Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Coldea: Aducerea în țară a lui Popa, operațiune de succes

Ziarul de Vrancea
15 mai 2019 1710 vizualizări

Fost adjunct de la SRI spune că nu are informații privind eventuale infracțiuni comise de Codruța Kovesi

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a declarat, ieri, la ieșirea de la audieri de la Secția specială pentru investigarea magistraților, că SRI a fost implicat în identificarea, localizarea și aducere în țară a lui Nicolae Popa, iar operațiunea a fost considerată de succes și reflectă cooperarea bună între serviciile de informații și autoritățile de aplicare a legii. “Cooperare pe care am constatat, în timp, că deranjează foarte mult pe foarte multe persoane și din acest punct de vedere toată lumea face eforturi disperate ca, practic, această cooperare să afecteze, într-un fel sau altul, capacitățile României de aplicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România ca țară de frontieră a NATO și UE”, a declarat Florian Coldea. El a spus că, în ce o privește pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, nu a avut informații despre posibile infracțiuni. “În ceea ce o privește pe doamna Laura Codruța Kovesi, personal, în nicio împrejurare nu am luat la cunoștință de vreo activitate care să fie o infracțiune și nici la nivelul instituției nu am obținut niciun fel de informații cu privire la posibile infracțiuni sau cu privire la posibile date în acest sens. Sper din tot sufletul că ar fi important să discutăm și consider că era important să discutăm despre toți cei care nu s-au implicat în aducerea lui Popa în țara noastră, toți cei care după mai bine de zece ani nu au contribuit decisiv, așa cum a făcut-o Serviciul Român de Informații, pentru a contribui, prin posibilitățile pe care le are, la efectuarea unui act de justiție pentru cele peste 155.000 de persoane care au fost păgubite cu mai mult de 300 de milioane de lei”, a afirmat Coldea.

Fostul prim-adjunct al s-a prezentat, ieri, la Secția specială, unde a fost audiat timp de aproximativ patru ore în dosarul privind extrădarea fostului director FNI Nicolae Popa, în care este anchetată Laura Codruța Kovesi. În acest dosar, fosta șefă a DNA este cercetată penal pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Oprea: Niciodată nu m-am tras de șireturi cu Coldea. Poate cu Maior

Fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea a declarat, ieri, după ce a fost audiat și el la Secția specială în același dosar, că MApN, pe care îl conducea atunci, nu a fost implicat în operațiune. El a spus, răspunzând unor întrebări, că are “un brand” conform căruia nu vorbește despre întâlnirile private, menționând că este amic cu Sebastian Ghiță, iar Florian Coldea i-a fost doctorand. “Niciodată nu m-am tras de șireturi, ca să fie foarte clar, cu domnul Coldea. Poate cu domnul Maior, că-l știam de la Partidul Social Democrat”, a spus Oprea. Întrebat dacă au existat discuții despre aducerea în țară a lui Popa, el a spus că întâlniri oficiale nu au fost pentru că MApN nu era implicat. “Iar la întâlniri informale cât am fost eu și m-am întâlnit cu oameni din sistemul de securitate niciodată nu am auzit discuții despre arestări sau alte lucruri ilegale. Dacă cineva a făcut așa ceva este ilegal și trebuie să răspundă”, a susținut Oprea.

Acest dosar a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție. Ghiță susține că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.

CEDO: Dragnea contra României

n reprezentantul statului român la Curtea Europeană a fost schimbat de Dăncilă n noul avocat în loc să apere poziția României, îl apără pe Dragnea, cel care a dat România în judecată

Liviu Dragnea poate scăpa la CEDO și de condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O”Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect, scrie hotnews.ro.

Viorel Mocanu este un avocat în vârstă de 35 de ani, care a reprezentat, printre alții, inculpați celebri, ca Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam.  Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.

Principalul argument al lui Dragnea în fața CEDO în contestarea condamnării sale la 2 ani cu suspendare este faptul că motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecători ICCJ, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării. Atenție: vorbim de motivarea deciziei, nu de decizie în sine, care a fost luată de toate cele 5 judecătoare, iar minuta acestei decizii a fost semnată de toate cele 5, în 2016.

