Național

Legile Justiției: Inspecția Judiciară rămâne în cadrul CSM

Ziarul de Vrancea
12 dec 2017 709 vizualizări

Momentan, PSD  a renunțat la scoaterea instituției din subordinea Consiliului n parlamentarii au jucat ieri “alba neagra” cu superimunitatea magistraților

Inspecția Judiciară (IJ) va rămâne în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și nu va fi transformată într-o instituție independentă, așa cum se prevedea în inițiativa de modificare a legii 317/2004 privind funcționarea CSM. Propunerea ca IJ să rămână în continuare în cadrul CSM a fost făcută chiar de PSD și susținută de președintele comisiei speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache, cel care a argumentat că astfel se păstrează garanția independenței Inspecției.

”Inspecția Judiciară este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București”, se arată în amendamentul propus de PSD la alineatul (1) al articolului 65 din legea 317/2004 privind funcționarea CSM. Prevederea în vigoare este aproape identică: ”Se înființează Inspecția Judiciară ca structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București, prin reorganizarea Inspecției Judiciare”.

PSD a renunțat ieri la propria propunere de scoatere a Inspecției Judiciare din subordinea CSM și transformarea sa într-o ”structură cu personalitate juridică, ce funcționează la nivel național, ca structură unică”. Potrivit propunerii inițiale de modificare a legii 317/2004, Inspecția Judiciară ar fi urmat să se afle în subordinea unui Consiliu Național de Integritate a judecătorilor și procurorilor, ”organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă a cărui organizare și funcționare se stabilesc prin lege”. De asemenea, propunerea inițială era ca atribuțiile Consiliului Național de Integritate să fie: numirea și revocarea conducerii Inspecției Judiciare, primirea raportului anual de evaluare și activitate a Inspecției, formularea de recomandări referitoare la activitatea Inspecției Judiciare și înaintarea către CSM a propunerilor pentru organizarea și funcționarea Inspecției.

Președintele comisiei parlamentare speciale de modificare a legilor Justiției, deputatul PSD Florin Iordache, anuna că urmează să depună un proiect de lege prin care Inspecția Judiciară să fie scoasă din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii. Pe 31 octombrie, Iordache declara că, potrivit propunerii comisiei, Inspecția Judiciară urmează să fie o instituție autonomă aflată sub controlul unui consiliu de integritate format din membri de la CSM, de la Înalta Curte, de la Parchetul General, din reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor profesionale ale magistraților.

 

Discuții în contradictoriu

 

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a început luni dezbaterile asupra legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea mai importantă modificare preconizată fiind scoaterea Inspecției Judiciare din subordinea CSM și transformarea sa într-o instituție independentă. În debutul dezbaterilor, reprezentanții partidelor de opoziție - PNL și USR - au anunțat că se opun scoaterii Inspecției Judiciare de sub tutela CSM, motivând că nu s-a discutat suficient pe marginea acestei măsuri.

”Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificați această lege, Comisia Europeană v-a cerut să discutați cu Comisia de la Veneția, CSM aici de față, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect așa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer și la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecție Judiciară. A fost una în spusele domnului ministru Toader, alta desenată în cartotecile domnului Toader în 23 august, a treia o vedem astăzi în fața dumneavoastră aici. Nu știu ce vom vota până la urmă și ce variante veți mai aduce. Este insuficient discutat acest proiect, este insuficient gând din perspectiva efectelor. Nu există niciun fel de coerență cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea până la Crăciun, așa cum v-ați propus la ordinul știm noi cui, nu există niciun fel de justificare ca să intrați cu bocancii peste aceste legi ale Justiției”, a declarat fostul ministru al Justiției, deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat faptul că ultimele propuneri de modificare a legii 317/2004 au fost trimise membrilor comisiei vineri și nu a fost timp suficient pentru a fi discutate. În schimb, reprezentantul UDMR, deputatul Marton Arpad, s-a declarat alături de PSD în ceea ce privește scoaterea Inspecției Judiciare din subordinea CSM.

 

“Nu” superimunității pentru magistrați

 

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a revenit ieri la prânz asupra amendamentului susținut de USR privind introducerea imunității sporite pentru magistrați și l-au respins, după ce reprezentanții USR au anunțat că își retrag propunerea. Deputatul USR Stelian Ion a solicitat comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea că magistrații nu pot fi urmăriți penal fără încuviințarea CSM, solicitând respingerea acestuia. Stelian Ion a susținut că amendamentul a fost adoptat inițial la propunerea și cu susținirea USR pentru că dezbaterile în comisie s-au desfășurat în prea mare viteză. La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus că, din moment ce inițiatorul nu își mai susține amendamentul, acesta se consideră anulat, astfel încât nu va figura în raportul final la capitolul amendamente response.

Nici ALDE nu a mai susținut amendamentul, deși figura ca inițiator alături de USR. ”Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori, după caz”, se arăta în amendamentul adoptat inițial de comisie la propunerea UNJR, CSM, USR și ALDE. În legea în vigoare, imunitatea magistraților era doar pentru percheziție, reținere, arestare preventivă sau arest la domiciliu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.