Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ciucă a primit PNL pe tavă, dar face mofturi

Ziarul de Vrancea
2 apr 2022 819 vizualizări

Conducerea liberală l-a forțat pe Florin Cîțu să demisioneze, astfel încât partidul să fie preluat, în urma unui Congres organizat weekend-ul viitor, de actualul premier n Ciucă spune însă că nu s-a hotărât să candideze n până atunci, baronul de Suceava, Gheorghe Flutur, va conduce interimat PNL

Gheorghe Flutur a fost validat ieri de către liberali, în ședința Biroului Politic Național al PNL, pentru preluarea interimară a funcție de președinte, iar Lucian Bode va fi secretar general interimar al formațiunii. Flutur a anunțat că un Congres extraordinar al partidului ar urma să aibă loc pe 10 aprilie, de la ora 11.00 la Palatul Parlamentului, cu 1.300 de delegați, termenul depunerii moțiunilor pentru candidaturile la șefia PNL fiind 6 aprilie, ora 18.00, iar dezbaterile în organizațiile județene să aibă loc până pe 8 aprilie, ora 22.00.

Întrebat dacă va fi un candidat unic pentru funcția de președinte al PNL, Flutur a precizat că este libertatea oricărui coleg din partid să candideze.

Florin Cîțu și-a înregistrat, sâmbătă, demisia din funcția de președinte al partidului, după ce colegii lui nu au participat la ședința BEx al PNL. „Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor mei. Nu s-a putut, doar am înregistrat-o la partid”, a afirmat Cîțu, sâmbătă la sediul formațiunii. La ședința de Birou Executiv convocată de Florin Cîțu au fost prezenți doar Dan Vîlceanu, Theodor Stolojan și Cristian Băcanu. Dan Vîlceanu a anunțat, sâmbătă, că va discuta zilele următoare cu premierul Nicolae Ciucă pentru a își înainta demisia din funcția de ministru al Investițiilor sau Proiectelor Europene. El a adăugat că nu mai poate fi vorba de încredere în interiorul echipei guvernamentale. Secretarul general al PNL a anunțat, încă de vineri, că sâmbătă, la ședința Biroului Executiv al PNL, că va demisiona din funcția de secretar general al partidului și a precizat că nu vrea să participe la un asemenea bâlci.

„Analizez”

Nicolae Ciucă a declarat ieri, întrebat dacă își va depune candidatura pentru șefia PNL, că până în prezent nu a luat o decizie în acest sens și încă analizează această posibilitate. Acesta a mai spus că a participat la BPN și Consiliul Național, fiind o ocazie să prezinte și măsurile guvernamentale luate recent. „Am avut posibilitatea să prezint tuturor membrilor modul în care se desfășoară activitatea Executivului și care sunt preocupările și măsurile care au fost luate, astfel încât să luăm măsurile necesare pentru asigurarea tuturor celor necesare, astfel încât să depășim criza prețurilor la energie, la gaze și, desigur, să facem față provocărilor crizei de securitate generate de invazia forțelor ruse în Ucraina. Și, de asemenea, tot ceea ce am reușit să realizăm până în acest moment, astfel încât să putem să îndeplinim jaloanele și țintele din PNRR. De asemenea, să analizăm posibilitățile noastre, astfel încât să putem să beneficiem de flexibilizarea oferită de Comisie în ceea ce privește folosirea fondurilor europene pentru celelalte măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia”, a completat Ciucă. Chestionat dacă concret își va depune candidatura, Ciucă a răspuns scurt: „Analizez”.

Drulă: Cîțu putea să contruiască România liberală, dar a ales “sistemul de epoleți și baroni”

Președintele interimar al USR Cătălin Drulă afirmă că Florin Cîțu ar fi avut ocazia să contruiască cu USR România pro-europeană, occidentală, liberală, dar a ales “sistemul de epoleți și baroni”. “Episodul de astăzi e doar epilogul trist al unei alegeri făcute acum un an”, consideră Drulă. “USR este și va rămâne singurul partid liberal care luptă pentru modernizarea României. Scena politică e din ce în ce mai limpede: de-o parte sistemul unit cleptocrat cu epoleți la putere, de cealaltă parte Opoziția democratică a USR, partid pro-european, liberal. Pentru 2024 între aceste două forțe se va da lupta. România pakistanizată, pseudo-militarizată, viktor-orbanizată (PSD-PNL) vs. România pro-europeană, occidentală, liberală (USR). Florin Cîțu ar fi avut ocazia să construiască cu noi a doua variantă, dar a ales sistemul de epoleți și baroni. Episodul de astăzi e doar epilogul trist al unei alegeri făcute acum un an”, a scris sâmbătă Drulă pe Facebook.

Orban: PNL s-a transformat în „UM PNL”

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, susține că problema PNL nu este Florin Cîțu, ci faptul că această formațiune politică s-a transformat în “UM PNL” și a devenit “o unealtă a lui Iohannis”, pe care șeful statului o folosește “în interes personal”. “A doua problemă este aceea că PNL nu mai are nicio legătură cu liberalismul. S-a transformat în UM PNL - unitatea militară PNL, cu Armata și cu Miliția în frunte, pe post de președinte și de secretar general. A treia mare problemă este că e în alianță cu PSD și că nu are capacitatea de a reprezenta clasa mijlocie și alegătorii liberali care au acordat încrederea. În fine, ultima problemă este o problemă de gravă lipsă de caracter. PNL, la vârf astăzi, a adunat toate gunoaiele, oameni lipsiți de caracter, trădători, oameni care nu au decât interese personale și afaceri cu statul și nu au nicio legătură cu cetățeanul român. Astea sunt problemele PNL, nu Cîțu”, a precizat Orban, sâmbătă. Întrebat dacă ar fi interesat să revină în PNL în actualul context, Orban a spus că “sub nicio formă” nu ia în calcul o asemenea variantă, atât timp cât PNL “va fi unealta lui Iohannis”.