Dragnea invocă drept precedent la CEDO cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia” și solicită să i se aplice și lui aceeași soluție, favorabilă petenților. În cazul din Slovenia, cei doi reclamanți s-au plâns că au fost condamnați de judecători care nu au participat la proces.

Pariuri pe alegerile europarlamentare

Alegerile europarlamentare din 26 mai și referendumul pentru justiție vă pot face mai bogați. O casă de pariuri a lansat cotele pentru scrutinul care va avea loc în mai puțin de două săptămâni. PSD este văzut de această casă de pariuri favorit să câștige alegerile europarlamentare din 26 mai, având o cotă de 1,60. Așadar, dacă doriți să pariați 10 lei că acest partid va obține cele mai multe voturi, câștigați 16 lei. Următoarele partide cu șanse să câștige alegerile sunt PNL și Alianța 2020 USR PLUS, cu o cotă de 2,35, respectiv 10,00. Prin urmare, dacă doriți să pariați aceeași sumă pe unul dintre aceste două partide puteți câștiga 23,5 lei, respectiv 100 de lei.

Citiți pe mai mult pe digi24.ro Cotele pentru celelalte partide sunt mai mari, deoarece și șansele ca ele să obțină cele mai multe voturi sunt mai mici, deci este un pariu mai riscant.

Casele de pariuri le oferă celor interesați și opțiunea de a paria pe numărul de mandate pe care ar putea să-l obțină fiecare partid. Aici diferă metoda de pariere, adică sunt două opțiuni pentru fiecare partid: să obțină sau un un anumit număr de mandate.

Femeie de afaceri, moartă la Mamaia. Ce scria în biletul de adio

Ancheta privind moartea femeii de afaceri din București, găsită fără suflare pe plajă la Mamaia, continuă, fiind anunțate rezultatele autopsiei, relatează replicaonline.ro. Necropsia a evidențiat că decesul a survenit prin asfixie mecanică urmare a înecului, urmând să fie realizate și analizele toxicologice, la Institutul Mina Minovici din Capitală. Femeia de afaceri în vârstă de 46 de ani, mama a trei copii, două fetițe și un băiat, a fost găsită fără viață, marți dimineață, pe plaja de la Mamaia. Ea a lăsat un bilet de adio în care a scris că ar fi fost drogată timp de 30 de ani de soțul ei și că, prin gestul său, “a ales să fugă din captivitate”. „Am decis să-mi iau viața din cauza situației în care mă aflu. Sunt drogată de propriul soț, am ales să fug din captivitate. Să trăiești 30 de ani drogată fără să știi este foarte greu, m-a pus în dificultate, să acționez fără rușine. Am tot luptat cu morile de vânt”, a scris femeia înainte să fie găsită decedată.

Potrivit sursei citate, Simina Marinela G. deținea, împreună cu soțul ei, afaceri în București, iar vecinii spun că nu avea grija zilei de mâine. În poșeta ei a fost găsită o sumă considerabilă de bani – 5.000 de euro și 1.200 de lei -, dar și o serie de acte medicale din care reiese că suferea de depresie și anxietate.

