Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Adrian Severin, la un pas să fie eliberat din închisoare

Ziarul de Vrancea
22 ian 2018 557 vizualizări

Fostul europarlamentar nu și-a recunoscut vionovăția, dar prima instanță a acceptat propunerea de eliberare condiționată

Judecătoria Sectorului 5 a admis ieri solicitarea fostului europarlamentar Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență, de a fi pus în libertate, însă decizia nu este definitivă.

Adrian Severin a declarat în fața magistraților că a încercat să își execute pedeapsa cu demnitate, că a muncit și a scris lucrări fără a pretinde zile câștig.

Întrebat de judecător ce va face după ce va ieși din închisoare, Adrian Severin a răspuns: "Din păcate, mă duc la medicul curant să reiau terapia care a trebuit să fie întreruptă. Medicul mi-a spus că mă poate ajuta. Vreau să vă spun că al doilea lucru va fi să iau legătura cu colegii de facultate, să îmi reiau activitatea didactică". "Personal, nu intenționez să storc lacrimi și să cer clemență în virtutea unei sănătăți afectate. Ce trebuie reținut este ocazia de a arăta că Justiția română nu reinstaurează de facto pedeapsa cu moartea la Rahova. Și nu numai acolo se moare pe capete. Urmează să judecați pe baza faptelor, pe baza dovezilor, sunt aici petent, dar în realitate vin pe urma propunerii comisiei de eliberare care știe ce s-a întâmplat în ultimul an. Am încercat să execut pedeapsa cu demnitatea necesară. Am muncit în perioada asta, nu cu zile câștig, am scris lucrări fără să pretind zile. Am cerut să rămân în regim închis tocmai pentru a duce la bun sfârșit toate programele în care eram implicat. Unul - să îi învăț română pe deținuții străini. Cred că această pedeapsă și-a atins obiectivele, indiferent care au fost", a spus Severin.

Procurorul de ședință, care a pledat pentru respingerea solicitării, a susținut că nu reiese din actele de la dosar că problemele de sănătate ale lui Severin din 2013 s-au menținut și anul trecut. Anchetatorul a afirmat totodată că din actele depuse reiese că fostul europarlamentar are o poziție virulentă împotriva Justiției, vorbește despre "trinomul DNA - SRI - ÎCCJ".

Pe 16 noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Adrian Severin a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

Barna: USR a depus contestație la CCR pe cele trei legi ale Justiției

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat ieri că formațiunea sa a depus la Curtea Constituțională a României (CCR) o contestație pentru cele trei legi ale Justiției modificate în Parlament și spune că juriștii USR au descoperit și alte motive de neconstituționalitate față de cele sesizate deja de PNL. “Acum câteva minute, USR a depus contestație la Curtea Constituțională pe cele trei legi ale Justiției. Așteptăm cu interes analiza acestor contestații și decizia Curții. USR a promis că va folosi toate instrumentele legale și toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a încerca să amâne și, până în final, sperăm noi să blocăm acest abuz asupra statului de drept”, a declarat Dan Barna. El a spus că USR a constatat și alte motive neconstituționale pe legile Justiției față de cele sesizate de PNL, unul dintre argumente fiind că “proiectele încălcă obligațiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene". "În ceea ce privește motivele intrinseci de neconstituționalitate, USR a contestat în plus față de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor și procurorilor și diminuarea atribuțiilor plenului CSM în favoarea secțiilor separate”, a adăugat Dan Barna.

Președintele USR a mai afirmat că sesizările au fost finalizate de către USR anul trecut, dar nu au fost depuse din cauza numărului insuficient de semnături.

Parlamentul a adoptat la finalul anului 2017 modificarea a trei legi ale Justiției - 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Șeful Poliției de Frontieră Giurgiu, trimis în judecată pentru șantaj și cumpărare de influență

Șeful Poliției de Frontieră Giurgiu, Ionuț Ifrim, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru șantaj și cumpărare de influență, fiind acuzat că ar fi cerut fără drept unei persoane 60.000 de dolari dintr-o sumă pe care o transporta legal peste graniță. În plus, acesta este acuzat că le-ar fi solicitat unor subordonați să nu verifice un transport de mărfuri contrafăcute.

Potrivit DNA, în data de 28 aprilie 2017, în condițiile în care legislația românească nu obligă persoanele care traversează granițele interne ale Uniunii Europene să declare sumele de bani care se află asupra lor, indiferent de cuantum, Ifrim Ionuț a constrâns o persoană (martor în cauză) să îi dea suma de 60.000 de USD din cei 135.000 USD pe care îi avea asupra ei și pe care urma să-i transporte în Bulgaria. ”Inculpatul a luat suma de bani fără să întocmească vreun proces-verbal, amenințând totodată persoana respectivă că îi va face dosar penal și că nu o va lăsa să treacă frontiera de stat din România în Bulgaria, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu. În cursul lunii mai 2017, după o discuție purtată cu proprietarul real al banilor, care știa că cei 60.000 USD au fost reținuți în mod nelegal, inculpatul a restituit suma respectivă în două tranșe”, anunță DNA. De asemenea, potrivit procurorilor, în noaptea de 20/21 mai 2017, Ifrim Ionuț i-a promis unui agent al poliției de frontieră Giurgiu mai multe bunuri, pentru ca acesta din urmă, prin influența pe care o avea asupra colegilor săi de serviciu, să-i determine să nu controleze niște transporturi de mărfuri contrafăcute ce urmau să fie tranzitate prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-române de persoane din anturajul ofițerului de poliție.

A​nchetă pentru ucidere din culpă, după ce o tânără ar fi murit din cauza drogurilor

Polițiștii și procurorii arădeni au început o anchetă, după ce o tânără de 29 de ani a fost dusă de doi bărbați la spital în stop cardio-respirator și a decedat, iar unul dintre însoțitori le-a spus medicilor că pacienta consumase droguri. Bărbații au plecat din spital când au aflat de deces, ei fiind căutați pentru a fi audiați.

Surse din rândul anchetatorilor afirmă că autoturismul în care a fost adusă victima are numere de Bihor, iar cei doi bărbați au părăsit spitalul imediat ce au aflat de decesul tinerei. Medicii legiști urmează să efectueze autopsia, iar în urma analizelor toxicologice se va stabili dacă victima consumase substanțe periculoase.

Vreme oscilantă în următoarele două săptămâni

Următoarele două săptămâni vor aduce, din punct de vedere termic, o vreme oscilantă cu perioade în care temperaturile vor fi în creștere până la 8 - 9 grade Celsius, dar și cu intervale în care se vor manifesta precipitații slabe cantitativ și vor fi zile mai geroase, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată ieri pentru perioada 22 ianuarie - 4 februarie.

În Moldova, vremea va fi rece în primele zile de prognoză, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între -2 și zero grade și a minimelor între -13 și -3 grade, cu cele mai scăzute valori în diminețile de 24 și 25 ianuarie, când va fi ger în cea mai mare parte a regiunii. În continuare, până în data de 2 februarie, se va încălzi considerabil, astfel că media maximelor va ajunge la 8 grade, iar a minimelor între zero și un grad. În zilele de 3 și 4 februarie se va răci ușor. Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, în ziua de 22 februarie și, din nou, trecător, în cea de-a doua săptămână de prognoză.`


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.