Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Anchetă Salvați Copiii: 44% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate nu au mama alături. Aproape 80% dintre părinții plecați nu intenționează să-și ia copiii cu ei

Ziarul de Vrancea
17 aug 2022 575 vizualizări

O anchetă realizată de organizația Salvați Copiii arată că aproape jumătate dintre copiii români ai căror părinți sunt plecați să muncească în altă țară nu au mama alătu

 În ceea ce privește intenția părinților care muncesc în afara țării de a-și lua copiii cu ei, doar 7% dintre aceștia iau în calcul reîntregirea familiei în afara țării, în timp ce 79% dintre părinți nu au astfel de perspectivă, arată studiul realizat pe 855 de copii. Pe primele cinci locuri în ceea ce privește numărul copiilor cu părinți plecați din țară se află județe din zona Moldovei.

„Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens”, transmite, joi, organizația Salvați Copiii.

Conform sursei citate, printre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat în cadrul anchetei este cel legat de piața muncii, adică de locurile de muncă și de condițiile de salarizare, acesta fiind valabil în cazul a 39% dintre părinții plecați. De asemenea, 24% dintre părinții care muncesc în afara țării ar reveni definitiv dacă ar constata îmbunătățirea sistemului de sănătate, în timp ce unu din cinci părinți s-ar întoarce în țară dacă ar vedea ameliorarea climatului social general/vieții politice.

Statisticile prezentate de Salvați Copiii relevă de asemenea că 44% dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, existând cazuri în care aceasta este plecată împreună cu tatăl, dar și altele în care mama este singurul părinte plecat din familie.

La nivel național, 21.024 de copii au ambii părinți plecați peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

„În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întărește programele de informare și suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță”, transmite organizația. 

Astfel, Salvați Copiii campanie anunță că derulează, luna aceasta, o „amplă campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil” principalul mesaj fiind acela că „Împreună totul este mai mai bine!”.

Salvați Copiii precizează că 76.170 de copii români sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială. 

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele Suceava (6.518 copii), Botoșani (5.025 copii), Iași (4.855 copii), Neamț (4.019 copii), Bacău (3.809 copii), Prahova (3.196 copii), Galați (3.067 copii), Vaslui (2.919 copii), Constanța (2.765copii) și Maramureș (2.064 copii). 

Începând cu anul 2010, Organizația Salvați Copiii a creat servicii adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, peste 12.500 de copii și 8.200 de adulți, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, beneficiind până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă și la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Ministerul Sănătății: 5.485 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2015 mai puține decât în ziua precedentă/ Au fost raportate 24 de decese

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat joi că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.485 de cazuri noi de COVID-19, cu 2015 mai puține decât în ziua precedentă. Totodată, au fost raportate 24 de decese, toți cei decedați având și alte afecțiuni asociate.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.485 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.015 mai puține față de ziua anterioară. 1.019 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis MS.

În București au fost raportate 839 de cazuri noi, în Cluj - 396, Constanța - 262, Timiș - 252, Iași - 245. Un număr de 18 județe au sub 100 de cazuri fiecare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.542 cu 159 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 269 persoane, cu 5 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 269 pacienți internați la ATI, 235 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 462 fiind internați în secții, cu 10 mai puțini față de ziua anterioară și 5 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Până joi, 66.441 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 17.08.2022 (10:00) – 18.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 24 decese (15 bărbați și 9 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 24 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 7 erau vaccinați.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.409 teste RT-PCR (2.907 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.502 la cerere) și 19.297 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.384.150 teste RT-PCR și 11.058.227 teste rapide antigenice.

Drulă: Epidemia de incompetență face ravagii în Guvernul României – investițiile, în general, și cele din infrastructură, în particular, sunt la pământ

Președintele USR Cătălin Drulă a declarat că „stadiul jalnic al investițiilor ne arată încă o dată că PNL și PSD nu știu să guverneze”, în contextul în care Executivul a adoptat rectificarea bugetară.

„Epidemia de incompetență face ravagii în Guvernul României – investițiile, în general, și cele din infrastructură, în particular, sunt la pământ. Prim-plagiatorul țării, Nicolae Ciucă, încearcă să se laude cu investițiile, dar spune el însuși că realizarea planului de investiții pe 2022 era, în luna iulie, „undeva la 30%”. Adjunctul său, „locotenentul” Grindeanu, încearcă să se laude cu licitații trimise la ANAP și proiecte de infrastructură, dar ghinionul lui existențial e că există statistică oficială în România”, a scris Cătălin Drulă, joi pe Facebook.

