Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Cum ar putea Lazăr să o ajute pe Kovesi

Ziarul de Vrancea
16 feb 2019 788 vizualizări

Actele de urmărire penală în cazul fostei șefe a DNA pot fi infirmate de procurorul general, potrivit unei decizii a Curții Constituționale n Toader insistă să propună un candidat propriu la șefia Parchetului UE, în ciuda oficialilor europeni care o laudă pe Codruța Kovesi

Procurorul general, Augustin Lazăr, poate infirma actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială efectuate în dosarul Codruței Kovesi dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice, au declarat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal. Potrivit acestora, o decizie a Curții Constituționale din 2018 stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă, ci procurorul șef de secție este subordonat ierarhic procurorului general. Potrivit legii privind organizarea judiciară (303/2004), “soluțiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale. Măsura infirmării este supusă controlului instanței competente să judece cauza în fond, la cererea procurorului care a adoptat soluția.” Or, procurorul ierarhic superior este Gheorghe Stan, șeful Secției speciale, care la rândul său este subordonat procurorului general.

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a fost audiată, vineri, la Secția privind infracțiunile în justiție în urma plângerii depuse de Sebastian Ghiță, ea având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzațiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. După audiere, ea a spus că a cerut recuzarea procurorului de caz și a procurorului șef de secție și că nu a comis niciodată fapte penale.

Toader vrea OUG prin care să se stabilească candidatului României pentru Parchetul UE

Tudorel Toader vrea să stabilească prin ordonanță de urgență procedura de desemnare a procurorului european din partea României, potrivit unui proiect transmis la Consiliul Superior al Magistraturii, scrie Digi24. Documentul prevede că ministrul Justiției face lista de propuneri, după o selecție făcută de o comisie. Comisia de selecție va fi condusă de Tudorel Toader și va fi desemnată tot de ministrul Justiției. Din această comisie de selecție, care va avea patru membri pe lângă cel care o va conduce, ar urma să facă parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, și de asemenea doi specialiști în cooperare internațională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuși de ministrul justiției, Tudorel Toader. Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, orice procuror sau judecător cu cel puțin 15 ani experiență și grad profesional maxim își poate depune candidatura, însă este importantă și experiența în combaterea fraudelor cu bani europeni. După un interviu, care va fi public, ministrul selectează trei nume, din care Consiliul Uniunii va desemna procurorul european din partea României. Regulamentul Parchetului European prevede că, până la finalul lunii martie, fiecare stat care l-a ratificat trebuie să trimită Consiliului Uniunii trei propuneri pentru reprezentantul său în colegiul Parchetului al cărui rol este combaterea fraudelor cu fonduri europene.După o procedură similară, tot ministrul Justiției va face propunerile pentru funcțiile de procurori europeni delegați, cei care rămân în țară și lucrează efectiv în dosarele de fraudă cu fonduri europene cu prejudicii mari sau în care sunt implicați cetățeni sau firme din mai multe state. De precizat că o eventuală OUG promovată de Toader nu ar trebui să afecteze candidatura Codruței Kovesi, care s-a înscris la concurs din postura de procuror independent.

Fosta șefă a DNA, lăudată de un oficial european

Ulrike Haberl – Schwarz, președintele Comitetului de selecție a candidaților pentru șefia Parchetului European (EPPO), i-a trimis o scrisoare ministrului Justiției, Tudorel Toader, în care arată că Laura Codruța Kovesi este pe primul loc în cursa pentru șefia Parchetului European pentru că a dovedit rezistență la presiuni și capacitatea de manageria o structură de Parchet importantă. De remarcat că Ulrike Haberl pulverizează principalele argumente ale lui Tudorel Toader, din raportul de evaluare care a condus la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. Unul dintre reproșurile lui Tudorel Toader era tocmai lipsa de competențe manageriale. “De-a lungul carierei sale de procuror, dna Kovesi a dobândit experiență vastă în investigarea infracțiunilor financiare, inclusiv infracțiuni contra intereselor financiare ale UE, precum și criminalitate transfrontalieră. Ca Procuror general și procuror-șef al DNA, a demonstrat capacitate de a crea noi proceduri, de a motiva și dezvolta echipa la potențialul maxim și de a rezista la o presiune considerabilă. Comitetul de selecție a apreciat că realizările impresionante ale parchetelor pe care le-a condus sunt o expresie a calităților sale, dedicației și determinării sale. Cu un stil de comunicare clar și captivant, a convins comitetul de înțelegerea clară a provocărilor viitoare, de profesionalismul său și capacitatea de a construi un Parchet European independent și eficient”, se arată în scrisoare publicată de G4Media.

