Național

MOZAIC STRI NATIONALE: Afacerile lui Dragnea din Brazilia, anchetate de DNA

Ziarul de Vrancea
7 iul 2017 643 vizualizări

Procurorii anti-corupție au confirmat vineri că o parte din dezvăluirile privind afacerile dubioase ale liderului PSD sunt în atenția Direcției n

DNA a anunțat vineri că ”o parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcției. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în luna februarie începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției. Totodată, DNA afirmă că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informații inclusiv de la autoritățile din Brazilia. "După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", mai arată DNA în comunicatul de presă.

Procurorul general Augustin Lazăr declara, tot vineri, răspunzând unei întrebări, că nu poate infirma sau confirma existența unei ancțete privind Tel Drum și Liviu Dragnea și a precizat că, dacă raportul ar fi real, faptele ar fi de competența DNA, adăugând apoi: ”Dacă nu cumva are un dosar în lucru”.

DGPI neagă existența documentului

Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman", care descrie o "rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. DGPI a susținut, într-un comunicat de presă, că "presupusul document secret” nu îi aparține și "respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică".

Tot joi, inspectorii ANAF au mers în control în redacția Rise Project. Liviu Dragnea a spus că nu are nicio implicare în acțiunea ANAF, că este "indignat" de ceea ce se întâmplă și că are sentimentul că se încearcă compromiterea sa. De asemenea, el le-a cerut ministrului de Finanțe și șefului ANAF să dea "imediat” explicații publice cu privire la această acțiune. Jurnaliștii de la Rise Project au publicat mai multe anchete în care susțineau că Liviu Dragnea are afaceri în Brazilia și că vizitează des această țară, alături de diverși oameni de afaceri și lideri PSD. În cel mai recent astfel de articol, Rise Project afirma că Dragnea a fost de 16 ori în Brazilia, inclusiv cu secretara sa, și acuză că există suspiciuni de spălare de bani. Pe 1 martie, președintele PSD afirma că nu are nicio afacere și nu deține nicio proprietate în Brazilia.

Opoziția a pus gând rău acțiunilor la purtător

PNL și USR au reacționat după dezvăluirile publicate de Rise Project, unde se prezintă un document care îl identifică pe Liviu Dragnea ca fiind "deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA". Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că pregătește modificarea legii societăților comerciale pentru a asigura transparența acționariatului firmelor care au contracte pe bani publici, în timp ce vicepreședintele USR Vlad Alexandrescu a afirmat că va pleda pentru interzicerea accesului la proceduri de acțiziții publice pentru societăților comerciale cu acțiuni la purtător nenominale. "Acțiunile la purtător" sunt certificate anonime. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Când se mișcă hârtia, se schimbă patronul. Nu există birocrație, totul rămâne secret, a explicat Rise Project.

Românii fumează 10% din țigările de contrabandă din UE

Românii au consumat anul trecut 4,41 miliarde de țigarete de contrabandă, reprezentând aproape 10% din cele 48 de miliarde de țigări de contrabandă intrate în Uniunea Europeană, arată un sudiu asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), publicat vineri. ”România se află pe un îngrijorător loc 6 în UE ca volum de țigări de contrabandă consumate, după Franța (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) și Italia (4,43 miliarde)”, arată studiul. În România, ponderea contrabandei de țigări este de 16,4% din piață, cea mai mare din grupul celor șase state, raportată la consumul total de țigarete. În Polonia, contrabanda are o pondere de 15%, urmată de Franța (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) și Germania (5,2%). În plus, circa 60% din țigaretele de contrabandă din România sunt așa-numitele illicit whites, adică țigarete a căror țară de proveniență nu poate fi determinată.

Studiul realizat de KPMG arată că nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9%, din cauza celor 2.000 de km de graniță cu state din afara UE, în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România, precum și din cauza accesului facil la produse de contrabandă. Raportul arată că 9% din totalul țigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale. Cele 48 de miliarde vândute pe piața neagră din Europa au costat guvernele europene circa 10 miliarde de euro, reprezentând taxe neîncasate.

