Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Autostrăzile Moldovei, scoase de la finanțare prin PNRR?

Ziarul de Vrancea
21 apr 2021 1004 vizualizări

 Comisia Europeană a criticat sumele mult prea mari propuse de România pentru infrastructura rutieră n „Noi ne menținem punctul de vedere că este o alocare necesară, pentru a demara autostrada spre Moldova”, a declarat ieri ministrul Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat ieri, la Digi24, că în discuțiile de la Bruxelles cu Comisia Europeană, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a fost respins, ci oficialii europeni au avut mai multe observații. Ministrul susține că în privința banilor din PNRR pentru construcția de autostrăzi, Comisia consideră că alocarea este „foarte mare”, însă negocierile continuă. Precizările au fost făcute după ce vicepremierul Dan Barna a anunțat că partea de irigații din PNRR a fost respinsă de Comisie, iar președintele a anunțat că va avea o discuție luni cu toți cei implicați în PNRR. „Comisia Europeană a avut observații. Luăm acele componente care au fost propuse public și trebuie dezvoltate în componente tehnice. Fiecare componentă are zeci de pagini. Am trimis la Bruxelles cam 1.000 de pagini peste care Comisia se uită. După observațiile lor, aducem modificări, negociem. Toate țările fac așa fiind un mecanism nou și e un proces de negociere. Nu vreau să dau detalii, dar vă asigur că se muncește intens. Este un fake news care circulă că Comisia ar fi respins PNRR. PNRR nu a fost respins. Comisia Europeană are 2 luni de evaluare și abia atunci va vorbi despre modificări, despre, doamne ferește, respingere”, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul Proiectelor Europene spune că alocarea foarte mare pentru transportul rutier și investiții în infrastructură nu ar fi fost pe placul Comisiei Europene. Planul propune un buget de 4,5 miliarde de euro pentru proiectele destinate dezvoltării transportului rutier și rețelei de autostrăzi.

„Eu sunt foarte liniștit, nu înțeleg tevatura și emoția publică”

„România este o țară care propune o alocare foarte mare pentru transportul rutier. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menținem punctul de vedere că este o alocare necesară, pentru a demara autostrada spre Moldova, părți din autostrada Transilvania, aici suntem într-un moment de negociere. Este un element de diferență în legătură cu impactul asupra mediului. Facem o analiză. În prima variantă a planului era o alocare mai mare pentru irigații. Dar discuțiile continuă și pe acest subiect. Nimic nu este oficial. Nu sunt singurele domenii pe care Comisia a avut observații. Nu vă mai pot spune pe ce, pentru că suntem într-o negociere”, a declarat ministrul. Acesta spune că varianta finală a planului ar putea fi trimisă până pe 30 aprilie. „Eu sunt foarte liniștit, nu înțeleg tevatura și emoția publică. (...) La Cotroceni merg cu un raport complet al discuțiilor de la Bruxelles. Este un proces de lucru pe care l-am respectat, consens în coaliție, consens cu președintele și cât mai multă dezbatere publică”, susține ministrul.

Ghinea este de părere că a fost „o decizie înțeleaptă” când România a propus ca în prima variantă a PNRR să fie o supra alocare, astfel încât să poată fi scoase acele proiecte pe care nu există un acord cu Comisia. Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro. Planul Național de Redresare și Reziliență propune un buget de 4,5 miliarde de euro pentru proiectele destinate dezvoltării transportului rutier și rețelei de autostrăzi. Printre proiecte se află și mai multe tronsoane din autostrăzile care ar urma să străbată Moldova – A 7 și A 8.

Iohannis anunță CSAT, rușii se retrag de la granița cu Ucraina

n la câteva ore după ce președintele a anunțat convocarea Consiliul Suprem de Apărare a Țării, ministrul rus al Apărării a declarat finalizate „exercițiile” militare de la frontiera cu Ucraina. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că va convoca săptămâna viitoare, o ședință a CSAT pentru a se discuta despre situația tensionată din Marea Neagră. „Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate, cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic, și acest lucru îl facem. Iar întrebarea despre CSAT - da, într-adevăr, voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de Est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, nu este cazul, nu se face, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”, a declarat Klaus Iohannis.