Verdict final: 25 de persoane, acuzate de trafic de minori, achitate, după ce faptele s-au prescris

Procesul în care au fost judecate 25 de persoane, majoritatea din Țăndărei, județul Ialomița, s-a încheiat, după aproape 9 ani, în acest dosar intervenind prescrierea faptelor în urma schimbării încadrării juridice. Ancheta a fost dispusă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia.Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal. Dacă în primul caz, fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În plus, instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaților. Doar la Tribunalul Harghita, dosarul cunoscut opiniei publice sub numele „Europa” a avut 53 de termene, după ce a ajuns aici, în februarie 2013. Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duși la cerșit în Marea Britanie au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigații pentru capturarea traficanților, această acțiune derulându-se la Țăndărei, în Ialomița. În cadrul operațiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziții domiciliare, la care au participat și ofițeri din cadrul Metropolitan Police și specialiști Europol.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracționale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerșească sau să comită infracțiuni stradale.Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităților rome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea și transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie și a banilor necesari, precum și de organizarea și supravegherea activității infracționale din Marea Britanie și gestionarea sumelor de bani obținute din exploatarea victimelor. Au fost identificate, în 2010, peste 168 de victime minore, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. Procurorii DIICOT au colaborat în această cauză, la acea vreme, cu autoritățile judiciare britanice, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. În anul 2008, în cadrul operațiunii „Europa”, având în vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord între autoritățile judiciare române și cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigație.

Ciorbea a cerut lămuriri despre alcătuirea completurilor de trei judecători

Victor Ciorbea a anunțat că a primit mai mult plângeri în legătură cu neconstituționalitatea formării completurilor de trei judecători și a solicitat lămuriri de la ÎCCJ și CSM. Avocatul Poporului a precizat că în baza răspunsurilor și analizei va decide dacă e cazul să sesizeze CCR. „După pronunțarea CCR și mai ales după motivarea deciziei de către Curte am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituționalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curtea și unele care vizează alcătuirea completelor de la Curțile de apel și alte instanțe”, a afirmat Victor Ciorbea, sâmbătă, la Antena 3. Întrebat ce pași a făcut în această anchetă, Avocatul Poporului a spus că a fost analizată temeinicia petițiilor, și că a cerut clarificări de la instanța supremă și CSM în acest sens. El a precizat că urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituțională sau nu. „Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petițiilor, a temeiniciei și aspectelor de neconstituționalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiții. Iar săptămâna aceasta cu Dina Anghelescu, cu fostul președinte al Asociației Procurorilor, domnul profesor Dima, cu domnul Toni Neacșu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg și am ascultat argumentele dânșilor despre neconstituționalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuții, am formulat o adresă către ICCJ și una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiții și cu privire la cele susținute în mass-media privitor la constituționalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curților de Apel și celelalte instanțe din țară. În funcție de acestea vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepție de neconstitionalitate la Curtea sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a conchis Ciorbea. Completurile de 3 judecători de la ÎCCJ au mai fost contestate inițial, mai exact de către omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, care a mers cu acțiunea la Curtea de Apel București în luna decembrie 2018. În acțiunea sa, omul de afaceri spunea că o hotărâre de formare a completurilor nu există. Curtea de Apel București a respins contestația lui.

Ciorbea, despre întâlnirea cu Tarcea: A fost și foarte privată și extrem de pe „întuneric”

Victor Ciorbea a declarat, ironic, în legătură cu întâlnirea cu președintele ICCJ, Cristina Tarcea, că a fost „foarte privată și extrem de pe întuneric”. Avocatul Poporului a precizat că s-a văzut și a discutat, marți, cu aceasta la Parlament, în comisiile ce vizau bugetul pe 2019. „Deci întâlnirea cu doamna Tarcea a avut loc de față cu 40-60 parlamentari și de la putere și opoziției, plus reprezentanți ai mass-mediei și ai altor instituții. Altfe ne-am salutat, pentru că știam pe doamna Tarcea de când mi-a fost studentă. Mi s-a părut firesc să ne salutăm și să schimbăm câteva cuvinte. În rest, dacă dumneai consideră că am discutat într-un loc atât de privat sau crede cineva că în acest context se puteau discuta chestiuni secrete, sau care trebuie ascunse de opinia publică, poate să spună dumneai”, a afirmat Victor Ciorbea. Întrebat dacă Cristian Tarcea l-a întrebat despre completurile de 3 judecători la acea discuție, Ciorbea a răspuns: „Nu. Lăsați-o pe dumneai dacă are ceva de precizat în acest sens, doamna e cea mai în măsură să spună”. Chestionat dacă le-a simțit ca pe o avertizare declarațiile șefei instanței supreme, Avocatul Poporului a replicat glumind: „Am trecut în viață prin multe avertizări și meteo și de altă natură”. Precizările Avocatului Poporului vin după ce șefa instanței supreme a spus că a discutat cu Victor Ciorbea despre completuri: „Discuția cu domnul Ciorbea a vizat completurile de 3 judecători”. Ea a mai spus că a discutat cu președintele CCR Valer Dorneanu, însă despre completurile de 5 judecători, subliniind că întâlnirea a avut loc într-o cameră atât de întunecată, încât la final a greșit și a plecat cu haina lui.

