Național

DNA cere 12 ani de închisoare pentru Viorel Hrebenciuc

Ziarul de Vrancea
20 feb 2018 712 vizualizări

Fostul baron de Bacău și-a recunoscut faptele n prejudiciul în dosar depășește 300.000.000 de euro

Un procuror de la DNA a solicitat ieri judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție condamnarea tuturor inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevăzut de legea penală. Astfel, procurorul a cerut o pedeapsă maximă cu executare pentru fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor. Pedepsa maximă pentru constituire a unui grup infracțional organizat este de 10 ani, iar pentru spălare de bani este de 12 ani.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse maxime cu executare și pentru ceilalți inculpați din acest dosar: Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) și alți 11 inculpați.  "Va rog să aveți în vedere gravitatea deosebită a faptelor reținute în sarcina inculpaților și să aveți în vedere și calitatea persoanelor, care au avut atribuții în domeniul legislativ, foști miniștrii, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului de 300 milioane euro. Corupția este o amenințare majoră la adresa societății, iar inculpații au încercat să corupă pentru a-și atinge scopul", a spus procurorul în sala de judecată.

Judecătorul a dat dovadă de “viclenie”

Procurorul a amintit că, pe latura civilă, Alina Suciu, juristă de la Romsilva, îi cere fostului director Adam Crăciunescu daune morale de 500.000 de euro. Reprezentantul DNA a mai cerut judecătorilor confiscarea sumei de 20.000 de euro de la judecătorul Lorand Andras Ordog, reprezentând mita primită de acesta de la fostul deputat Ioan Adam. Procurorul a spus că judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a dat dovadă de "viclenie", prin modul în care a luat decizia de retrocedare, în schimbul mitei primite de la Ioan Adam, și prin ascendentul moral pe care l-a avut asupra unui alt judecător din completul de judecată. Ca probe în sprijinul acuzațiilor, procurorul a amintit că există un denunț depus de Ioan Adam, însemnări din agenda personală a lui Paltin Sturdza (beneficiarul retrocedării), dar și numeroase înregistrări ambientale și chiar o înregistrare dată pe legea de siguranță națională. În sprijinul grupării, “Chiuariu a încheiat un contract de reprezentare juridică între societatea sa și Paltin Sturdza, pentru un onorariu exorbitant de 2,5 milioane euro. Contractul prevedea efectuarea de demersuri pentru titlurile de proprietate a terenurilor. Acest contract de asistență juridică ascunde prețul influenței pe lângă funcționarii cu atribuții de retrocedare. Asistența juridică era doar un paravan pentru traficul de influență. Chiuariu a convocat la o întâlnire funcționari implicați în procesul de retrocedare. 'Au venit ca la mafie, și-au închis telefoanele. Poți să ai tupeu ca funcționar să spui că nu vii?', se arată într-o convorbire ambientală înregistrată între membrii grupării. Fostul prefect de Bacău a declarat ca Tudor Chiuariu i-a cerut o întâlnire privată în legătură cu retrocedarea pădurilor", a mai spus procurorul.

Vineri, la următorul termen, inculpații vor avea ultimul cuvânt în sala de judecată.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanță în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și fostul deputat Ioan Adam și-au recunoscut vinovăția, solicitând să fie judecați prin procedura simplificată. Astfel, Viorel Hrebenciuc a povestit că a acceptat să intervină pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenției, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adițional pe numele fiului său. Acuzațiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.