Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: CCR a admis sesizarea PNL-PMP privind înființarea Liceului maghiar din Mureș

Ziarul de Vrancea
18 mar 2018 611 vizualizări

Legea privind înființarea liceului a fost declarată neconstituțională n este „un mesaj extrem de dur în 2018 din partea CCR”, a reacționat liderul UDMR, Kelemen Hunor

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, ieri, sesizarea depusă de un grup de 50 de parlamentari PNL și 16 parlamentari PMP privind legea de înființare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș, cu predare exclusiv în limba maghiară. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională în 13 februarie, sesizarea fiind formulată de 50 de parlamentari PNL și 16 parlamentari PMP. ”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstituțională. În motivarea soluției pronunțate, Curtea a reținut că dreptul de a dispune cu privire la înființarea, desființarea, fuziunea sau divizarea unităților de învățământ de stat, confesional și particular, preuniversitare, aparține autorităților administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare. Operațiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, și nu corespunde finalității constituționale a activității de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relații sociale generale, în cadrul și în interesul societății”, se arată în comunicatul CCR. Conform sursei citate, Curtea nu a analizat legea criticată prin raportare la dreptul cetățenilor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor maternă și nici oportunitatea înființării unității de învățământ, ci, constatând că legea criticată dispune cu privire la înființarea unei persoane juridice, deci având caracter individual, Curtea a reținut încălcarea principiului separației puterilor în stat, a principiului egalității în drepturi și a rolului Parlamentului. Mai mult, autoritatea legiuitoare a încălcat sfera de competență a autorității executive locale, care se bucură de protecția constituțională a principiului autonomiei locale. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Liderul UDMR: “Povești de adormit copiii”

Președintele executiv al PMP Eugen Tomac a afirmat că înființarea liceului reprezintă "ambițiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. "În anul Centenarului cred că trebuie să discutăm despre lucruri care ne unesc, care reprezintă tot ceea ce este solid și de perspectivă pentru toți cetățenii României. Considerăm că minoritățile sunt o bogăție pentru această țară, însă, atunci când se trece linia roșie, trebuie să acționăm. Decizia aberantă a PSD și a celorlalți sateliți de a susține un demers care nu are nimic în comun cu revendicările unei minorități din România trebuie sancționate”, a declarat Tomac. El susținea că există temei de neconstituționalitate în această lege și critica "ambițiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. ”Considerăm că există suficient temei de neconstituționalitate în această lege și credem că ambițiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului trebuie reduse, nu încurajate. Acest troc politic trebuie condamnat (...) Credem că, dincolo de obiective politice, există interesul național cu care nu trebuie să ne jucăm și noi am acționat în acest sens”, a continuat Tomac. De asemenea, deputatul PNL Florin Roman a susținut că legea este "profund neconstituțională”, aceasta deschizând „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat că acest liceu este un "tain” pe care majoritatea PSD-ALDE l-a plătit UDMR pentru a susține deciziile lor. "Avem de-a face cu o lege profund neconstituțională. Nu trebuie să fi mers prea mult la școală, ca e maghiară, că e română, să înțelegi că nu poți trece peste Legea educației naționale, să înființezi o unitate distinctă printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separația puterilor în stat și, practic, discutăm deschis despre tain pe care PSD-ALDE îl plătește liderilor UDMR pentru susținerea unui Guvern anti-economic și anti-național”, a spus deputatul PNL. Președintele UDMR, Keleme Hunor, a declarat, ieri, că decizia prin care legea a fost declarată neconstituțională reprezintă „un mesaj extrem de dur în 2018 din partea CCR”. Kelemen Hunor a precizat că respectă decizia, dar nu poate accepta argumentele, urmând să aibă o întâlnire cu reprezentanții Bisericii Catolice și cu reprezentanții părinților, pentru a vedea ce vor face mai departe. “Comunitatea așteaptă aplicarea drepturilor consfințite prin Constituție, dacă nu se poate prin autoritatea locală și s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curții Constituționale, instituție fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinți, care spune că nu aveți dreptul să aveți o școală. Nici Parlamentul, nici autoritățile locale nu au reușit să înființeze o astfel de școală. În rest, sunt povești de adormit copiii”, a declarat Kelemen Hunor.

