MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce spun autoritățile române despre decesele misterioase din Norvegia
„O persoană se poate vaccina și peste două zile, indiferent de vârsta ei, poate să aibă un accident rutier și să își piardă viața, nu înseamnă că s-a întâmplat din cauza acelui vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță n el a admis însă că se așteaptă clarificări din țara nordică, unde mai multe persoane au murit după vaccinare
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță,
a fost întrebat, marți, într-o conferință de presă, dacă în urma cazurilor din Norvegia, unde mai multe persoane au murit la câteva zile după administrarea vaccinului anti-COVID, autoritățile din țara noastră schimbă recomandarea la vaccinare sau adaugă realizarea unui set de analize înainte de a fi luată decizia dacă o persoană se vaccinează sau nu.
“Pot să vă spun că în Norvegia zilnic în centrele rezidențiale se înregistrează, din nefericire, circa 400 de decese la această categorie de persoane, extrem de fragile, cu vârsta de peste 80 de ani, persoane cu boli terminale. Trebuie să reamintim faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 previne îmbolnăvirea prin COVID-19 și nu previne, din păcate, decesul prin alte cauze, prin alte boli. De asemenea, la nivel european zilnic se înregistrează peste 12.000 de decese în aceste centre medico-sociale. Evident, cu cât numărul persoanelor care vor fi vaccinate în aceste centre medico-sociale... asocierea întâmplătoare între vaccinare, între momentul vaccinării și instalarea decesului din alte cauze medicale poate să ridice această suspiciune, pe care și colegii din Norvegia au ridicat-o. Este o analiză în curs, însă la acest moment nu există semnal sau vreun semnal că ar exista o relație de cauzalitate între vaccinare, respectiv instalarea celor decese”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că vor fi așteptate rezultatele din Norvegia legate de această problemă și un punct de vedere din partea Agenției Europene a Medicamentului. “Vă dau o situație ipotetică, o persoană se poate vaccina și peste două zile, indiferent de vârsta ei, poate să aibă un accident rutier și să își piardă viața, nu înseamnă că s-a întâmplat din cauza acelui vaccin. Din păcate, sunt boli terminale, sunt boli foarte grave care practic au parcursul lor natural care este puțin influențat sau mai puțin influențat de actul medical propriu-zis. Din acest punct de vedere nu s-a stabilit la acest moment o relație de cauzalitate, vom aștepta rezultatele din Norvegia și în momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului va face precizări în acest sens cu siguranță ele vor fi cunoscute”, a mai transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
INSP: La întoarcerea în țară, părinții vaccinați vor fi liberi, copii, în carantină
Copiii care vor merge împreună cu părinții vaccinați într-o țară cu incidența ridicată de COVID-19 vor trebui să intre în carantină, la întoarcerea în România, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Florentina Furtunescu de la Institutul Național de Sănătate Publică a afirmat, marți, că, în cazul în care părinții vaccinați pleacă cu copiii într-o țară cu incidență ridicată, copiii reprezintă un vector de transmisie și în acest caz trebuie să rămână în carantină la revenirea în România.
“Această întrebare are un răspuns care variază în funcție de situația epidemiologică din țările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie care călătorește cu un copil într-o țară cu incidență ridicată a COVID-19 la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala, el este un vector, de aceea el trebuie ținut în carantină timp de 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea cu copilul”, a explicat reprezentantul INSP.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeași decizie a fost luată și în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.
Număr mare de decese în ultimele 24 de ore
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.745 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 98 de decese, bilanțul de la începutul pandemiei urcând la 17.369.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.417. Dintre acestea, 1.050 erau internate la ATI.
Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.193.417 teste RT-PCR și 51.608 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.060 de teste RT-PCR (14.692 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.368 la cerere) și 5.432 de teste rapide antigenice.
Scandalul din PNL: Orban nu vorbește, Boc nu își dorește
n cei doi lideri liberali cer ca tensiunile din partid să se tranșeze la Congres
Liderul PNL, Ludovic Orban, a comentat, ieri, solicitările unor reprezentanți ai partidului de a demisiona, spunând că președintele PNL este ales de Congres.”PNL a avut un congres în iunie 2017 și va avea unul în acest an, până atunci eu sunt președinte, dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat, voi anunța public accest lucru”, a afirmat Orban. El a precizat că nu polemizează cu colegii de partid în public.
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan l-a criticat pe Orban și modul în care acesta a negociat posturile PNL în Guvernul Cîțu, apreciind că este necesar un Congres pentru desemnarea altei conduceri a partidului. Plecarea lui Orban de la conducerea PNL este susținută și de către secretarul general Robert Sighiartău, care consideră că PNL a pierdut alegerile generale.
Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, a afirmat ieri că demisia lui Orban din fruntea partidului nu este suficientă, ci se impune demisia celor care au girat prin vot deciziile luate în BPN. “Cum să reformezi o țară cu un partid nereformat condus de indivizi, unii dintre ei fără valoare politică, combinagii (dar bine orientați în gașca care trebuie sau susținuți de cine trebuie!)?!”, se întreabă el.
De asemenea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, ieri, că nu își dorește o funcție în PNL. “Nu am nicio funcție în PNL și nici nu-mi doresc o funcție în PNL, ca să fie lucrurile acestea foarte clare și ferme. În privința dezbaterilor, bun, PNL este un partid viu, dinamic, până la un punct acest lucru este firesc. Cele exprimate de colegii mei au reprezentat puncte de vedere din interior exprimate în exterior și eu consider că, până la un punct, precizarea acestor lucruri este firească, dar continuarea acestor lucruri mi se pare nefirească. Cred că dezbaterea trebuie să rămână de aici înainte în partid, vom avea un Congres când el va fi organizat, potrivit statutului. La acel Congres sper să fie o competiție între programe politice și mai puțin între persoane, pentru că PNL de programe politice are nevoie, care, evident, să fie susținute de persoane credibile”, a afirmat Boc.
El a susținut că PNL are nevoie și de Rareș Bogdan și de Ludovic Orban și de Robert Sighiartău și de alți colegi.
România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului, potrivit Asociației Accept.
De asemenea, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.
CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României și Y împotriva României: doi bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în țara noastră. Cei doi au primit o compensație morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9755 euro cheltuieli de judecată și 1 153 euro daune materiale.
“În speță, a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă”, explică CEDO.
“Asociația Accept salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare și transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă. ACCEPT consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declarația persoanei”, a transmis asociația, printr-un comunicat de presă.
În acest moment, persoanele trans care doresc să își schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat și sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfășurat în prezența unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi pentru a își demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale. În instanțele naționale, între 2006 și 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, iar judecătorii au condiționat modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea, mai arată Asociația Accept.
O cerșetoare româncă a învins Eleveția la CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat ieri Elveția pentru că a aplicat o amendă mare unei cerșetoare din România, pentru cerșetorie pe un drum public din Geneva. “CEDO apreciază că sancțiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporțională nici în scopul luptei împotriva criminalității organizate, nici al celui ce vizează protecția drepturilor trecătorilor, rezidenților și proprietarilor de magazine”, explică instituția judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.
O cetățeană română analfabetă, de etnie romă și născută în 1992, a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elvețieni amendă pentru cerșetorie pe un drum public. Această femeie, care nu avea un loc de muncă și nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenție provizorie pentru că nu a plătit amenda. “Plasată într-o situație de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnității umane, de a putea să-și exprime situația grea și să încerce să-și asigure nevoile de bază prin cerșetorie”, consideră CEDO. Prin urmare, CEDO a decis că Elveția a încălcat articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieții private și familiale.
Elveția trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale.
Pădurar lovit cu toporul în cap de un hoț de lemne
Un pădurar din cantonul Halmășd ce a surprins trei bărbați care tăiau ilegal lemne în zona localității Cerâșa a fost lovit cu un topor în cap de către unul dintre aceștia. „Sâmbătă, în jurul amiezii, pădurarul de la cantonul 26 Halmășd a surprins trei persoane care tăiau ilegal arbori, în zona localității Cerâșa, din pădurea aparținând primăriei Halmășd. Pădurarul a făcut câteva fotografii și a sunat la 112, dar până să vină Poliția a fost lovit cu un topor în cap de unul din cei trei. Norocul lui a fost că lovitura a provocat doar o rană superficială în zona scalpului, el fiind dus ulterior la spitalul din Șimleu Silvaniei. Pădurarul este acum în afara oricărui pericol, fiind lăsat acasă de la spital”, a declarat ieri Viorel Mihiș, directorul Direcției Silvice Sălaj.
Mihiș a precizat că pădurarul este un tânăr angajat pe acest post în urmă cu doar câteva luni, motiv pentru care nu s-au putut face încă formalități pentru a fi dotat cu o armă de autoapărare, așa cum au majoritatea silvicultorilor.
Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, față de agresor s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale cu privire la infracțiunea de ultraj, faptă pedepsită cu închisoarea de la 6 ani și 8 luni la 12 ani și 6 luni. Procurorii au dispus, sâmbătă, măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de inculpat, iar duminică acesta a fost prezentat Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea pentru 30 de zile a acestuia.