Național

Fraudarea examenelor atinge cote greu de imaginat - 106 percheziții în dosarul “Diplome de licență fără studii”

Ziarul de Vrancea
26 iul 2017 949 vizualizări

 în două universități din Arad s-ar fi constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare care facilitau promovarea frauduloasă a examenelor u în casa și clinica unui medic, suspect în dosar, s-au găsit 200.000 de euro

Peste 100 de percheziții au avut loc, ieri dimineață, la cadre didactice și studenți de la două universități suspectați de fapte de corupție într-un dosar denumit generic “Diplome de licență fără studii”, anunță Parchetul instanței supreme, precizând că în aceste instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenți. Universitățile vizate sunt “Vasile Goldiș“ și “Aurel Vlaicu” din Arad. Astfel, anchetatorii fac 106 percheziții domiciliare la cadre didactice și studenți, iar în acest dosar 36 de persoane au calitatea de suspect.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor două instituții de învățământ au cerut și primit bani și bunuri cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

Unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, în urma cercetărilor s-a stabilit că în schimbul unor sume de bani studenții primeau în timpul examenelor susținute on-line răspunsurile corecte la testele grilă, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS). 

De asemenea, era modificată nota de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea. Procurorii spun că informaticienii intrau în contul electronic al studentului și modificau răspunsurilede la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră.

Totodată, studenții cumpărau direct de la profesori lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

"În respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi. O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice", afirmă procurorii Parchetului instanței supreme.  

Medicul timișorean Emil Urtilă, cadru universitar la Universitatea ”Vasile Goldiș” din Arad, vizat în dosarul ”Diplome de licență fără studii”, a fost dus la audieri, la Arad. Anchetatorii au găsit în locuința și la clinica acestuia suma de 200.000 de euro și liste cu numele unor studenți.

Secretar de stat MEN: Cadrele didactice găsite vinovate de corupție vor fi excluse din învățământ, fără dreptul de a mai reveni în sistem

Cadrele didactice găsite vinovate de infracțiuni de corupție, printr-o sentință definitivă, vor fi excluse din învățământ, fără dreptul de a mai reveni în sistem, a declarat, miercuri, pentru News.ro, secretarul de stat în învățământul superior din Ministerul Educației Naționale, Gigel Paraschiv. El a mai spus că, în acest moment, în actuala fază, dacă respectivii profesori vor fi reținuți, universitatea trebuie să îi suspende pe durata anchetei.

"În cazul în care, printr-o sentință definitivă, cadrele didactice universitare vor fi găsite vinovate de fapte de corupție vor fi excluse din învățământ fără posibilitatea de revenire. În prezent, în această etapă, dacă respectivele cadre didactice vor fi reținute, universitatea de va autosesiza și le vor suspenda din funcție pe durata anchetei", a declarat, miercuri, pentru News.ro, secretarul de stat în MEN Gigel Paraschiv.

În ceea ce privește facultările de medicină, înscrierea cetățenilor străini se face cu dovada cunoașterii limbii române, în condițiile în care cursurile se desfășoară obligatoriu în română.

"În cazul specializărilor în limba engleză, atunci, în anul al treilea, când începe pregătirea clinică, ce se face în limba română, candidații trebuie să facă dovada că au învățat limba română întrucât trebuie să vorbească în limba română cu pacienții", a spus secretarul de stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.