El a adăugat că „INS ne spune că, în perioada ianuarie - iunie 2022, construcțiile de infrastructură au scăzut cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului trecut”.

„Stadiul jalnic al investițiilor ne arată încă o dată că PNL și PSD nu știu să guverneze. O administrație eficientă nu poate exista atunci când aparatul de stat e populat cu rubedenii și pile de partid. Banii din taxele românilor se duc pe apa sâmbetei, în loc să fie puși în slujba celor care îi plătesc”, a completat Drulă.

Acesta precizează că la Ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu haosul este generalizat.

„La Ministerul Transporturilor - și în companiile din subordine - haosul este generalizat. Profesioniștii au plecat sau au fost înlocuiți cu aparatul de partid de un ministru care urăște infrastructura. Sau cel puțin îl deranjează că România vrea dezvoltare. Cum altfel se poate explica recordul negativ absolut de contracte reziliate și licitații anulate? Spre exemplu: Două tronsoane din A3 Transilvania în Bihor, A1 Lugoj-Deva, drumul de mare viteză Craiova - Lugoj, Autostrada Brașov - Bacău, drumul expres Pitești - Mioveni, modernizarea DN71 Târgoviște - Sinaia, proiectarea unui drum de legătură de la Uzina Ford la DX Craiova-Pitesti. Ce să mai spunem despre proiecte și licitații blocate? De exemplu: proiectarea A8 Unirii și cu precădere tronsoanele din PNRR, A0 Nord tronson 3 și A0 Sud tronson 3, DX Craiova-Pitesti tronson 1, centura București DN2-A2, A3 Zalău - Nușfalău, drumurile expres Cluj - Dej, Bistrița - Dej - Baia Mare, Tișița - Albița, Bacău - Piatra Neamț, Brăila - Focșani, Brăila - Tulcea - Constanța sau centurile Timișoara, Tg. Jiu, Tecuci, Bârlad”, a completat liderul USR.

Acesta a mai spus că acest an este peultimul pentru absorbția de fonduri europene din bugetul 2014-2020 și trebuia să vedem un record de absorbție.

„În caz că nu știu nici Ciucă, nici Grindeanu, anul 2022 este penultimul pentru absorbția de fonduri europene din bugetul 2014-2020. Trebuia să vedem un record de absorbție de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce vedem însă? O contraperformanță și un faliment total al unor partide vechi și îmbâcsite”, a conchis Cătălin Drulă.

Trei morți și trei răniți, într-un accident produs la ieșirea din municipiul Buzău

Trei persoane au murit, iar alte trei au fost rănite, în noaptea de miercuri spre joi, într-un grav accident de circulație produs la ieșire din municipiul Buzău.

Conform IPJ Buzău, un vehicul condus pe direcția Buzău către București de către un șofer bucureștean, în vârstă de 62 de ani, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus, la volanul căruia se afla un conducător auto de 49 de ani, din Buzău. 

În timpul impactului, mașina buzoianului a fost lovită de un camion condus de un șofer în vârstă de 52 de ani, din Ilfov. 

Accidentul s-a soldat cu decesul a trei pasagere din autovehiculul condus de șoferul bucureștean, trei femei cu vârste cuprinse între 53 și 58 de ani, din Gorj, București și Buzău. 

De asemenea, în evenimentul rutier au fost rănite alte 3 persoane: șoferul din București și doi pasageri din mașina buzoianului, o femeie în vârstă de 46 de ani și un minor în vârstă de 15 ani, ambii din Buzău. 

Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale. 

Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările pentru stabilirea exact cum s-a produs accidentul.

România a donat echipamente militare Ucrainei din a patra zi de război, costurile fiind rambursate parțial de UE

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, respectiv din a patra zi a războiului declanșat de Federația Rusă prin invadarea țării vecine, iar costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către Uniunea Europeană, se arată într-un document al Ministerul Apărării Naționale (MapN), analizat de Profit.ro.

Conform acestuia, doar în perioada 27 februarie – 11 martie, statele membre UE au efectuat donații militare către regimul de la Kiev în valoare totală de aproape 600 milioane euro.