Ucraina a înlocuit Belarus ca principală sursă de țigări de contrabandă la nivelul Uniunii Europene, cu o pondere de 12% din țigările de contrabandă înregistrate în UE. Principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă din România sunt Ucraina și Moldova, unde țigările costă în medie mai puțin de 4,5 lei.

Încă 30 de zile de arest preventiv pentru Cristian Boureanu

Magistrații de la Tribunalul București au admis vineri o contestație a procurorilor și au decis ca fostul deputat Cristian Boureanu să rămână în arest preventiv pentru încă 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de ultraj după ce a agresat un polițist rutier. Inițial, Judecătoria Sectorului 1 a respins pe 3 iulie cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventivă pe numele lui Cristian Boureanu și a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu. Pe 9 iunie, în jurul orei 1,30, Cristian Boureanu se afla într-o mașină condusă prietena lui, fiind oprit în trafic de un ecțipaj de poliție rutieră pe bd. Aviatorilor. În momentul în care polițiștii i-au solicitat documentele de identitate, Boureanu s-a manifestat violent, a amenințat un polițist și i-a prins acestuia degetele mâinii drepte, prin încțiderea portierei autoturismului, i-a rupt cămașa uniformei și l-a lovit cu genuncțiul în zona ingținală, provocându-i leziuni traumatice. Polițistul a reacționat și l-a lovit pe Boureanu, acesta căzând la pământ. Boureanu a fost imobilizat, încătușat și condus la sediul Brigăzii Rutiere pentru cercetări. Fiind într-o stare avansată de ebrietate, lui Boureanu i s-a făcut rău, el fiind transportat apoi la Spitalul Floreasca.

Sesizare oficială privind teza de doctorat a premierului Tudose

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a primit o sesizare cu privire la teza de doctorat a premierului Mihai Tudose. Sesizarea, adresată președintelui CNATDCU, Ionel Valentin Vlad, a fost analizată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a fost admisă, înregistrată și transmisă spre soluționare Consiliului pe data de 5 iulie. Ziarul ''România Liberă'' a înaintat către UEFISCDI un dosar cu dovezi care arată că există suspiciuni rezonabile că premierul Mihai Tudose nu a redactat corect teza sa de doctorat, potrivit site-ului publicației.

În 2010, Tudose a obținut titlul de doctor în domeniul Științe Militare și Informații, pe tema ''Protecția infrastructurilor critice'', la Academia Națională de Informații ''Mihai Viteazul'' — Serviciul Român de Informații.

Presa a scris că această a lucrare conține peste 40 de pagini plagiate.

Dodon mulțumește călduros României pentru renovarea grădiniței din satul său natal

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a mulțumit călduros Guvernului român pentru renovarea grădiniței din satul Sadova, localitatea sa natală, după nenumărate atacuri lansate la adresa României înainte și după învestirea sa în funcție. „Reparația capitală a acestei grădinițe a fost posibilă cu suportul prietenilor și partenerilor noștri de peste Prut. Vreau să mulțumesc Guvernului României, prietenilor noștri pentru acest gest foarte frumos pentru acest proiect social, care astăzi avem cu toții posibilitatea să redeschidem această grădiniță”, a spus liderul de la Chișinău. „Domnule ambasador, din partea președintelui Republicii Moldova, din partea mea ca și cetățean și băștinaș al acestui sat vreau să vă mulțumesc pentru acest gest”, a mai spus el la ceremonia de inaugurare a grădiniței din Sadova.

Clădirea grădiniței din Sadova a fost construită în anul 1979, iar timp de peste 35 de ani nu a fost supusă la reparații capitale. Potrivit fostului premier Iurie Leancă, România a renovat aproximativ 800 de grădinițe din Republica Moldova.

Nesimțirea unui ales PSD: Autostrăzile pot să mai aștepte

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat joi, la Antena 3, că autostrăzile și investițiile "pot să mai aștepte", problema mult mai stringentă fiind cea a pensiilor și salariilor. "Autostrăzile pot să mai aștepte", "prioritățile PSD sunt salariile și pensiile", a spus președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, potrivit antena3. "Am ajuns în situația în care trebuie să ai grijă să nu moara bunica și abia pe urmă să vezi ce bani ai ca să-ți cumperi pantofi", a explicat el ulterior.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.