Național

Al doilea om în stat laudă o țară pusă la colț de Europa

Ziarul de Vrancea
21 dec 2017 1266 vizualizări

în timpul unor discuții în Senat, Călin Popescu Tăriceanu și-a exprimat admirația față de Polonia, stat împotriva căruia UE pregătește sancțiuni fără precedent n ca și la București, guvernul de la Varșovia a încercat – și a și reușit – să pună sub “căpăstru” justiția

Ședința plenului Senatului a debutat ieri cu o serie de luări de cuvânt în contradictoriu între reprezentanții grupurilor parlamentare, pornind de la o declarație făcută de senatorul USR Radu Mihail, care a spus că România riscă să fie sancționată de către Uniunea Europeană precum Polonia din cauza modificărilor aduse legilor Justiției.

Replica a venit imediat din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că Polonia este o țară care merită toată admirația.

”Pentru mine, Polonia este o țară care merită toată admirația, pentru că știe să-și respecte valorile, tradițiile, independența și suveranitatea. Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia, și în mod suvveran, Parlamentul. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenței în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporții a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Justiția din România, care a fost călcată în picioare. Independența ei a rămas numai pe hârtie”, a spus “penalul” Tăriceanu, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă.

 

”Când am intrat în UE am cedat din suveranitate”

Cel care i-a răspuns lui Tăriceanu a fost senatorul PMP Traian Băsescu, amintindu-i președintelui Senatului că România a cedat o parte din suveranitate atunci când a intrat în Uniunea Europeană. ”Când am intrat în UE am cedat din suveranitate. Avem capitolul trei din Tratat care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran și nu statul național. Încurajarea naționalismului este distrugerea Uniunii Europene. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE. Asta vreau să vă fie clar la toți”, a explicat Traian Băsescu. ”Confirm ce spune domnia sa”, a declarat Tăriceanu după ce Traian Băsescu și-a încheiat cuvântul. ”Eu nu fac parte din categoria de naționalisti care duce naționalismul pe primul plan, dar suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată. Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept”, a mai spus Tăriceanu.

Cartea “Ferma Animalelor”, oferită în dar

Radu Mihail a luat din nou cuvântul pentru a-i da replica lui Tăriceanu, pe care l-a acuzat că l-a agresat verbal. ”Aici în sală am fost agresat verbal. Mi s-a spus de către cineva care este în viața politică de zeci de ani că trăiesc în România degeaba. Aș vrea să vă spun că am ales să trăiesc în România după ce am fost în exil 16 ani pentru că oameni ca acela care a rostit acele cuvinte calcă în picioare drepturile cetățenilor români, se preocupă de interesul personal și încearcă să schimbe legile justiției pentru interesul personal al lui și al unei clici. Așa că nu trăiesc degeaba în România, de aia am venit în România și vom face acest lucru dacă vrea sau dacă nu vrea acest domn care îmi spune că nu vrea să ne mai audă. Domnule Tăriceanu, o să ne auziți și azi, și mâine și peste 10 ani fără nicio problemă. Va veni vremea și nu foarte târziu când ne veți cere cuvântul de pe banca opoziției dacă nu cumva veți fi în alt loc”, a spus Mihail.

Disputa s-a încheiat cu senatorii USR oferind câte un exemplar din ”Ferma Animalelor” de George Orwell tuturor celor din arcul guvernamental.

Comisia Europeană a activat miercuri Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varșoviei în Consiliul European. Articolul 7, prezentat drept ”opțiunea nucleară”, nu a mai fost folosit împotriva vreunui stat membru până acum.

Această măsură este considerată un semn al îngrijorării profunde a europenilor față de reformele guvernemantale controversate în domeniul justiției.

Financial Times pune România în aceeași “oală” cu Polonia

România a fost enumerată, alături de Ungaria, Bulgaria și Polonia, printre țările estice în care independența justiției este pusă în pericol, într-un editorial publicat în Financial Times. Editorul pentru Europa al ziarului, Tony Barber, este de părere că recentul conflict dintre Polonia și Uniunea Europeană este o dovadă că tensiunile dintre țările estice și cele vestice ale UE sunt tot mai mari. "Dacă acest conflict nu va fi rezolvat cât mai curând, s-ar putea ca cea mai mare problemă a Uniunii Europene în 2018 să fie tensiunile care se acumulează constant între est și vest", consideră jurnalistul.

Barber subliniază că Bulgaria, Ungaria, România și Polonia sunt țările estice care subminează principiile democratice sau fac mult prea puțin pentru a combate corupția și a menține independența justiției. De asemenea, cotele obligatorii de refugiați contribuie în opinia sa la conflictul dintre est și vest, fiind o problemă sensibilă care vizează identitatea națională, suveranitatea și atitudinile publice față de Islam.

Bugetul pentru perioada 2021-2027 ar putea fi un alt declanșator pentru dispute. Țările estice sunt cele care primesc cea mai mare parte din ajutoarele regionale distribuite în cadrul bugetului pentru perioada 2014-2020, iar țările vestice consideră că aceste ajutoare ar trebui oferite pe baza angajamentului la valorile europene. Cu toate acestea, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că abia așteaptă ca Polonia să nu mai depindă de fondurile europene, scrie Borner.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.