Național

Cum a fost "ambalată" şpaga primită de Miron Mitrea

Ziarul de Vrancea
31 oct 2013 749 vizualizări
Firmele Irinei Jianu i-au construit o casă mamei fostului ministru n ea a primit la schimb postul de şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat ieri că Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, va fi judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 5.200.000.000 de lei vechi (520.000 de lei noi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile lui Jianu la un imobil din Voluntari, proprietatea mamei lui Mitrea. "Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", arată procurorii. DNA îl mai acuză pe Mitrea că, în 2006, l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al oraşului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizaţia pentru construcţia aceluiaşi imobil.
Anchetatorii o acuză pe Irina Paula Jianu că în perioada 2001-2006 i-ar fi determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai celor patru firme să nu înregistreze în contabilitate sau să facă înregistrări inexacte, pentru a ascunde cheltuielile pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare făcute la imobilul mamei lui Mitrea. De asemenea, Jianu i-ar fi determinat să falsifice documente contabile şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor soluţia dosarul fostului ministru Miron Mitrea, în prezent deputat PSD.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
uscatu, acum 3850 zile, 13 ore, 14 minute, 47 secunde
la mai mare ! cind o sa-i bina rindul si lui hotprisan ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.