Național

Exercițiu de alarmare, la Galați, privind  creșterea capacității operaționale în situația unui aflux de imigranți

Ziarul de Vrancea
25 oct 2019 1831 vizualizări

 Inspectoratul General pentru Imigrări a organizat, joi  24 octombrie 2019, la Galați, un exercițiu de alarmare privind  creșterea capacității operaționale a  Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil în cazul unui aflux de imigranți. Acesta a vizat modul în care polițiștii de imigrări și pompierii intervin pentru gestionarea unei situații de risc în domeniul migrației, capacitatea de răspuns la instituirea unei stări excepționale. 

Joi  24 octombrie  2019, Inspectoratul General pentru Imigări, pe baza unui scenariu fictiv, a declanșat exercițiul de alarmare privind creșterea capacității operaționale a  Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați, în situația unui aflux de imigranți.

Scopul acestuia constă în testarea capacității de reacție a personalului cu privire la modul de acțiune în cazul producerii unei situații speciale și, totodată, în antrenarea, verificarea și evaluarea stadiului de pregătire a personalului din cadrul CRPCSA Galați pentru îndeplinirea misiunilor specifice, cu accent pe verificarea cunoașterii procedurilor de lucru în caz de alertă.

Imediat după declanșarea exercițiului, a fost pus în aplicare planul realizării capacității operaționale, comanda acțiunii fiind asigurată de către inspectorul general adjunct, comisar șef de poliție Mircea Babău. De asemenea, a fost solicitat sprijinul  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, privind montarea unor tabere mobile, destinate persoanelor aflate în situații speciale, în sistem containerizat.

Exercițiul în ansamblul său a reprezentat punerea în aplicare a măsurilor preventive și proactive luate la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru gestionarea eficientă a unei situații de risc, în sistem integrat, cu entități responsabile în asigurarea managementului situațiilor de urgență.

Aspectele constatate pe timpul intervenției, concluziile și măsurile dispuse vor sta la baza pregătirii polițiștilor din cadrul centrelor specializate pe linie de azil și de suport operativ.

Asigurăm cetățenii de faptul că, la acest moment, nu sunt informații privind iminența producerii unui situații de risc, însă astfel de exerciții sunt necesare și benefice în pregătirea personalului. Comparativ cu anul trecut numărul persoanelor care au solicitat o formă de protecție internațională este în scădere, iar gradul de ocupare al centrelor este de aproximativ  23 %.

***

Conform scenariului, la data de 24 octombrie a.c., ora 08.00, personalul aflat în serviciul de permanență la CRPCSA Galați a fost informat de către SPF Galați cu privire la faptul că pe raza localității Giurgiulești, la ora 02.00, camera de termoviziune a observat un grup de persoane care se deplasau în interiorul zonei de frontieră. Ulterior, grupul a fost depistat și efectuate verificări, stabilindu-se că sunt 120 de străini, cu identitate declarată, din Orientul Apropiat, având vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, și care solicită o formă de protecție internațională din partea statului român. După trierea epidemiologică, aceștia sunt conduși la CRPCSA Galați.

Întrucât, noul grup de străini determină depășirea capacității de cazare în centrele IGI, care au un grad de ocupare de peste 90%, se dispune creșterea capacității operaționale a Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil  Galați prin instalarea unei tabere mobile de către reprezentanții ISU Galați.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.