Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș îl contrazice pe Barna: Suntem gata să ne asumăm guvernarea

Ziarul de Vrancea
27 aug 2019 1534 vizualizări

Liderul USR a insistat și ieri că partidul său nu va intra la guvernare decât în urma unor alegeri, preferabil anticipate

Dacian Cioloș, a declarat, ieri, că Alianța USR -PLUS este pregătită să-și asume guvenarea, dar lucrurile trebuie luate pe rând, primul pas fiind demiterea Executivului Dăncilă. “Noi suntem gata să ne asumăm guvernarea pentru a pune România pe o direcție sănătoasă”, a spus liderul PLUS la Digi 24. În ce privește eventuale negocieri cu PNL, acesta a spus că o “să vină momentul în care să ne așezăm la masă pentru a discuta detaliile”, dar lucrurile trebuie făcute pe rând: “Guvernul acesta trebuie să cadă”. “După ce acest guvern va pica sunt multiple soluții. Suntem gata să contribuim la o soluție pozitivă care să scoată România din acest impas care se numește PSD”, a adăugat Cioloș. Întrebat despre partidul de la guvernare, liderul PLUS a răspuns: “Nu mai avem ce să discutăm cu PSD, asta ne spun alegătorii, PSD a demonstrat deja ce poate sau, mai degrabă, ce nu poate. Ei fac orice să rămână la guvenare. Ei trebuie să fie la putere pentru a canaliza bani spre baronatele locale pentru ca banii să ajungă la partid”. Pe de altă parte, el a spus că “din experiența 2016 am învățat foarte multe lucruri și nu o să mai facem aceleași greșeli. Am acceptat guvernarea fără să fie foarte clar că există o majoritate care să sprijine reforma”. Dan Barna a spus marți că nu există niciun dubiu că USR va vota “da” la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului anunțată de PNL. De asemenea, el a afirmat că USR nu va intra la guvernare dacă Executivul Dăncilă pică, afirmând că partidul său va intra în guvern doar după alegeri, anticipate sau la termen. Întrebat, ieri, dacă își menține decizia ca USR să nu intre la guvernare acum, Barna a spus că rămâne consecvent, considerând că alegerile anticipate sunt soluția corectă în actualul context politic. “Vom susține însă parlamentar orice guvern fără PSD care va acoperi această perioadă interimară până când vor fi organizate alegeri anticipate. Acestea ar putea fi organizate, eventual, odată cu alegerile locale”, a afirmat liderul USR.

Barna: Îi cer președintelui Iohannis să solicite demisia premierului Dăncilă

Președintele USR, Dan Barna, i-a transmis ieri președintelui Klaus Iohannis să-i solicite premierului Viorica Dăncilă demisia și să declare public și explicit că nu va mai acorda “încă o șansă” PSD. “Îi cer președintelui Iohannis să-i ceară doamnei Dăncilă demisia și, mai ales, să declară public și explicit, în perspectiva demisiei doamnei Dăncilă, care nu mai are sprijin parlamentar, să declare public și explicit că nu va mai acorda încă o șansă PSD. Lucrul acesta nu mai poate continua. Fiecare zi în care guvernarea PSD este la guvernare vedem că eliberează infractori periculoși și România face un pas înapoi cu fiecare moment”, a declarat Dan Barna la Palatul Parlamentului. Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt soluția corectă în contextul politic actual. “Vom susține însă orice guvern fără PSD care acoperă această perioadă interimară până când vor fi organizate aceste alegeri anticipate. Aceste alegeri ar putea fi organizate deodată cu alegerile locale”, a spus Barna. Liderul USR, desemnat candidat la prezidențiale, a precizat că a avut discuții cu PNL pe tema moțiunii de cenzură, menționând că se încearcă strângerea a cât mai multe semnături pentru ca această moțiune să treacă. Totodată, Dan Barna a vorbit despre proiectele de acte normative discutate în Parlament ieri. “Astăzi, în cadrul sesiunii extraordinare, la finalul ei, a fost respinsă legea privind amnistia și grațierea. Un lucru foarte bun, însă a fost amânat, a fost practic tergiversat recursul compensatoriu, adevărata problemă a sistemului în momentul de față. Până astăzi vedem că au fost eliberate peste 800 de persoane condamnate pentru omor, aproape 600 condamnate pentru viol și aproape 200 de persone condamnate pentru trafic de copii. Acești infractori foarte periculoși au fost eliberați. PSD, ALDE și ceilalți care au votat în felul acesta, practic, au amânat legea recursului compensatoriu. Sub un pretext, o chichiță ridicolă, aceea că ar exista un alt proiect de lege, Comisia juridică a încălcat votul plenului Parlamentului, care exact asta a făcut în această dimineață, a cerut Comisiei juridice să vină cu un raport, a acordat un termen să vină cu un raport pentru respingerea acestui recurs, era foarte simplu”, a afirmat Barna.

