Național

A murit un Rege

Ziarul de Vrancea
5 dec 2017 731 vizualizări

 Regele Mihai s-a stins ieri din viață la reședința sa din Elveția n trupul său va fi adus în țară săptămâna viitoare n Principesa Margareta preia frâiele Casei Regale

Regele Mihai a încetat din viață ieri, la ora 13, ora României, la reședința privată din Elveția, a anunțat Casa Regală. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.  Programul funeraliilor va fi anunțat miercuri.

Trupul Regelui Mihai va fi adus în țară pe data de 13 decembrie, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale. Trupul său va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Regală și Patriarhală. Începând de miercuri, vor fi deschise cărți de condoleanțe la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta și vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile. Toți cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

Regele Mihai împlinise 96 de ani în 25 octombrie. Casa Regală a anunțat în 6 noiembrie că starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și că acesta prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței, principesa Margareta aflându-se deja la reședința privată din Elveția. Un alt comunicat, din 8 noiembrie, preciza că sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril îl găsește pe Majestatea Sa Regele Mihai în stare de suferință și că nu va exista niciun eveniment organizat la reședința acestuia. De asemenea, consemna că regele Mihai a fost împărtășit de un trimis al IPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. Ulterior, șeful Casei Regale, Andrew Popper, a declarat la TVR că starea regelui Mihai este foarte precară, dar pentru moment s-a stabilizat, iar medicii își concentrează eforturile pentru a-l menține fără dureri. El a precizat că regele "are momente în care este conștient, are și momente în care este mai puțin conștient".

Principesa Margareta a anunțat vineri anularea călătoriei cu Trenul Regal de 1 Decembrie, din cauza stării de sănătate a Regelui Mihai.

 

Conducerea Casei Regale va fi preluată de Principesa Margareta

 

Conducerea Casei Regale va fi preluată, ca urmare a decesului regelui Mhai, de către principesa Margareta, următoarea în linia de succesiune fiind principesa Elena. Titlurile Membrilor Casei Regale a României, precum și Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a României.  Astfel, potrivit acestora, moștenitor la șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României (jure sanguinis), care este și rămâne dupa decesul Regelui Mihai Custode al Coroanei României (ad personam).  Ordinea de succesiune la tron și la șefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferință masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor,  după cum preciza Casa Regală.

Prin urmare, succesiunea este următoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României; 2. ASR Principesa Elena a României; 3. Elisabeta Karina de Roumanie; 4. ASR Principesa Sofia a României; 5. Elisabeta Maria Biarneix; 6. ASR Principesa Maria a României.

Modificări ale acesteia pot fi făcute prin decizia șefului Casei Regale a României. Soții si copiii Altețelor Lor Regale Principesele nu dețin titluri personale.

 

Iliescu: ”Relația noastră nu a fost simplă”

 

Fostul președinte al României Ion Iliescu și-a exprimat ieri, într-o postare pe blogul personal, regretul față de dispariția regelui Mihai, despre care a spus că și-a făcut datoria cu onoare și a luat decizii determinante pentru viitorul țării. Iliescu a amintit și de faptul că relația sa cu Regele Mihai ”nu a fost simplă”, dar a pus acest lucru pe seama ”vremurilor agitate ale începutului tranziției”.

”Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism  în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică”, a scris Ion Iliescu pe blog.

Fostul președinte a mai spus că păstrează amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București cu Regele Mihai. ”Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene. Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a încheiat Ion Iliescu necrologul postat pe blog.

Marele mister rămas după moartea Regelui Mihai

Excluderea din Linia de Succesiune la Coroana României a Principelui Nicolae a fost ultima mare decizie luată de Regele Mihai. Anunțul din august 2015 a surprins pe toată lumea, dat fiind că Nicolae era singurul nepot, iar Regele Mihai îl prezentase românilor în 1992, când avea doar  7 ani, că pe moștenitorul său. Excluderea lui Nicolae din Linia de Succesiune și retragerea titlului de "Principe al României" au împărțit adepții monarhiei în două tabere. Anul acesta, Principesa Margareta a adăugat paie pe foc și i-a interzis lui Nicolae să vină la căpătâiul Regelui bolnav, amplificând suspiciunile că în spatele excluderii lui Nicolae au stat interesele Custodelui Coroanei - Margareta, și ale soțului său, Principele Radu (fostul actor ieșean Radu Duda).

Nicolae a trecut și printr-un scandal de paternitate, când o tânără a anunțat că acesta e tatăl copilului său. Nicolae a anunțat public că este dispus să facă testul de paternitate, dar tânăra Nicoleta Carjan a refuzat până acum testul, spunând că e de acord cu acesta doar dacă e făcut în două locuri diferite.

Până la excluderea din 2015, Nicolae era al treilea în ordinea succesiunii la tronul României - după mătușa sa, Principesa Margareta, și mama sa, principesa Elena. Nicolae este singurul nepot de sex masculin al Regelui și este fiul Principesei Elena, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai. Cum principesa Margareta, prima fiică a regelui și Custode al Coroanei României din anul 1997, și soțul acesteia, Principele Radu Duda, nu au copii, Nicolae era văzut, înaintea anunțului din 2015 al Casei Regale, ca principalul succesor la tronul României.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.