„Obiectivele acestei inspecții fulger au fost deplin atinse”

Câteva ore mai târziu, fără nicio legătură cu anunțul președintelui Iohannis, ministerul rus al Apărării Serghei Șoigu a ordonat ca trupele ruse desfășurate în prezent în sudul și vestul Rusiei să se întoarcă în baze începând de vineri. Această informație a condus la o apreciere puternică a rublei rusești pe piețe de schimb, în contextul unor tensiuni care durează de săptămâni de zile, în urma comasării a zeci de mii de militari ruși la frontiera cu Ucraina. Era încă neclar ieri dacă acest ordin dat de către Șoigu Statului Major vizează toate forțele comasate la frontieră în ultima perioadă. Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă și Securitate Josep Borrell a anunțat săptămâna aceasta vă Moscova a comasat la frontiera cu Ucraina peste 100.000 de militari. “Cred că obiectivele acestei inspecții fulger au fost deplin atinse”, a anunțat ministrul Apărării, care s-a dus ieri în Crimeea să supervizeze lansarea unor exerciții militare. “Trupele și-au demonstrat capacitatea de a furniza o apărare credibilă a țării noastre”, a subliniat el. “Prin urmare, am decis să închei inspecțiile în districtele militare de Sud și Vest”, a anunțat el, precizând că militarii urmează să se întoarcă în baze până la 1 mai. Serghei Șoigu a subliniat însă că armata rusă este necesar să fie pregătită rapid în cazul unei evoluții “defavorabile” a situației, odată cu apropierea manevrelor NATO “Defender Europe”.

La exercițiul NATO “Defender Europe” iau parte peste 28.000 de militari din 26 de țări, în aproximativ 30 de zone de antrenament din 12 țări, începând din martie șipână în iunie. Serghei Șoigu a survolat joi cu elicopterul zone din Crimeea, peninsula ucraineană la Marea Neagră anexată de către Moscova în 2014, în care au fost desfășurate trupe și echipament militar în vederea unor exerciții. Potrivit agenției ruse de presă Interfax, la aceste manevre ruse iau parte 10.000 de oameni, 40 de nave de război și 20 de bastimente de susținere.

Zelenski: Ucraina este pregătită pentru un război cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a avertizat cetățenii că țara va „rezista până la ultimul om” în cazul unui război cu Rusia, în contextul tensiunilor de la frontieră. „Vrea Ucraina război? Nu! Este gata pentru asta? Da!”, a spus răspicat Volodimir Zelenski în timpul unui discurs. „Principiul nostru este simplu: Ucraina nu începe niciodată un război, dar Ucraina rezistă până la ultimul om”, a mai spus președintele ucrainean.

Medic: Cazul Arșinel, dovada că dacă ne vaccinăm facem o formă ușoară

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, a folosit exemplul actorului Alexandru Arșinel pentru a arăta cât de importantă este vaccinarea. Cei care se vaccinează fac forme ușoare de COVID, este concluzia medicului. „Cazul Arșinel este dovada că, dacă ne vaccinăm, facem o formă ușoară. Probabilitatea este mai mică să mă infectez dacă m-am vaccinat, dar dacă o fac, e o formă ușoară. Nu a avut nevoie de oxigen (Alexandru Arșinel, n.r.)”, a declarat miercuri seară, la Digi 24, medicul Adrian Marinescu. Potrivit medicului, vaccinurile au o eficacitate foarte bună. „Ne-am dori să fie un vaccin cu eficacitate 100%. Dar să nu uităm că vaccinul antigripal a avut o eficacitate între 40% și 60% în ultimul an înainte de pandemie”, a precizat Marinescu.

