Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE

Ziarul de Vrancea
5 mai 2019 1396 vizualizări

Guvernul urmează să emită azi un act normativ privind organizarea referendumului din 26 mai n premierul recunoaște că nu văzut forma finală n liberalii acuză PSD că a pregătit modificări “toxice” la legea referendumului și îi cer lui Dăncilă să nu semneze ordonanța

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, că ordonanța de urgență privind referendumul va fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Ea a precizat că încă nu a citit-o. „Vom avea discuții, pentru că eu nu pot să impun un lucru. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ și vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util”, a declarat Dăncilă. Întrebată de ce optează pentru varianta din textul proiectului de OUG care i-ar interzice șefului statului implicarea în campania pentru referendum, Dăncilă a răspuns: „Nu am spus acest lucru, lăsați-mă întâi să văd textul. Nu am văzut încă textul, acum mă uit, pentru că ieri a fost ședința pregătitoare, acum iau fiecare act normativ, împreună cu secretarul general al Guvernului, și vedem care este forma finală”.

Autoritatea Electorală Permanentă propune o OUG de modificare a legislației electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenți la urne. De asemenea, este introdus prin proiectul de Ordonanță de Urgență un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: „Autoritățile publice au obligația de a fi neutre și imparțiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunțe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Raluca Turcan: PSD vrea referendum cu călușul în gură!

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan afirmă că „PSD vrea referendum cu călușul în gură” și îi solicită, în mod imperativ, Vioricăi Dăncilă „să nu cedeze presiunile infractorilor”.  “În ce țară din lume regulile privind referendumul se modifică cu două săptămâni înainte de exprimarea votului? Numai în România condusă de un grup mafiot, disperat de furia românilor care vor veni la vot pe 26 mai. Solicit, în mod imperativ, Vioricăi Dăncilă să nu cedeze presiunile infractorilor și să nu adopte nicio ordonanță de guvern care să schimbe regulile referendumului deja declanșat de Președintele României”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook. Turcan menționează că „Dăncilă pare să fi fost sinceră atunci când a spus că nu știe conținutul ordonanței și că normele toxice care vor bloca referendumul se fabrică în alte părți decât la Guvern”. „Dacă Dăncilă semnează o ordonanță care împiedică votul românilor la referendum, trebuie să semneze în același timp și propria demisie”, încheie prim-vicepreședintele PNL.

APADOR-CH: “Un simplu sondaj de opinie național”

Reprezentanții APADOR-CH afirmă că întrebările anunțate pentru referendumul din 26 mai se vor constitui “într-un simplu sondaj de opinie național”, întrucât presupun modificarea Constituției. “Indiferent cum vor răspunde cetățenii la ele, demersul nu va avea urmări juridice și cu atât mai puțin influențe asupra luptei anticorupție”, susțin aceștia. “A «interzice» amnistia sau grațierea pentru o categorie de infracțiuni, cum cere întrebarea nr. 1, presupune o modificare a Constituției. Pentru asta e nevoie ca Parlamentul să adopte o lege și apoi să organizeze alt referendum, ca să întrebe poporul (din nou) dacă e de acord”, susțin reprezentanții APADOH-CH, într-un comunicat de presă transmis ieri.

Asociația constată că au fost stabilite două întrebări, care, în realitate, sunt patru, întrucât întrebarea nr. 2 conține, în mod vizibil, trei întrebări: una privește interzicerea ordonanțelor de urgență care să modifice Codul penal, alta privește interzicerea ordonanțelor de urgență care să modifice legea organizării judiciare, iar alta vizează posibilitatea atacării directe a ordonanțelor de urgență și de către alte entități decât cea care o poate face în prezent.

PSD a impus doi magistrați obedienți la CCR

n șeful secției “anti-magistrați” și un apropiat al clanului Mazăre vor veghea la respectarea legii fundamentale

Candidații propuși de PSD, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, au fost validați ieri de plenul Camerelor pentru Curtea Constituțională.

Camera Deputaților l-a votat pe Gheorghe Stan, șeful Secției pentru investigarea magistraților, pentru CCR. PNL îl propusese pe Ioan Cupșa, iar USR pe Mircea Ursuța. La Senat, a fost validat Cristian Deliorga, propus tot de PSD, considerat un apropiat al grupării Mazăre de la Constanța. Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu - PNL, Ovidiu Daraban - USR și Gheorghe Iancu, fără susținerea vreunui grup parlamentar.

Luni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de 9 ani, începând din data de 9 iunie 2019.