Scandal în Parlament: Bacalbașa a folosit un termen nazist la adresa unui deputat USR

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a provocat din nou scandal în plenul Camerei Deputaților, după ce i s-a adresat deputatului USR Stelian Ion cu termenul “untermensch”, folosit de naziști pentru “non-arieni”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile de ieri din Camera Deputaților pe tema abrogării Legii recursului compensatoriu. “Sigur că aici ne-am adunat oameni de pe toate orizonturile sociale și culturale. Suntem colegi nu pentru că ne-au plăcut unii, ci pentru că ne-a adunat soarta împreună. Totuși, eu nu înțeleg și să suport mârlănia unui individ care pentru mine personal este untermensch, că tot avem un președinte german, care vorbește, după ce am votat și eu și colegii mei, despre decizii rușinoase. Deciziile Parlamentului nu sunt rușinoase sau nerușinoase. Deciziile Parlamentului sunt deciziile Parlamentului. Să ne ferim ca naiba de mârlani care ajung la microfon”, a spus Bacalbașa, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion, care a criticat Legea recursului compensatoriu. Afirmațiile au provocat furia parlamentarului Ovidiu Ganț, care a spus că deputatul PSD a folosit terminologia regimului nazist, menționând că asocierea cu președintele României este “o mizerie inimaginabilă”. “Am asistat astăzi din nou la intervenția unui deputat PSD care a folosit terminologia regimului nazist din Germania anilor 30 - 40 la adresa unui coleg deputat, indiferent care ar fi acesta. Este absolut inacceptabil. Mai mult, asocierea, ca să citez, “că tot avem președinte german”, este o mizerie inimaginabilă, o nouă ticăloșie a regimului PSD la adresa președintelui României și a minorității germane pe care o reprezint în Parlament. Și eu sunt german, domnule deputat, și ce legătură are asta cu regimul nazist din Germania și cu terminologia acestor criminali? Nu vă este rușine să veniți în fața Parlamentului României să vă adresați de maniera asta unui coleg? Nu vă este rușine să faceți acest lucru în raport cu președintele țării?”, a declarat deputatul Ovidiu Ganț din partea grupului minorităților. El a mai spus că “aceste mizerii nu sunt singulare”, fiind folosite de reprezentanții PSD la adresa etniei și a președintelui țării. “Continuați ce au făcut Pop, Vâlcov și Vasilescu, reprezentanți certați cu legea, sancționați de CNCD. Este inadmisibil. Știți că este infracțiune în România să faci apologia regimului nazist și a simbolurilor naziste, a terminologiei naziste?. Nu vă este rușine, domnule deputat? Nu aveți ce căuta în Parlament. Sunteți o rușine pentru România și pentru Parlament”, a spus Ovidiu Ganț. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și liderul deputaților PSD Alfred Simonis și-au cerut scuze pentru afirmațiile lui Nicolae Bacalbașa. “Aș dori să-mi cer și eu scuze pentru colegul meu din PSD și față de președintele României”, a spus Ciolacu.

