Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ciucă și Ciolacu, huiduți la Iași

Ziarul de Vrancea
23 ian 2023 740 vizualizări

Fluierăturile au venit din două tabere: asociațiile civice care militează pentru investițiile publice din regiunea Moldovei și simpatizanții AUR

Peste 7.000 de persoane au venit, până marți dimineață, în Piața Unirii din Iași pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul celebrării Unirii Principatelor Române.

Festivitățile au debutat, la ora 10,00, cu un spectacol folcloric intitulat “Noi suntem români!”. La ora 11,00, în Piața Unirii au ajuns prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, parlamentari, lideri ai mai multor formațiuni politice. Un cor de fluierături și scandări anti PSD și anti PNL s-au auzit atunci din piață. Astfel, membri ai organizațiilor civice care reproșează lipsa investițiilor pentru Moldova au strigat “Hoții!” și au fluierat. Oamenii au afișat pancarte pe care scrie “Nu extremismului în Moldova”, dar reproșează lipsa finanțărior pentru spitale în zona Moldovei. Printre cei prezenți în piață s-au și zeci de protestatari de la asociațiile civice Moldova vrea Autostrada, Împreună pentru A8 si Reset.

De asemenea, câteva sute de simpatizanți AUR, în frunte cu liderul partidului George Simion au organizat un marș de la Palatul Culturii până în Piața Unirii și au avut confruntări cu jandarmii, cărora le-au strigat “Rușine să vă fie!”.

Ciolacu: Vă îndemn să lăsăm deoparte tot ce ne desparte

Președintele PSD Marcel Ciolacu a adresat, în discursul rostit la Iași, un îndemn la unitate pentru atingerea obiectivelor comune, creșterea economică și a nivelului de trai al românilor. El a transmis, de Ziua Unirii, că îndeamnă cetățenii să lase deoparte tot ce ne desparte și uniți să urmărim cu perseverență obiectivele comune. El a precizat că uniți vom intra în Spațiul Schengen și tot uniți vom dezvolta economic toate regiunile țării. Pe tot parcursul discursului, s-au auzit fluierături din mai multe zone ale pieței. La începutul discursului, Ciolacu le-a transmis celor care îl huiduiau: “Eu chiar vă iubesc”. Apoi, Marcel Ciolacu a afirmat că doar uniți putem depăși orice obstacole.

“În urmă cu 164 de ani, românii, popor și conducători, au scris primul paragraf al istoriei statului național unitar român, o istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia, de fiecare dată, am demonstrat că doar uniți putem depăși orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun. Acum 164 de ani, apropierea culturală și economică puternică între cele două principate a condus la unitate. Atunci, în 1859, unitate nu a însemnat doar că poporul să fie unit, unitatea a fost și între conducători. Personalități puternice, cu viziuni proprii și convingeri diferite, au reușit să se unească pentru un scop comun: unirea Moldovei cu Țara Românească. Unitatea a făcut diferența. Unitatea a adus progresul”, a precizat președintele PSD. El a mai declarat că atunci când am fost uniți am scăpat de dictatură și am intrat în NATO și în Uniunea Europeană. “Când am fost uniți cu toții, popor și conducători, am făcut Mica Unire. Când am fost uniți, am făcut România Mare. Când am fost uniți, am scăpat de dictatură. Toți împreună, uniți, am reușit să ne găsim aliați de nădejde pentru a apăra securitatea țării odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Unitatea este soluția. Tot uniți să intrăm în spațiul Schengen, tot uniți, să dezvoltăm economic toate regiunile țării, împreună, urmărind aceleași obiective. Tot uniți să continuăm ceea ce am făcut în ultimul an, la propriu, nu pe hârtie, unirea tuturor regiunilorțării prin autostrăzi, pentru că doar împreună cu aceleași obiective putem continua să atragem mai multe fonduri europene. Tot împreună putem crește economia românească. Vă îndemn, așadar, să lăsăm deoparte tot ce ne desparte și uniți să ne urmărim cu perseverență obiectivele comune creșterea economică și creșterea nivelului de trai al românilor. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a mai afirmat Ciolacu.

Dosarul Elodia: Cristian Cioacă rămâne în închisoare

Fostul polițist Cristian Cioacă rămâne în închisoare, după ce Judecătoria Pitești i-a respins luni seară, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiționată, însă decizia nu este definitivă. Potrivit deciziei instanței, Cioacă are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare în luna mai 2023. “Respinge cererea de liberare condiționată formulată de petentul condamnat, în prezent deținut la Penitenciarul Mioveni, ca neîntemeiată. Menține termenul stabilit de Comisia pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Mioveni după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiționată va putea fi reînnoită, respectiv 10.05.2023. Cu drept de a formula contestație în termen de 3 zile de la comunicarea copiei minutei”, au stabilit judecătorii.

Pe 11 ianuarie, o comisie de la Penitenciarul Mioveni, locul unde este încarcerat fostul polițist, i-a respins cererea de eliberare condiționată, iar Cristian Cioacă a contestat decizia comisiei la Judecătoria Pitești. Cristian Cioacă a executat efectiv peste jumătate din pedeapsa de 15 ani și 8 luni de închisoare primită în 2014 pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu.

De menționat că fostul polițist nu a recunoscut niciodată că el a ucis-o pe Elodia. Trupul acesteia nu a fost găsit de autorități, deși în acest caz a fost desfășurată una dintre cele mai ample anchete judiciare din România.

Pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat definitiv pe Cristian Cioacă la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, în dosarul în care a fost judecat pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Inițial, la instanța de fond, el primise o condamnare de 22 de ani de închisoare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, pe fondul unor relații conflictuale preexistente legate de un iminent divorț generat de presupusele relații extraconjugale ale soților, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuțiile au degenerat, context în care polițistul Cristian Cioacă i-a aplicat soției sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia. Anchetatorii susțin că, în noaptea săvârșirii crimei, copilul minor al cuplului se afla în apartamentul în care locuiau cei doi soți.

Temperaturi medii peste cele normale până la jumătatea lunii februarie

Meteorologii anunță temperaturi medii peste cele normale până la jumătatea lunii februarie, urmând ca în săptămâna 13 - 20 februarie, temperaturile să fie apropiate de cele obișnuite pentru această perioadă.

În săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice, dar și deficitar în cele intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023 temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face zonele montane, unde valorile termice vor fi apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, dar și local excedentare în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023 temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această periaodă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 13.02.2023 – 20.02.2023 mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.

Patriarhia Română: Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de BOR

Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română, de Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană, rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă, a precizat luni Patriarhia Română, transmițând că BOR a pledat și pledează pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările. Patriarhia Română a precizat că “există o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală”.

“Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând, în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea”, arată sursa citată.

Conform sursei citate, BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina, respectiv pentru păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale. Patriarhia adaugă că realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este în funcție de mulți factori locali și socio-culturali, dar este esențială “păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”. “Situația gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist, păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă. Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, subliniază Patriarhia Română.

Fetița de 3 ani rănită după ce explozia unei rulote fast-food, în stare gravă

Fetița de 3 ani rănită după ce o rulotă comercială în care erau pregătite produse de tip fast-food a explodat luni, la Botiza, a fost adusă la Sputalul “Grigore Alexandrescu” din București. Copilul este intubat și are arsuri de gradul ll pe față, mâini și gambe, reprezentând 15% din suprafața corpului.

“Fetița de 3 ani a fost adusă intubată, cu arsuri de gradul ll (mediu) la nivelul feței, mâinilor, gambelor”, au transmis pentru News.ro reprezentnații unității sanitare.

Zilele următoare, în funcție de evoluția locală, se va decide dacă va necesita vreo intervenție chirurgicală de grefare, au precizat ei.

O explozie urmată de incendiu s-a produs, luni, la o rulotă în care se pregăteau spre vânzare produse de tip fast-food, aflată în localitatea maramureșeană Botiza, iar în urma deflagrației, cinci persoane, printre care și fetița de 3 ani, au fost transportate de urgență la spital. “Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat în centrul comunei o rolotă aflată în staționare, care avea destinația de preparare și comercializare produse fast food, iar în interior își desfășurau activitatea un bărbat de 27 de ani și o femeie de 25 de ani, ambii din Botiza. La un moment dat s-a produs o explozie, din care a rezultat vătămarea corporală a cinci persoane, respectiv a celor doi care își desfășurau activitatea în rulotă, și a altor trei persoane în vârstă de 3, 28 și 38 de ani din Botiza”, a precizat IPJ Maramureș.

Din primele cercetări, potrivit ISU Maramureș, se pare că explozia urmată de incendiu s-a produs din cauza unei butelii. Inițial, toți cei cinci răniți au fost transportați la Spitalul din Sighetu Marmației unde s-a luat decizia de a fi transferați la Spitalul Județean Baia Mare. Ulterior, medicii au decis să solicite intervenția elicopterului SMURD care l-a preluat pe copilul de 3 ani și l-a transferat la București.

Sibiu: Liberalii acuzați că au sărbătorit Mica Unire în altă zi ca să poată pleca în vacanță

Organizația județeană a PSD îi acuză pe liberali și pe prefectul Mircea Crețu că au sărbătorit mai devreme cu aproape o săptămână Ziua Micii Uniri, din cauză că acum “mai-marii orașului sunt plecați în minivacanțe”, fapt pe care social-democrații îl descriu drept “o rușine”. “Sperăm ca Partidul Național Liberal Sibiu să înceapă să respecte istoria și eroii neamului românesc. Să sărbătorești anticipat Ziua Micii Uniri în 18 ianuarie, cu șase zile înainte de data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor, să dansezi Hora Unirii și să mergi la spectacole aniversare în altă zi pe motiv că mai-marii orașului sunt plecați în minivacanță este o rușine! Din acest motiv, PSD nu a răspuns la invitația prefectului și nu a participat, în 18 ianuarie, la acest simulacru de sărbătoare. Ne exprimăm speranța că domnul prefect n-o să mai facă astfel de gafe, care aduc atingere demnității românilor”, a transmis PSD Sibiu, marți, printr-un comunicat de presă.

Pe 18 ianuarie, în centrul municipiului Sibiu, în fața sediului Primăriei, prefectul Mircea Crețu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, rectorul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, profesorul de istorie Sorin Radu, dar și studenți din Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” au sărbătorit Mica Unire și au încins o horă. Conform imaginilor publicate de către Prefectura Sibiu, la evenimentul din 18 ianuarie dedicat Unirii Principatelor au mai participat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Tiberiu Ivancea, dar și liderul USR Sibiu, consilierul județean Ruxandra Cibu Deaconu.

La solicitarea Agerpres în legătură cu poziția PSD Sibiu de marți, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Gabriela-Elena Luca, a precizat: “Fiind zi de sărbătoare, nu intrăm în polemică cu nimeni”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.