieră sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului de circulație.

Spania trimite opt avioane de vânătoare în România

Spania a anunțat, sâmbătă, că va trimite 14 avioane de vânătoare în România și Bulgaria pentru întărirea prezenței militare în flancul de est al NATO, în contextul războiului din Ucraina. Madridul va trimite șase avioane Eurofighter și 130 de militari în Bulgaria, în perioada cuprinsă între jumătatea lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, pentru a pregăti forțele locale, a precizat Ministerul spaniol al Apărării. În România, vor fi trimise de către Spania opt avioane F18M și 130 de soldați, în perioada decembrie 2022 – martie 2023, ca parte a strategiei NATO “reacție și descurajare”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a mulțumit Spaniei pentru “răspunsul foarte, foarte rapid” la cea mai recentă solicitare a Ucrainei cu privire la sisteme de apărare aeriană.

Tânără de 24 de ani, moartă în urma unui accident în Bucegi

O tânără în vârstă de 24 de ani a murit, sâmbătă, după ce a căzut aproximativ 200 de metri într-o prăpastie din Masivul Bucegi, în apropiere de Valea Jepilor Mici. Femeia s-a împiedicat, iar cei trei însoțitori ai săi nu au putut face nimic pentru a o ajuta.

 Turista în vârstă de 24 de ani, din județul Neamț, a urcat pe munte, în Masivul Bucegi, împreună cu prietenul ei și cu alte două persoane. La un moment da, femeia s-a împiedicat și a căzut în gol 200 de metri, în zona Brâna Caraimanului, pe traseul care duce de la Crucea Caraiman spre cabana Caraiman. Prietenul femeii, aflat în stare de șoc, a fost coborât de pe munte și predat unui echipaj medical de la Serviciul de ambulanță.

ALDE și-a ales o nouă conducere

Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) și-a ales, sâmbătă, în Congres, o nouă conducere, moțiunea cu titlul „Libertate, Democrație, Prosperitate”, propusă de Varujan Vosganian, Mircea Minea și Mohammad Murad obținând cele mai multe voturi, astfel că cei trei au fost desemnați copreședinți ai formațiunii. În urma votului exercitat sâmbătă de către delegații prezenți la Congres, s-au stabilit numele celor care vor ocupa funcțiile de secretar general, prim-vicepreședinți, vicepreședinți ai partidului și de membri în Biroul Politic Executiv.

Noua structură de conducere a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) cuprinde 3 copreședinți, secretarul general, 4 prim-vicepreședinți, 19 vicepreședinți, 14 membri cu rang de vicepreședinte politic și 12 membri supleanți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.