Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Candidatul “anti-sistem”, îmbogățit de sistem

Ziarul de Vrancea
24 sep 2019 1791 vizualizări

Alexandru Cumpănașu are șapte case și venituri de 19.000 de euro pe lună n cei mai mulți bani provin din surse publice n candidatul nu a terminat o facultate, dar face un master la o universitate “virtuală”

Alexandru Cumpănașu are o avere fabuloasă, de invidiat de către orice șef de companie privată, cu un venit personal lunar de 19 000 de euro, iar al soției de 10 000 de euro. Numai că, așa cum arată declarația de avere a lui Cumpănașu, banii săi și ai soției vin în principal din surse bugetare naționale, adică din bani publici.

Alexandru Cumpănașu are șapte vile și apartamente, trei terenuri intravilane, iar el și soția au încasat, doar anul trecut, cam din aceleași surse (în mare parte bani publici), o sumă totală de peste 1,6 milioane de lei. Declarația de avere depusă la BEC arată și un împrumut mare, de 300.000 de euro, luat de Cumpănașu de la un fost consilier din ministerul Economiei.

Candidatul la prezidențiale are trei terenuri intravilane, în suprafață totală de peste 600 mp, cumpărate după 2014. De asemenea are trei case și patru apartamente, cu suprafețe între 78 de metri pătrați și 228 de metri pătrați, toate achiziționate de familia Cumpănașu după 2013. De asemenea are două mașini, un Subaru din 2008 și un Mercedes cumpărat în 2018. Acesta are conturi la bănci în valoare totală de 72.000 de euro și și-a împrumutat Asociația cu aproape 153.000 de lei.

Familia Cumpănașu a încasat anul trecut 1,6 milioane de lei, iar ambii soți iau bani cam din aceleași locuri. De la SNSPA a primit un salariu de aproape 67.000 de lei, de la Romaqua Group aproape 80.000 de lei, de la Asociația de Acreditare din România și de la UEFISCDI București circa 60.000 de lei. Pe lângă salarii, Cumpănașu a avut venituri din drepturi de autor și prestări servicii: De la Asociația pentru Implementarea Democrației - peste 580.000, Asociația Centrul pentru Integritate - 47.000, CNCIR - 120.000, asociația de Acreditate din România, aproape 67.000 lei. De asemenea, din chirii a încasat peste 106.000 de lei. În ceea ce privește veniturile soției sale, Simona Gabriela Cumpănașu, aceasta a obținut din salariu peste 23.000 de lei de la Asociația Centrul pentru Integritate, 89.500 de la UEFISCDI, aproape 53.000 de leid e la Asociația de Acreditare din România, peste 87.600 de lei de la Romaqua Group și 8.000 de la Secretariatul General al Guvernului.

Face master “online”, dar n-a făcut facultate

Cumpănașu, despre care s-a aflat că urmează cursuri de master în Elveția deși nu a absolvit vreo facultate, a luat anul trecut și aproape 59.000 de lei de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Soția sa, a încasat și ea, tot de la UEFISCDI, 90.000 de lei.

„Academia Regală” la care spune că este masterand Alexandru Cumpănașu se cheamă OUS Royal Academy of Economics and Technology in Switzerland și este o universitate online. „ABMS este prima universitate virtuală din Europa”, scrie pe site-ul masterstudies.com.

Pe de altă parte, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a precizat ieri, într-un comunicat de presă, că Alexandru Cumpănașu „nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat” al instituției, acesta fiind plătit în calitate de expert într-un program cu fonduri europene. Cumpănași a scris în declarație că, în anul 2018, a încasat 66.672 de lei de la SNSPA cu titlul de „salariu”.

Mureșan: Plumb nu a obținut unda verde pentru a deveni comisar european

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan anunță că Rovana Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pentru Transporturi, nu a obținut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European privind condițiile pentru a deveni comisar european. El susține că Rovana Plumb a fost invitată joi pentru o audiere excepțională. “Rovana Plumb nu a obținut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European privind condițiile pentru a deveni comisar european. Comisia Juridică a Parlamentului European a decis acum să o invite mâine pe Rovana Plumb la o audiere excepțională ca urmare a informațiilor contradictorii din declarațiile de avere ale domniei sale”, susține Siegfried Mureșan. El precizează că doar după aceea Comisia Juridică a Parlamentului European va da un verdict final. “În acest moment Rovana Plumb face România de râs la nivel european”, conchide europarlamentarul PNL.

Rovana Plumb, căreia, ca și altor nominalizați pentru noua Comisie europeană, Comisia juridică din PE i-a cerut explicații suplimentare privind declarația de avere, ar urma să fie audiată în 2 octombrie la ora 10 în comisia de specialitate a Parlamentului European. Europarlamentarul PNL Sigfried Mureșan remarca recent faptul că Plumb va fi audiată simultan cu candidatul belgian acuzat de spălare de bani și înaintea celui francez, acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Comisia juridică din Parlamentul European i-a cerut Rovanei Plumb explicații suplimentare cu privire la diferențele care apar între declarația de avere pe care fostul ministru a depus-o în România și declarațiile de avere depuse la Bruxelles.

