Național

Klaus Iohannis, președintele Consiliului European?

Ziarul de Vrancea
1 mar 2018 671 vizualizări

Varianta ar fi intens discutată la Bruxelles, susțin surse citate HotNews.ro n șeful statul are o serie de atuuri care-l fac favorit să preia conducerea forului european n nu este însă clar dacă Iohannis este interesat de post, în condițiile în care acceptarea funcției ar echivala cu renunțarea la un al doilea mandat de președinte al României

Numele președintelui Klaus Iohannis este luat în calcul la Bruxelles pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei, susțin mai multe surse politice consultate de HotNews.ro în ultimele zile. Potrivit acestora, nu este clar dacă președintele Iohannis este interesat de această poziție, însă în mod cert se bucură de susținerea oficialilor europeni care au și început să pregătească terenul acceptării președintelui Iohannis pentru poziția de președinte al Consiliului.  “Dacă Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene în 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European le are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate. Aceste două poziții sunt de regulă negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la începutul anului viitor, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate. Evident, contează mult rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, dar aici nu se așteaptă mari surprize. Este de așteptat ca grupul PPE să câștige teren în fata socialiștilor.

Vestul ia Comisia, Estul ia Consiliul

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019. Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani jumate cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat. Donald Tusk este președinte al Consiliului European din decembrie 2014. Această poziție, au explicat pentru HotNews.ro specialiști în probleme europene, este negociată în principal în funcție de numele care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene. Dacă viitorul șef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul președinte al Consiliului merge la una din țările central sau est europene. Nu este o regulă scrisă, ci o cutumă pentru a menține un echilibru în interiorul UE. Or, dintre actualii șefi de stat și de guvern din Estul Europei, nu sunt foarte multe nume care s-ar putea califica la președinția Consiliului. “Printre puținii contracandidați posibili se număra președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care este foarte cunoscută și apreciată în Consiliu, fiind prezentă acolo în calitate de șef de stat de aproape zece ani”, au explicat sursele citate. Lituania este însă o țară mică, iar avantajul președintelui Klaus Iohannis ar fi că vorbește fluent cele trei limbi de bază în UE: germana, franceza și engleza.

Vrea Iohannis postul?

Există o serie de alte indicii care arată o creștere a interesului pentru profilul președintelui Iohannis. La ultima vizită la Bruxelles efectuată la sfârșitul lunii ianuarie, președintele Iohannis s-a întâlnit cu membrii Colegiului Comisarilor. Potrivit surselor HotNews.ro, se întâmplă destul de rar ca un șef de stat sau de guvern să aibă discuții cu aceștia. De asemenea, semnificativ ar fi și faptul că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus, în septembrie 2017, ca la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE să se țină un summit european la Sibiu, la Iohannis “acasă”, pentru a discuta viitorul celor 27 de state membre.  În fine, România ar urma să preia din ianuarie 2019 președinția UE, un alt posibil atu în favoarea candidaturii lui Iohannis la șefia Consiliului European. Problema este că dacă ar accepta poziția de candidat la președinția Consiliului European, Klaus Iohannis ar trebui să reconsidere candidatura la funcția de șef al statului în 2019. Președinții Consiliului European se aleg dintre foștii șefi de stat sau de guvern din UE. Administrația prezidențială nu a făcut până vineri seară niciun comentariu pe această temă. Potrivit site-ului oficial, Consiliul European definește orientarea și prioritățile politice generale ale UE. Președintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.