București: Infirmiere, filmate când umileau pacienți

Mai multe angajate ale Spitalului Universitar de Urgență București au fost filmate în timp ce se răstesc la pacienți și îi umilesc, imaginile fiind făcute publice pe rețele de socializare. Reprezentanții unității medicale spun că se delimitează clar de atitudinea celor trei infirmiere, precizând că se va întruni Comisia de disciplină și va analiza cele semnalate, sancțiunile urmând a fi în raport cu gravitatea faptelor. În înregistrarea video apar mai multe angajate ale spitalului, care se răstesc la pacienți și le vorbesc urât, umilindu-i. “Ne delimităm clar de atitudinea celor trei infirmiere. Spitalul Universitar de Urgență București promovează o relație corectă, umană cu pacienții, nu tolerează în niciun fel agresiunea fizică sau verbală și se străduiește să răspundă prin metode pașnice la toate încercările de provocare din partea pacienților și aparținătorilor acestora”, arată aceștia.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, ieri, referindu-se la film că, din punctul său de vedere, sancțiunea trebuie să fie “cea mai drastică”. “Mi-a venit greu să mă uit. Ideea este următoarea: nu este cazul să tolerăm acest tip de comportamente, cine nu are vocație să îngrijească pacienții nu are ce căuta în sistemul sanitar. Din punctul meu de vedere, sancțiunea trebuie să fie cea mai drastică - desfacerea contractului de muncă”, a afirmat ministrul.

Medic român despre boala celiacă: afectează 1% din populație

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1% din populație, este sever subdiagnosticată, iar lipsa diagnosticului expune pacienții la complicații, afirmă medicul gastroenterolog Daniel Vasile Balaban.

“Boala celiacă (intoleranța autoimună la gluten) este o afecțiune cronică autoimună, care afectează în principal intestinul subțire și care este declanșată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic. Cunoscută și sub denumirea de enteropatie glutenică, adică o suferință a intestinului, boala celiacă este în prezent recunoscută drept o afecțiune sistemică, ce poate afecta și alte sisteme și organe. Acest caracter sistemic al bolii presupune că manifestările clinice pot fi foarte variate, de la tulburări digestive (balonare, diaree, dureri abdominale recurente) la probleme extra-digestive (tulburări neuropsihice, hematologice, osteo-articulare, endocrinologice)”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Daniel Vasile Balaban, în contextul marcării, pe 16 mai, a Zilei mondiale a intoleranței la gluten.

Glutenul este un termen generic, care grupează proteinele din grâu, secară și orz, cereale care sunt dăunătoare pacienților cu boala celiacă, iar consumul glutenului de către acești pacienți declanșează o reacție imunologică la nivelul intestinului subțire cu distrugerea mucoasei intestinale și cu malabsorbția consecutivă a nutrienților.

Riscul de a dezvolta boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienților deja diagnosticați, precum și la cei care au alte afecțiuni autoimune precum tiroidită autoimună sau diabet zaharat tip 1, susține gastroenterologul. Tratamentul în boala celiacă este unul nutrițional - dietă strictă fără gluten.

Pacienții diagnosticați cu boală celiacă trebuie să meargă periodic la control conform recomandărilor medicului gastroenterolog.

Boala poate duce la complicații nutriționale - anemie, osteopenie/osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități - limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.

Femeie din București care făcea sex cu copiii ei minori, reținută

O femeie de 28 de ani care a întreținut relații sexuale cu copiii ei minori, unul în vârstă de 3 ani și unul de 7 ani, în cadrul unor spectacole pornografice, a fost reținută de procurorii DIICOT. Ea este acuzată de de viol în formă continuată și pornografie infantilă în formă continuată. “În fapt s-a reținut că, în perioada 10.09.2017 - 14.10.2017, inculpata H.L.R., în baza aceleiași rezoluții infracționale, în cadrul unor spectacole pornografice oferite prin intermediul unei aplicații informatice unui cetățean american, a întreținut acte sexuale orale cu fiii săi minori în vârstă de 3 ani și respectiv 7 ani, la data săvârșirii faptelor, profitând de imposibilitatea victimelor de a se apăra și de a-și exprima voința. De asemenea, din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că, inculpata H.L.R. a produs și a pus la dispoziția cetățeanului american, în mod repetat, prin intermediul aceleiași aplicații informatice, materiale pornografice cu fiii săi minori, în schimbul unor sume de bani”, au transmis, ieri, procurorii DIICOT. Aceștia au precizat că, la percheziția efectuată la domiciliul femeii, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 HDD -uri, 2 telefoane mobile, 6 stick-uri, 3 SIM-uri și diverse înscrisuri (transferuri bancare, scrisori etc.).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.