Manda: Hellvig m-a informat că vrea să desecretizeze protocolul SRI-DNA

Președintele Comisiei de control al activității SRI, Claudiu Manda, a declarat, ieri, că directorul SRI, Eduard Hellvig, l-a informat că dorește să desecretizeze protocolul SRI-DNA, iar înainte de a face acest lucru a cerut o întâlnire cu membrii comisiei. „Am avut astăzi o discuție cu directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, domnia sa m-a sunat și mi-a spus că își exprimă toată disponibilitatea ca, în perioada imediat următoare, să purceadă la desecretizarea acelui protocol dintre SRI și Parchetul de la lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Și-a exprimat dorința de a ne vedea la comisie înainte de a-l desecretiza și pentru a discuta diferite aspecte ce țin de anumite mecanisme interne ale SRI. Sunt elemente pe care dorim să le discutăm și după aceea din partea SRI există toată această disponibilitate”, a declarat Claudiu Manda. Întrebat când ar putea veni Eduard Hellvig în fața comisiei SRI, Manda a afirmat: „Cred că cel mai devreme ar putea să fie vineri, probabil cel mai târziu marți, având în vedere că luni este, din câte știu, ziua de bilanț al SRI”. Manda a spus că a mai purtat discuții cu directorul SRI referitor la aceste protocoale.  „Am mai avut discuții despre acest subiect. Astăzi m-a anunțat despre această dorință a domniei sale (...) Niciodată când am vorbit nu a spus că ar trebui neapărat să rămână într-o zonă secretă, mai ales că vorbim despre un protocol denunțat la inițiativa SRI și de către actualul director al SRI”, a afirmat acesta.  De asemenea, președintele comisiei SRI a spus că Eduard Hellvig ar urma să fie audiat înainte de Traian Băsescu, Liviu Dragnea și a doua audiere a lui Florian Coldea. „Probabil că da. Având în vedere că a fost această discuție cu domnia sa, e clar că și noi intenționăm să ne vedem. Nu știu dacă o să ne vedem la comisie sau la Serviciu, pentru că este o zonă securizată pe care ne-o dorim ca să discutăm aceste aspecte”, a spus Manda.

Președintele, exclus din procedura de numire a conducerii instanței supreme

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiției a votat ieri ca președintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), astfel că atribuțiile de revocare și numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, comisia a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituționale de către CCR. De asemenea, au fost adoptate unele amendamente potrivit cărora președintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor stagiari, iar funcțiile de judecător, procuror, magistrat-asistent și asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcție publică sau privată, cu unele excepții. Totodată, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI și SIE din procedura de verificare a declarațiilor pe proprie răspundere ale magistraților privind colaborarea cu serviciile de informații. "Verificarea veridicității datelor din declarațiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declarație de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiției, Secția pentru judecători sau Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat", se arată în textul adoptat ieri.De asemenea, Comisia a decis reformularea articolului privind Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. "Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție începe să funcționeze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție înregistrate la orice structură de Parchet și nesoluționate până la data la care Secția este operațională se înaintează spre soluționare Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, de îndată ce aceasta este operațională", este noua formă a articolului. Membrii comisiei speciale au respins mai multe amendamente propuse de senatorul PSD Șerban Nicolae la Legea 304/2004, după ce aceștia au decis că ele exced deciziei CCR. Raportul de admitere va fi trimis la Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată.

Medic chirurg, anchetat după ce ar fi cerut de mai multe ori mită pacienților

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA), împreună cu polițiștii, au făcut ieri percheziții într-un spital din Târgu Mureș și la locuința unui medic cercetat după ce ar fi cerut de mai multe ori mită unor pacienți ca să-i opereze. Perchezițiile vin la aproape un an după sesizarea făcută de un fost pacient al medicului. Potrivit Direcției Generale Anticorupție, în acest caz o persoană a făcut denunț la sediul DGA Mureș în 3 mai 2017. Fostul pacient s-a plâns că un medic specialist în chirurgie cardiovasculară din cadrul unui spital din Târgu Mureș i-a cerut o sumă de bani pentru realizarea unei intervenții chirurgicale. Denunțul a fost înregistrat la Parchetul Tribunalului Mureș. "Dosarul penal vizează săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată de către un medic specialist chirurgie cardiovasculară din cadrul unei unități medicale din Târgu Mureș, constând în aceea că, în repetate rânduri, acesta a condiționat actul medical, respectiv operații asupra unor pacienți, de primirea unor sume de bani”, transmite DGA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.