Edilul care urăște bicicleta: “Nu vreau să fac bătături la c..r”

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat în direct, la postul radio București FM, că nu vrea să meargă cu bicicleta fiindcă nu vrea să facă “bătături la c..r și să pută”. Acesta a fost invitat la radio la o dezbatere despre mobilitatea urbană. „Domnule, io vreau să vă întreb ceva, dacă ați lucra, să spunem, ați fi avocat, și vreți să mergeți cu bicicleta… Domn’le, dar nu puți când ajungi la tribunal, de la mersul pe bicicletă? Eu cred că puți. Eu nu vreau să am de-a face cu oameni care put!”, a spus Bădulescu. Câteva minute mai târziu viceprimarul a recidivat. “Eu nu vreau sa merg cu bicicleta, că nu vreau să fac bătături la c...! N-am hemoroizi, că io-s din ăla de la țară și nu fac de astea, am mâncat sănătos. Nu vreau să fac bătături la c...r și să put! Eu sunt curat, sunt crescut la țară”, a declarat Bădulescu.

Aceasta nu este prima abatere a viceprimarului Bădulescu.

În iunie 2018, el a adresat mai multe jigniri consilierilor USR spre finalul ședinței de Consiliu General, numindu-i „javre”, „fraieri”, „bulangii” și „animale”, pentru că aceștia au votat împotriva unui proiect de hotărâre al Primăriei. În decembrie 2018, Bădulescu a înjurat-o, în Comisia de sănătate a Consiliului General, pe Ana Maria Ciceală, consilier General USR, după ce aceasta a cerut explicații despre situația de la Maternitatea Giulești. Bădulescu ar fi consemnat înjurătura și în procesul verbal al ședinței.

Ce face opoziția dacă trece moțiunea: “Nu există un acord deplin”

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că 237 de parlamentari au semnat până în prezent moțiunea de cenzură, că se poartă în continuare discuții cu alți zece deputați și senatori care ar putea susține moțiunea, inclusiv de la PSD, și că se așteaptă ca numărul celor care vor vota documente să fie mai mare decât numărul semnatarilor. “Guvernul, după opinia mea, va fi demis. În momentul de față, atât din numărul de semnături cât și din toate discuțiile pe care le-am avut, pentru că trebuie să știți, că în afară de cei 237 de semnatari există posibilitatea ca foarte mulți, chiar dacă nu au semnat moțiunea de cenzură, până la urmă să se decidă să voteze în favoarea moțiunii de cenzură. Din punctul meu de vedere, există toate șansele ca această moțiune de cenzură să fie adoptată și Viorica Dăncilă să se întoarcă ca simplu cetățean”, a afirmat Orban.

Întrebat ce urmează dacă moțiunea va fi votată și guvernul va rebui să plece, liderul PNL a spus că sunt mai multe posibilități. „Aș prefera să nu mă erijez în purtător de cuvânt al altor formațiuni politice. Cu siguranță că am discutat posibile dezvoltări ulterioare moțiunii de cenzură. Nu se poate spune că există un acord deplin. Încă există diferențe de opinii și, oricum, important este să treacă moțiunea de cenzură și să punem punct acestei guvernări nenorocite care face un rău imens României. Ulterior, în conformitate cu prevederile constituționale, președintele României va declanșa consultările și în cadrul acestor consultări, dacă mai există diferențe de opinie, vom căuta să găsim o soluție care să facă bine României” a mai spus Ludovic Orban.

Ploi în toate regiunile țării

Meteorologii anunță că, începând de miercuri seară și până vineri dimineață, va ploua în toată țara. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar în sudul și în estul țării, trecător, vor fi însoțite de descărcări electrice Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă de miercuri, de la ora 18.00, până vineri, la ora 9.00. În acest interval, va ploua în toată țara. În cursul serii și al nopții de miercuri spre joi (25/26 septembrie), ploile se vor semnala îndeosebi în jumătatea de nord a teritoriului, pe parcursul zilei de joi (26 septembrie) va ploua în toate regiunile, apoi în special în sud-est, est și în zonele montane. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar în sudul și în estul țării trecător vor fi însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp, iar în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și zona Carpaților Orientali 30...40 l/mp.

Proiect USR: Stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în țară

USR a depus în Parlament un proiect de lege prin care se instituie un pachet de stimulente financiare cetățenilor români care se întorc să lucreze în țară. Facilitățile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale, facilitățile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat.

Beneficiarii legii vor fi cetățenii români care au locuit și au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni. Programul de stimulare a repatrierii românilor propus de USR ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 și 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni. Facilitățile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale, facilitățile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat. Facilitțile nu se aplică în cazul în care un cetățean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăsește teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat unde obține venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

Sinceritatea monstrului din Caracal, investigată de FBI

Procurorii DIICOT au cerut ajutorul specialiștilor FBI pentru a face o expertiză genetică în cazul victimei majore a lui Gheorghe Dincă (n.r. – Luiza), prin care să se stabilească profilul ADN, motivând că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România. Totodată, ei au solicitat sprijinul FBI pentru stabilirea profilului psihologic și comportamental al lui Gheorghe Dincă. “Precizăm faptul că în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, arată DIICOT.

Procurorii DIICOT vor preleva probe biologice de la mama Luizei Melencu, pentru efectuarea unei noi expertize judiciare genetice, ei obținând în acest sens o autorizare de la un judecător de la Tribunalul București. Această autorizare a fost cerută întrucât, luni, mama fetei a refuzat, la sfatul avocatului, prelevarea de probe biologice. DIICOT preciza că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identității victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei și bunei desfășurări a urmăririi penale.

Neamț: Medic prins în flagrant luând mită

Un medic din județul Neamț a fost prins în flagrant luând mită, după ce denunțătorul a sunat la o linie telefonică de tip call-center anticorupție, anunță Direcția Generală Anticorupție (DGA). Potrivit sursei citate, suma de bani ar fi fost primită de la ruda unui pacient, în urma unei intervenții chirurgicale efectuată de medicul respectiv.

În urma flagrantului, medicul a fost condus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, iar față de acesta a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.