Național

Liviu Dragnea, pus la colț de magistrați

Ziarul de Vrancea
11 iun 2018 832 vizualizări

CSM a reacționat la amenințările adresate de liderul PSD procurorilor și a sesizat Inspecția Judiciară n și trei asociații ale magistraților au reacționat la declarațiile lui Dragnea, chiar dacă două dintre ele susțin în mod tradițional “discursul”PSD

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări cu privire la afirmațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a stabili dacă a fost afectată independența sistemului judiciar. Dragnea a declarat duminică la Antena 3 că a fost "coordonat” și este "o acțiune clară, comandă de la Iohannis” faptul că lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror șef al DIICOT, interimar, în contextul în care președintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare. Dragnea a afirmat că speră ca niciun procuror "să nu riște atât de mult" să dea curs acestei "demențe”, afirmând că "foarte mulți procurori riscă să plătească greu". "Urmare a afirmațiilor făcute în spațiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secția pentru procurori s-a sesizat din oficiu și pe cale de consecință, a solicitat Inspecției Judiciare - Direcția de inspecție pentru procurori, efectuarea de verificări cu privire la afirmațiile prezentate, din perspectiva potențialului de afectare a independenței sistemului judiciar", a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii.

“Un dubiu greu de înlăturat cu privire la independența magistraților”

Și asociația “Forumul Judecătorilor din România” a trimis, ieri, către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar față de ”atacurile recente ale reprezentanților de seamă ai puterii legislative și ai puterii executive”, după discursurile de la mitingul PSD, dar și în urma declarațiilor făcute de Liviu Dragnea, la Antena 3. ”Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, cu consecința afectării imaginii sistemului de justiție”, se arată în document. De asemenea, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) – asociații apropiate în mod tradițional de PSD – au făcut un apel către "toate persoanele interesate" să conștientizeze că problemele din justiție se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, și nu în stradă, numărând protestatarii.

Tăriceanu, despre o ordonanță pe Codurile penale: Avem și această soluție

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că se poate ajunge la emiterea unei ordonanțe de urgență pentru modificările la Codurile penale, dacă majoritatea va observa că există ”o rea-voință manifestă”, el acuzând pârghiile folosite de opoziție împotriva legilor justiției. Întrebat dacă ar fi oportună o OUG pe Codurile penale, Tăriceanu a declarat: ”Orice e posibil. Dacă o să observăm că există o rea-voință manifestă în această privință și din partea opoziției - pentru că și opoziția, cum am văzut cu legile de reformă a justiției, a utilizat o seamă de pârghii în mod excesiv pentru amânarea și eventual împiedicarea intrării în vigoare a acestora -, sigur că există și această soluție, care a mai fost utilizată după cum știți și de guvernul anterior, condus de domnul Cioloș, nu ar fi o noutate absolută, și chiar dacă unii sunt deranjați de o astfel de soluție, trebuie să știe că avem instrumente legale la îndemână, pe care sigur, în situații extreme, le putem folosi. Noi am preferat, după cum vedeți, calea dezbaterii parlamentare, dar dacă dezbaterea parlamentară este împiedicată, atunci sigur, va trebui să ne gândim și la alte soluții”. La remarca unui jurnalist că OUG 13 a scos în stradă foarte mulți oameni, Tăriceanu a replicat: ”Și ordonanța din 2015 n-a scos. Probabil că participarea în stradă este selectivă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.