Național

Macron, la București: “Doriți ca salariile din România să rămână la o treime față de cele din Franța?”

Ziarul de Vrancea
24 aug 2017 714 vizualizări

Președintele francez s-a folosit de vizita în țara noastră pentru a face lobby în favoarea modificării legislației europene privind muncitorii detașați n Macron s-a declarat în favoarea aderării României la Schengen, dar a punctat “slăbiciunea” actualului spațiu unic european

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni pe omologul său francez Emmanuel Macron, într-o vizită oficială de lucru. După o întrevedere privată, cei doi șefi de stat au făcut declarații de presă.

Iohannis a afirmat că a discutat cu șeful statului francez despre situația din Uniunea Europeană, poziția României fiind că UE trebuie să fie "redinamizată", iar țara noastră își dorește să devină un "membru re-fondator" al Uniunii. "Am subliniat importanța de a avansa în procesul de integrare la nivel european, într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre", a afirmat șeful statului. Iohannis a făcut din nou un apel și pe tema intrării României în spațiul Schengen. "I-am transmis domnului președinte și faptul că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate", a subliniat președintele. El a mai spus că discuțiile cu Emmanuel Macron au fost "foarte bune" și s-a decis aprofundarea Parteneriatului Strategic, în special în sectoarele politic, economic, cultural și al cercetării. Președintele a vorbit și despre proiectul Sezonului cultural încrucișat România-Franța 2018/2019, "cel mai important proiect cultural bilateral al României din ultimii 10 ani".

“Această situație nu este benefică pentru România”

De partea cealată, Emmanuel Macron a salutat progesele țării noastre după aderarea la UE și s-a declarat în favoarea integrării României în Schengen. “Deja, de mai mulți ani, aveți tot dreptul să cereți aderarea la Spațiul Schengen și ați reamintit acest lucru și știu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis față de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine și, desigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru”, a subliniat el. Însă principala temă de pe agenda președintelui francez în cadrul miniturneului de trei zile în Europa Centrală și de Est, implicit în cadrul vizitei din România, este directiva muncitorilor detașați. Întrebat despre propunerea sa privind înăsprirea condițiilor de acces a muncitorilor detașațI, inclusiv români, Macron a acuzat unele țări că sunt în favoarea unui dumping social. “Ce viitor vă doriți pentru România? Doriți ca în mod durabil salariile din România să rămână la o treime față de cele din Franța? Vă doriți ca munca calificată să se dezvolte insuficient? Sau vă doriți ca țara Dvs. să intre pe deplin în Europa, să aveți calificări mai bune, să atrageți talente, să vă păstrați talentele, să aveți oameni mai bine plătiți care să aibă avantaje sociale și tranziția să se facă pe deplin. Înțeleg de la președintele Dvs că ați ales a doua opțiune. Pentru România, situația din prezent nu este integrală, este o situație în care țările profită de diferențele salariale. Țările care susțin status quo-ul susțin de fapt această situație care nu este benefică pentru România”, declarat Macron.

În final, el a descris discuțiile cu Klaus Iohannis drept “foarte fructuoase”, insistând asupra importanței, din punctul de vedere al Franței, a parteneriatului cu România, “un parteneriat istoric, dar și de viitor”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.