Sclavii germani din România: Mâncau pâine uscată dată la porci

Procurorii DIICOT au descoperit până acum patru victime în cazul de sclavie într-un centru din Maramureș, au dezvăluit surse judiciare pentru G4Media.ro. Printre mărturiile de la dosar este și cea a unui tânăr care povestește cum era obligat să dea de mâncare la vaci, oi și porci, să le facă curat animalelor, sau să care lemne. În cazul în care greșeau, minorii ar fi fost bătuți rău. Tânărul le-ar mai fi relatat procurorilor că a fost prins de gât, lovit cu piciorul și lipit de perete, uneori nu era lăsat în casă, așa că a fost nevoit să doarmă în șura de paie. Uneori mânca doar pâine uscată dată la porci, au mai povestit aceleași surse. Un alt tânăr înscris adus la centrul de reeducare din Maramureș, a mărturisit că avea tratament medical în Germania, dar i-a fost întrerupt aici. I s-ar fi confiscat medicamentele, iar când le-a cerut înapoi a fost agresat. Tot el a mărturisit cum angajații centrului le-ar fi luat mâncarea din față dacă nu o mâncau destul de repede. Iar unii copii ar fi fost închiși în cocina cu porci.O tânără a povestit cum, din prima zi în care a ajuns la centru, a fost pusă să presteze diferite munci grele, spre exemplu să rupă așchii de lemn cu mâinile, după care să le aranjeze și să facă curat. Asta a făcut timp de o săptămână până la 5 după-amiaza. Pe deasupra, trebuia să facă curat în casă să spele vasele și să care bolovani de la râu. Dacă nu era ceva perfect executat, era pedepsită să reia munca, a mai mărturisit tânăra conform surselor judiciare. Din mărturia unui alt adolescent reiese că acesta a vrut să fugă din cauza muncii grele, însă a fost prins și dus într-o cameră de pedeapsă, unde nu avea acces la toaletă, decât dacă i se deschidea ușa. Pedeapsa dura trei săptămâni și putea fi prelungită cu alte trei. Procurorii DIICOT au efectuat, marți, 8 percheziții în Vișeu de Sus și în comuna Leordina, la un grup suspectat de trafic de persoane. Aceștia aduceau copii din Germania pentru “reeducare”, dar odată ajunși în România, aceștia erau folosiți drept sclavi, umiliți și bătuți.

Carte prepay doar cu buletinul. E constituțională decizia?

Avocatul Poporului, Renate Weber, anunță că trebuie verificat în ce măsură ordonanța de urgență care prevede necesitatea prezentării unui act de identitate de către cei care cumpără cartele telefonice pre-plătite și colectarea datelor personale ale acestora de către operatorii de telefonie este armonizată cu o decizie mai veche a Curții Constituționale. “Avocatul Poporului a mai sesizat și în trecut Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate, CCR are o decizie în acest sens care se referă la, mai ales, stocarea datelor și folosirea datelor, unde, cine le folosește, pentru ce anume și pentru ce perioadă de timp. Este adevărat că între timp a apărut acel Regulament în cadrul Uniunii Europene privind protecția datelor, numai că el, deși este un regulament foarte amplu, nu poate să meargă atât de în detaliu, lasă și statelor membre o marjă de apreciere. În realitate, aici trebuie să vedem, dacă ceea ce a spus Curtea Constituțională în acea decizie a fost respectat sau nu, dar materialul, cel puțin pe proiectul inițial este chiar făcut, pentru că noi am avut o analiză înainte de a vedea forma finală”, a anunțat Renate Weber, ieri. Guvernul a aprobat, marți, ordonanța de urgență care modifică legislația pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgențe, prin îmbunătățirea posibilităților de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor de urgență. Aceasta prevede ca, de la 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobilă pre-plătite sunt obligați să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor de cartele SIM pre-pay, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Legea amnistiei și grațierii, respinsă de plenul Camerei Deputaților

Legea amnistiei și grațierii a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional. Votul în plen a avut loc ieri, Camera Deputaților find forul decizional în privința acestei legi. S-au înregistrat 176 de voturi în favoarea respingerii, unul împotrivă și două abțineri. Marți, Legea amnistiei și grațierii, depusă din 2017 în Parlament, a fost respinsă de Comisia juridică a Camerei Deputaților, cu un vot în unanimitate. Proiectul prevedea că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani. Proiectul a fost inițiat de Guvernul Grindeanu în 2017 și adoptat în același an de Senat. Opoziția a strâns semnăturile necesare care au dus la convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară în această săptămână, iar unul dintre punctele ordinii de zi propuse este respingerea acestui proiect. Și PSD a anunțat zilele trecute că susține respingerea proiectului privind amnistia și grațierea.