USR: Un simulacru de audiere

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, ieri, că ceea ce s-a întâmplat în Comisia juridică la audierea candidaților pentru postul de judecător la CCR a fost un simulacru de audiere. „S-a observat foarte clar că președintele comisiei a blocat toate întrebările pe care le-a considerat incomode pentru candidatul PSD. Îngrijorător este faptul că la una dintre întrebări - dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt obligatorii pentru judecătorii CCR - dl Stan a răspuns cu subiect și predicat că în opinia domniei sale judecătorii CCR nu sunt ținuți de aceste recomandări”, a declarat Stelian Ion. El a mai spus că ceea ce îl recomandă pe candidatul PSD pare a fi doar calitatea de șef de secție specială, despre ale cărei acțiuni, cum ar fi faptul că a cerut dosarul Teldrum de la DNA, se știe. „Așadar, din punctul nostru de vedere, calitatea principală este obediența. E trist că se întâmplă acest lucru”, a spus deputatul USR.

El a reclamat timpul foarte scurt fixat de PSD pentru derularea procedurii.

Gheorghe Stan a mai spus, în timpul audierilor, că legea fundamentală are 153 de articole, deși Constituția are 156 de articole.

Un fost șef al Fiscului, trimis cinci ani după gratii

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv ieri pe fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Inițial, Blejnar a fost condamnat la 6 ani închisoare de Tribunalul București, în octombrie 2018, însă Curtea de Apel București i-a redus pedeapsa la 5 ani închisoare.

Pe de altă parte, Curtea de Apel București a menținut decizia instanței de fond privind confiscarea sumei de 12.513.894 lei de la Blejnar și menținerea sechestrului pe averea acestuia până la concurența acestei sume. Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DNA Ploiești în decembrie 2016, fiind acuzat că, în cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procent de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituției publice respective. “Banii respectivi urmau să îi fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenței sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și celălalt funcționar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip «fantomă» controlate de aceștia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, arăta DNA.

Unul dintre cei mai bogați români, acuzat că și-a ucis bunica

Un cunoscut om de afaceri din Brașov a fost reținut de polițiști, fiind suspectat că și-a omorât bunica, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.  Surse judiciare au declarat că principalul suspect în acest caz de omor este Dan Cămârzan, un om de afaceri din Brașov. Acesta a fost reținut luni. Din referatul întocmit de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov reiese că incidentul a avut loc luni dimineața. „Pe fondul unui conflict spontan, inculpatul a suprimat viața bunicii materne, prin exercitarea de violențe fizice, fapta fiind comisă în locuința comună”, susțin procurorii.

Dan Cămârzan este unul dintre cei mai bogați români, fiind în inclus în Topul Forbes. Potrivit acestuia, în 2010, Dan Cămârzan avea o avere estimată la aproape 30 de milioane de euro. El are afaceri în IT și imobiliare.

Produsele de patiserie, popcornul și mezelurile vor dispărea de pe piață până în 2021

Comisia Europeană a adoptat în luna aprilie un regulament prin care, până în 2021, toate statele membre UE vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași din alimente.

Astfel, produsele alimentare care nu sunt conforme vor dispărea de pe piață începând cu data de 1 aprilie 2021. Printre acestea se numără margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile și mâncarea semi-preparată.

Astfel, statele din blocul comunitar trebuie să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente- responsabile pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular cerebral, a diabetului, cancerului și Alzheimer- afecțiuni ce ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Un astfel de proiect de limitare a cantității acizilor grsi trans nesaturați în produsele de pe piața există și la noi în țară, dar în prezent este blocat în Parlament.

În România se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.

Anchetă după ce două fete s-au lovit brutal în curtea școlii

Polițiștii din județul Botoșani au deschis o anchetă după ce o fată de 14 ani a fost agresată de o colegă, incidentul, care a avut loc în curtea unei unități de învățământ, fiind filmat și postat pe o rețea de socializare.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Botoșani, în urma imaginilor video apărute în spațiul public, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au deschis o anchetă în acest caz.

“Din cercetările efectuate până la acest moment, cele două persoane implicate în altercație au fost identificate. Acestea au 14 ani și sunt din comuna Albești. Incidentul a avut loc la data de 6 mai, în curtea unității de învățământ, pe fondul unui conflict spontan motivat de faptul că la o dată anterioară persoana vătămată i-a adresat agresoarei cuvinte jignitoare pe o rețea de socializare”, au precizat reprezentanții Poliției Județene Botoșani.

Fata agreasată a declarat polițiștilor că nu doreste să formuleze plângere penală, însă oamenii legii s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

Sursa citată menționează că situația va fi adusă la cunoștința unității școlare respective, Inspectoratului Școlar Județean, precum și a DGASPC.

În imaginile postate pe internet se vede cum fata este trasă de păr, îmbrâncită și lovită cu genunchiul în față.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.