Directorul medical al Institutului Matei Balș din București mai crede că oamenii pot fi convinși să se vaccineze prin puterea exemplului și prin oferirea de informații adevărate. „Cu mesaje transmise cu calm, să le spunem oamenilor că orice vaccin are și efecte adverse, chiar dacă sunt foarte puține. Eu cred că este o putere a exemplului cu Pfizer și Moderna, cum era percepută o variantă modernă la început și mulți voiau să meargă pe varianta clasică. Eu zic că orice vaccin este de luat în calcul”, a explicat Adrian Marinescu.

Alexandru Arșinel și soția sa au ajuns la Spitalul „Matei Balș“ din București în urmă cu câteva zile, după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19. Arșinel se vaccinase în urmă cu 2 luni.

Iohannis: Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală

Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că oamenii nu ar trebui să creadă „din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală”, însă a adăugat că este optimist că va fi atins acest obiectiv. „1 iunie este o dată care vă rog să nu o supraevaluați, este data la care guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală, nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei, dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult”, a declarat Klaus Iohannis. Premierul Florin Cîțu a anunțat, ieri, că renunțarea la mască poate fi luată în calcul când ajungem la 10 milioane de persoane vaccinate. “După ce ne vaccinăm vom renunța și la mască”, a afirmat Cîțu, precizând că “la 1 iunie este cam devreme să renunțăm la mască”.

GCS: 1.405 pacienți cu COVID-19, internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.989 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus și 150 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus. În total, 26.943 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.168. Dintre acestea, 1.405 erau internate la ATI. Până ieri la nivel național, au fost prelucrate 7.203.810 teste RT-PCR și 818.639 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.867 de teste RT-PCR și 12.075 de teste rapide antigenice.

Dosar penal în cazul unei pisici schingiuite de doi copii

Polițiștii au deschis dosar penal pentru comiterea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept, în urma apariției în mediul online a unor imagini cu o pisică schingiuită de doi copii. “Biroul pentru Protecția Animalelor s-a sesizat din oficiu cu privire la imaginile apărute în spațiul public cu o pisică ce ar fi fost schingiuită. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept și se efectuează cercetări în vederea stabilirii împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, se arată într-un comunicat al IPJ Brăila. Pe rețelele de socializare din Brăila au apărut, miercuri seară, imagini cu o pisică gestantă, bătută și schingiuită de doi copii, care a fost salvată de câțiva trecători și dusă la o clinică veterinară, unde joi dimineață a murit.

Proiect UDMR: Înmatricularea și înregistrarea vehiculelor în numai o zi și la un singur loc

Deputații UDMR, Benedek Zakariás și Bende Sándor, au depus în Parlament un proiect de lege care dispune ca înmatricularea vehiculelor să se desfășoare numai la sediile Registrul Auto Român (RAR) și dacă este adoptată de Legislativ, legea va intra în vigoare de anul viitor. Inițiativa legislativă „vizează crearea unui sistem mai eficient, iar în cazul înmatriculării proprietarii ar trebui să se deplaseze la un singur loc, unde se eliberează toate documentele necesare pentru înmatriculare”, a explicat Benedek Zakariás. „Mulți proprietari de mașini au declarat că procesul de înmatriculare al vehiculelor este foarte complicat în România. Acest lucru este cauzat de faptul că procedura de înmatriculare are loc în mai multe instituții, implică multă administrație, bani și timp. Am elaborat o propunere legislativă, care vizează crearea unui sistem mai eficient, iar în cazul înmatriculării proprietarii ar trebui să se deplaseze la un singur loc, unde se eliberează toate documentele necesare pentru înmatriculare”, a declarat Benedek Zakariás, viceliderul grupului parlamentar al UDMR. La rândul său, președintele comisie pentru industrii a Camerei Bende Sándor a spus că proiectul își propune să rezolve înmatricularea vehiculelor într-o zi și într-un singur loc. „Propunerea dispune ca înmatricularea vehiculelor să se desfășoare numai la sediile Registrul Auto Român (RAR). Momentan, programările trebuie făcute în două locuri, iar pentru a demara procedura de înmatriculare simplificată dorim să consolidăm acest sistem pentru a putea rezolva înmatricularea vehiculelor într-o zi și într-un singur loc”, a precizat Bende Sándor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.