Drăghici a renunțat la Transporturi

Trezorierul PSD Mircea Drăghici a anunțat sâmbătă că a decis să își “retragă candidatura” pentru funcția de ministru al Transporturilor.  “Am luat decizia de a-mi retrage candidatura pentru funcția de Ministru al Transporturilor. Cred cu tărie că lucrurile importante se fac nu doar cu viziune, muncă și perseverență, dar și cu sacrificii. Am fost dintotdeauna și voi rămâne un om de echipă și vreau să mulțumesc tuturor colegilor din CEx pentru încredere și susținere”, a scris Mircea Drăghici pe Facebook. El spune că va continua să își sprijine colegii.“Îmi doresc un Minister al Transporturilor performant, cu mari proiecte deblocate, cu un plan de investiții și cu o strategie coerentă și sustenabilă și pentru acest deziderat voi continua să îmi pun la dispoziția colegilor sprijinul și experiența, indiferent de poziția sau funcția în care mă aflu. Cred că e responsabilitatea întregii clase politice să nu uite că se află în slujba românilor și a țării, unde nicio miză personală nu își are locul”, adaugă el. Premierul Viorica Dăncilă a transmis președintelui Klaus Iohannis, o scrisoare de răspuns la adresa din 17 ianuarie 2019 privind condițiile de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a Liei-Olguța Vasilescu și a lui Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al transporturilor. Dăncilă a reiterat solicitările de numire a celor doi în funcții. De asemenea, a precizat că a anexat toate înscrisurile necesare privind îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru cele două nominalizări.

O femeie din Botoșani a murit după ce s-a înecat cu mâncare

Sfârșit tragic pentru femeie de numai 49 de ani din Botoșani. Victima a murit după ce s-a înecat cu mâncare. Tragedia s-a întâmplat vineri seară, în timp ce femeia se afla la masă. S-a înecat cu mâncare, iar căile respiratorii i s-au blocat. Familia a sunat de urgență la 112 în speranța că va fi salvată. Cu toate că au încercat, din răsputeri, să o resusciteze, femeia nu a mai putut fi salvată, scrie cancan.ro. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au dus la decesul femeii.

Un bărbat și-a împușcat mortal fosta soție și a fugit, fiind căutat de polițiști

Un bărbat din județul Neamț și-a împușcat mortal fosta soție, sâmbătă seară, după care a fugit, fiind căutat de polițiști. Potrivit Știri-Neamț.ro, o femeie de aproximativ 35 de ani din județul Neamț a fost împușcată mortal, sâmbătă seară, de fostul soț. Incidentul s-a produs în comuna Farcașa și a fost semnalat la 112 de un membru al familiei. Potrivit primelor informații, femeia ar fi fost împușcată în zona inimii, cu o armă artizanală pentru care nu a fost emisă o autorizație. După incident bărbatul a dispărut, fiind căutat de polițiști.

Sanitas: Veniturile asistenților medicali în pericol

Federația Sanitas a transmis că veniturile asistenților medicali sunt în pericol și solicită Guvernului să excludă din plafonul de 30% a sporului de continuitate, respectiv cel care se referă la activitatea din zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale. “Eliminarea sporului de continuitate (sporul pentru lucru în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale) rămâne singura soluție viabilă pentru conservarea veniturilor salariaților din sănătate și asistența socială, mai ales pentru asistenții medicali. Eliminarea indemnizației de hrană din plafonul de 30% fără alte modificări legislative nu poate constitui o garanție a păstrării veniturilor asistenților medicali, cel puțin la nivelul lunii decembrie 2018”, au scris, duminică, pe pafina oficială de Facebook, reprezentanții Sanitas România. Aceștia a analizat aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare în perioada 2018-2022, în corelație cu indicatorii macroeconomici (indice de inflație, putere de cumpărare) ajungând la concluzia că “asistenții medicali au cea mai mică creștere procentuală a veniturilor”.  “Aceștia vor ajunge în anul 2022 să aibă aproximativ aceeași putere de cumpărare cu cea din 2017”, susțin sindicalișii.Aceștia afirmă că, pe grila de salarizare, asistenții medicali vor avea o poziție care îi dezavantajează în raport cu celelalte categorii de salariați din sănătate și asistența socială. “Federația Sanitas solicită imperativ Guvernului eliminarea sporului pentru continuitate din plafonul de 30%. Unul din cele mai importante puncte ale acordului semnat cu Guvernul României în luna mai 2018 este garantarea păstrării drepturilor câștigate! Ne așteptăm ca Guvernul să își respecte angajamentele asumate!”, au mai transmis sindicaliștii.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.