Premieră: Campania electorală pentru prezidențiale, finanțată de la bugetul de stat

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că ieri a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an și a precizat că, pentru prima dată la un scrutin prezidențial, campania electorală va fi finanțată de la bugetul de stat. La alegerile prezidențiale din acest an, programate în data de 10 noiembrie 2019 (primul tur) și 24 noiembrie (turul al doilea), se vor aplica, în premieră, o serie de modificări legislative menite să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate și să confere procesului electoral mai multă transparență și acuratețe. Astfel, pentru cetățenii români din străinătate, legislația electorală care reglementează alegerile prezidențiale din acest an a introdus următoarele facilități: - Posibilitatea de a vota prin corespondență, evitând astfel aglomerația și cozile de la secțiile de votare, dar și costul deplasărilor. Alegătorii care optează pentru acest tip de vot trebuie să se înregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro - Posibilitatea de a vota la o secție de votare mai aproape de casă, înregistrându-se online cu această opțiune pe portalul www.votstrainatate.ro. Dacă s-au înregistrat cu această opțiune cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.- Posibilitatea de a vota la secțiile de votare din străinătate pe durata a 3 zile pentru fiecare tur de scrutin. Votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 și se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23,59 pentru alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare. O altă noutate introdusă la alegerile prezidențiale din acest an o constituie utilizarea, în toate secțiile de votare din țară și din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care constituie o garanție a corectitudinii și transparenței procesului electoral, precizează AEP. „În ceea ce privește campania electorală, menționăm că, pentru prima dată la un scrutin prezidențial, aceasta va fi finanțată de la bugetul de stat, controlul și rambursarea cheltuielilor fiind efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în comunicat.

Ramona Mănescu a demisionat din ALDE

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a demisionat din ALDE. “Subsemnata Ramona Nicole Mănescu vă rog prin prezenta să luați act de demisia mea din ALDE, respectiv din toate funcțiile deținute”, se arată în documentul adresat președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, și înregistrat în cursul zilei de marți. Luni, Delegația permanentă a ALDE a votat retragerea de la guvernare. Trei din cei patru miniștri ALDE au demisionat marți din funcție. Ramona Mănescu a ales să își continue activitatea în Guvern, ca ministru al Afacerilor Externe. “Eu am înțeles poziția ALDE, o respect și sigur că fiecare își alege calea, dar în momentul acesta, pentru România, să dea semnale că este inconsistentă și inconsecventă și la nivel exterior, cred că este un lucru rău și eu îmi asum să rămân în continuare, măcar până când se clarifică situația și măcar până când reușesc să avansez discuțiile pe care le am cu oficialii europeni și cu alți miniștri de Externe din Uniunea Europeană, pentru că suntem într-un moment în care pentru România trebuie să fie luate niște decizii care ne vor afecta pe următorii cinci ani. Eu, ca o persoană responsabilă care a fost în mecanismul acesta european, știu ce înseamnă lucrul acesta, îmi asum să pierd eu, politic, la nivel intern, dacă așa se pune problema, dar să nu piardă România pe termen lung”, a precizat ministrul de Externe, luni, la Digi 24.

George Maior nu exclude o “opțiune politică”

George Maior, ambasadorul României la Washington, a declarat, pentru Digi24, că nu se pregătește să încheie misiunea în SUA și că nu se gândește la o opțiune politică, dar acest lucru rămâne deschis. Fostul șef al SRI a precizat că dintotdeauna orientarea sa a fost social-democrată. Ambasador la Washington de aproape 4 ani, George Maior a spus că știe ambasadori în SUA care au stat 7-6 ani, că va rămâne câtă vreme ministerul are nevoie de el și că nu se pregătește “chiar deloc” să își încheie misiunea în State. Întrebat dacă după încheierea carierei diplomatice se va îndrepta spre politică, Maior a spus că nu se gândește la o opțiune politică, dar nici nu o exclude. “Orientarea mea dintotdeauna a fost social-democrată și nu mi-o schimb. Nu mă gândesc la o opțiune politică, dar rămâne deschis acest lucru, în orice caz, orientarea mea dintotdeauna a fost social-democrată și nu mi-o schimb ca alții”, a declarat George Maior. De asemenea, întrebat despre acuzațiile că ar fi fost implicat în crearea proiectului politic Pro-România, George Maior a spus că nu fost implicat și că nu a mai vorbit cu Victor Ponta de 4 sau 5 luni. Ambasadorul României în SUA a fost întrebat și dacă de această dată va merge la Secția de anchetare a magistraților, unde a fost chemat pentru joi, la audieri în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat și s-a aflat sub control judiciar. George Maior, care era șef al SRI în perioada extrădării lui Nicolae Popa, a spus că a fost citat de două ori să se prezinte la audieri, dar că nu a putut merge “din motive obiective, inclusiv legate de vizita prezidențială în SUA”. Acum sunt aici și sunt oricând la dispoziția unei instituții a statului, bineînțeles că mă prezint la orice asemenea solicitare, a adăugat Maior.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.