De ce unii români îl simpatizează pe Putin

Politologul Ioan Stanomir consideră că fascinația pentru liderul puternic și anti-occidentalismul afișat de președintele rus Vladimir Putin sunt posibilele motive pentru care unii dintre români sunt favorabili liderului de la Kremlin. “Există mai multe explicații posibile. Prima este fascinația pentru liderul puternic. Pentru mulți, Putin a întruchipat această versiune de lider providențial. A doua explicație ține de anti-occidentalismul afișat de Putin, deși regimul putinist are la baza sa oameni care-și plasează iahturile în vest, nu pe marea Azov. Unii dintre români adoră anti-occidentalismul, deși apartenența la occident este ceea ce această țară, prin părțile ei componente - Țara Românească și Moldova - și-a dorit de la 1830 încoace, tocmai pentru că au avut experiența întâlnirii cu Imperiul Rus”, a răspuns politologul.

În opinia sa, a treia variantă de răspuns este ortodoxismul. “Atenție! Nu ortodoxia. Ortodoxismul. Există la noi o linie foarte puternică în istoria intelectuală și politică, o linie pe care o putem numi legionar-ortodoxistă și care e ilustrată de două nume: Nae Ionescu și Nichifor Crainic. Ambii, dacă ar fi trăit, cu siguranță ar fi fost admiratori ai lui Vladimir Putin, fără niciun fel de îndoială, pentru că ambii au fost admiratori ai unor personalități încă și mai impulsive si mai genocidare decât Vladimir Putin, de tipul lui Hitler si Mussolini. Au fost și admiratori ai lui Corneliu Zelea Codreanu. Deci există aceste trei filiere prin care se poate explica admirația față de putinism”, a subliniat Stanomir.

Distribuirea pastilelor de iod se amână

 ministerul Sănătății s-a răzgândit și face mai întâi campanie de informare

​Distribuirea pastilelor de iod către populație se amână pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să le blocheze activitatea medicală. Ministerul Sănătății anunță că face mai întâi campanie de informare, care ar urma să demareze la începutul săptămânii viitoare.

Pastilele de iod vor fi distribuite populației cu vârsta între 0 și 40 de ani, potrivit Ministerului Sănătății, iar distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

“La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu”, anunță instituția condusă de Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății subliniază, de asemenea, că în momentul de față “nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile”.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmează să stabilească, în următoarea perioadă, “procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu”. Ministerul Sănătății precizează că atât campania de informare, cât și distribuția și “dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației” sunt în responsabilitatea instituției conduse de Alexandru Rafila.

Guvern: Până în prezent au intrat în România 638.531 de cetățeni ucraineni

Guvernul a anunțat, sâmbătă, că din data de 10 februarie până în prezent au intrat în România 638.531 de cetățeni ucraineni, iar dintre aceștia, 4.332 au solicitat o formă de protecție din partea statului român. România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiați, mai indică sursa citată. În ultimele 24 de ore, în România au intrat 7.772 cetățeni ucraineni, 4.047 direct din Ucraina, 1.480 din Republica Moldova și 1.838 din alte state. Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracțiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetățenilor ucraineni sau comise de cetățeni ucraineni.

Un angajat al Penitenciarului Arad s-a împușcat cu arma din dotare

Un angajat al Penitenciarului Arad s-a împușcat, sâmbătă, cu arma de serviciu și a decedat, procurorii fiind la fața locului pentru a face cercetări.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Ruxandra Tarcea, a declarat că se efectuează cercetări sub coordonarea procurorului criminalist, “iar încadrarea faptei se va face ulterior, cel mai probabil pentru determinarea sau înlesnirea sinuciderii”.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Ionel Iovescu, a declarat că victima avea 32 de ani și lucra pe postul de agent de trei ani. Angajatul a folosit arma de serviciu pentru a se împușca la locul de muncă. Surse din cadrul penitenciarului afirmă că bărbatul nu era cunoscut de colegi cu probleme de sănătate, emoționale sau financiare, astfel că deocamdată nu se știe de ce și-ar fi luat viața.

Trei bărci care făceau rafting pe Jiu s-au răsturnat: o persoană a murit

Trei bărci care făceau rafting pe râul Jiu s-au răsturnat, sâmbătă după-amiază, o persoană decedând, una fiind dusă la spital, iar alte 20 - în evaluare medicală, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj.

Conform sursei citate, pompierii salvatori gorjeni au fost solicitați să intervină după ce 3 bărci care făceau rafting pe râul Jiu s-au răsturnat. La acest moment, un bărbat de 35 de ani a fost declarat decedat, o femeie de 33 de ani a fost transportată la spitalul din Petroșani în stare hipotermică și alte 20 sunt în evaluare medicală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.