„În perioada 27.02 – 04.03.2022, MapN a livrat echipamente militare, pentru care la data de 10 martie 2022 a solicitat rambursarea conform unei proceduri ad hoc (adoptată ulterior de Comitetul EPF, la data de 5 aprilie 2022), prin celula de tip Clearing House a Statului Major Militar al UE (EUMS CHC). Din valoarea totală solicitată pentru rambursare, a fost validată o sumă care cumulează costurile estimate doar pentru echipamentele considerate prioritate I (cele aferente celorlalte priorități au fost excluse)”, se precizează în documentul invocat de Profit.ro.

Pe 27 februarie, Guvernul român anunța public că a oferit Ucrainei asistență în valoare de 3 milioane euro, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente.

În iunie, Guvernul a modificat legislația pentru ca statul român să poată să doneze Ucrainei bunuri din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale a României, în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra țării vecine.

Aproape 840 de curse aeriene operate pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de minute, în săptămâna 11-18 august

Aproape 840 de curse aeriene operate pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de minute, în săptămâna 11-18 august, iar aproape jumătate dintre acestea s-au datorat întârzierii sau rotației echipajelor sau aeronavelor.

„În intervalul 11-18 august 2022, pe Aeroportul “Henri Coandă”, un număr de 839 zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minute, cu 95 mai multe față de săptămâna anterioară. Dintre acestea, aproape jumătate (410) au avut drept cauză întârzierea sau rotația echipajelor sau aeronavelor. Numărul întârzierilor corespunde, în general, cotei de piață a companiilor aeriene pe AIHCB, astfel încât cele mai multe zboruri întârziate s-au înregistrat la Wizz Air (254 de zboruri), Ryan Air (133), Tarom (133 de zboruri) și Blue Air (122)”, au transmis, joi, reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București.

În aceeași perioadă, opt zboruri au fost anulate, unul singur dintre acestea fiind operat de una dintre cele patru companii menționate.

În intervalul 11-18 august, pe AIHCB au fost operate 2.333 de zboruri (2.192 regulate și 41 neregulate).

Anchetă a Poliției Capitalei după ce două femei au fost lovite, pe stradă, cu un obiect ascuțit, de un bărbat care se deplasa pe trotinetă

Polițiștii din București au deschis o anchetă după ce două femei au sesizat că au fost lovite, pe stradă, cu un obiect ascuțit, de către un bărbat care se deplasa pe trotinetă. Una dintre cele două a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliția Capitalei a anunțat, joi, că polițiștii de la Secția 1 au fost sesizați, miercuri seară, printr-un apel la 112, despre faptul că o tânără ar fi fost zgâriată cu un obiect tăietor-înțepător de un bărbat care se deplasa pe o trotinetă, pe o stradă din Sectorul 1.

După aproximativ 10 minute, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi au fost sesizați de o altă femeie, despre faptul că a fost lovită cu un obiect tăietor-înțepător de un bărbat pe trotinetă, pe o stradă din Sectorul 3.

Polițiștii s-au deplasat la locurile indicate, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, și au început verificările.

Una dintre cele două femei a fost preluată și transportată la spital.

Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru lovire sau alte violențe.

Constanța: Zece percheziții la persoane suspectate că au vândut telefoane mobile contrafăcute/ Opt persoane au fost duse la audieri/ Prejudiciul se ridică la 50.000 de lei

Zece percheziții au fost făcute de polițiștii constănțeni, în mai multe localități din județele Constanța, Ilfov și în municipiul București, la persoane suspectate că au vândut telefoane mobile contrafăcute, prejudiciul ridicându-se la 50.000 de lei. Patru bărbați și patru femei au fost duși la audieri.

Inspectoratul de Poliție al județului Constanța a transmis că, joi, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța - Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au pus în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară, unul în municipiul Constanța, unul în orașul Năvodari, două în județul Ilfov și șase în municipiul București.

Perchezițiile au fost făcute într-un dosar penal vizând constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, uz de fals și punerea în circulație a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada aprilie-august 2022, patru femei, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, și șase bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 40 de ani, ar fi publicat pe o platformă de vânzare-cumpărare online anunțuri privind telefoane mobile susceptibile a fi contrafăcute. În urma perchezițiilor, au fost descoperite mai multe înscrisuri și bunuri utile cauzei, acestea fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor”, se arată în comunicat.

Patru bărbați și patru femei au fost duși la audieri. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 50.000 de lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.