Național

Parlamentarii se întrec în iniţiative extravagante

Ziarul de Vrancea
27 oct 2013 475 vizualizări
Parlamentarii propun plantarea câte unui copac pentru fiecare nou-născut, folosirea butoanelor de panică în şcoli şi unităţi sanitare, dar şi ca florarii să lucreze în zilele de sărbătoare, astfel încât oamenii să poată respecta codul bunelor maniere oferind flori gazdelor.

Mai mulţi deputaţi, printre care Mihai Sturzu (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Cristina Pocora (PNL) şi Remus Cernea (independent), au iniţiat o propunere legislativă privind îmbunătăţirea mediului prin dezvoltarea mai multor spaţii verzi, "Un copac pentru fiecare copil". Potrivit proiectului, în termen de şase luni de la înregistrarea fiecărei naşteri primăriile din localităţile cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, ar urma să asigure plantarea a câte unui copac pentru fiecare copil nou-născut. În proiectul de act normativ se arată că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice va asigura 20 la sută din costul anual al proiectului, restul de 80 la sută urmând să fie asigurat din bugetul local. Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului a propus respingerea iniţiativei de către plen, argumentând că ea va avea un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat. În schimb, aceeaşi comisie a adoptat un raport favorabil, cu amendamente, Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 18 februarie Ziua Primarului.

Butonul de panică

Un alt deputat, Tudor Ciuhodaru, propune, printr-o iniţiativă legislativă, obligativitatea instalării şi folosirii butonului de panică în instituţiile şi unităţile de învăţământ şi sanitare, de stat sau private. Potrivit proiectului, butonului de panică este dipozitivul destinat alertării imediate a autorităţilor în cazul incidentelor care pot pune în pericol siguranţa elevilor, a profesorilor sau a personalului medical. Prin acest dispozitiv se poate apela direct dispeceratul unic al serviciilor de urgenţă 112 pentru intervenţia rapidă pentru rezolvarea situaţilor de risc. În textul propus de Ciuhodaru, instituţiile menţionate vor desemna personal autorizat în folosirea butonului de panică pentru eliminarea posibilităţii unor alarme false. Proiectul a primit, însă, raport de respingere din partea Comisiei pentru administraţie publică, care a apreciat că acest sistem de comunicare este inoportun din punct de vedere tehnic şi funcţional. Mai mulţi deputaţi PDL, printre care Elena Udrea, Andreea Paul, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomiţianu, Cezar Preda, Alin Popoviciu, Mircea Toader, Nicolae Bode, Tinel Gheorghe, Petru Movilă, Mircia Munteanu, Alexandru Nazare, propun ca angajaţii florăriilor şi cei ai petshop-urilor să lucreze în zilele de sărbătoare legale nelucrătoare. "Întrucât în zilele de 15 august - Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, prima zi şi a doua zi de Rusalii, fiind zile onomastice şi totodată prilej pentru oameni de a oferi flori, aceştia reprezentând clienţii societăţilor ce au ca obiect de activitate desfacerea şi vânzarea de flori, este normal ca acestea să-şi poată desfăşura activitatea legal, realizând astfel venituri mai mari şi totodată plătind impozit mai mare statului", apreciază iniţiatorii.
"Conform Codului bunelor maniere şi vizitele constituie împrejurări în care oamenii merg cu flori, iar Anul Nou, 1 şi 2 ianuarie, Crăciunul sau Sărbătorile Pascale sunt bune ocazii pentru a petrece alături de prieteni ori familie", mai arată aceştia în expunerea de motive. Deputaţii PDL care au semnat propunerea mai precizează că, de asemenea, în zilele declarate sărbători legale intervin şi evenimente nedorite precum înmormântările pentru care se apelează în vederea confecţionării de jerbe, coroane de flori.

Maghiarii au ieşit în stradă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Maghiarii din mai multe judeţe ale Transilvaniei, dar şi din Ungaria, au format ieri un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău. Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente, singurul vorbitor fiind preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, care a citit, la intersecţia Reci, "proclamaţia Marelui marş al secuilor". Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău". "Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare", se arată în proclamaţie. "Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.
Totodată, semnatarii proclamaţiei cer Guvernul Ungariei "să pretindă" de la Guvernul României respectarea tratatului de bază dintre cele două state.
Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

Nici un weekend fără un cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora 22.01, în zona Vrancea. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, seismul cu magnitudinea de 3,5 grade a avut intensitatea I în zona epicentrală. Oraşe apropiate de epicentrul seismului sunt: Covasna (35 de kilometri), Târgu Secuiesc (48 de kilometri), Focşani (52 de kilometri), Râmnicu Sărat (52 de kilometri) şi Mărăşeşti (61 de kilometri). Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter, s-a produs vineri, la ora 3.49, în zona Vrancea.
În 6 octombrie, tot în zona Vrancea, s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova. Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Liderul PNL, huiduit la Cluj

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a fost întâmpinat, sâmbătă, la sosirea pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj, cu huiduieli din partea mai multor participanţi la mitingul aviatic care a avut loc cu ocazia inaugurării noii piste. Totodată, după trecerea în revistă a gărzii de onoare, Crin Antonescu a fost huiduit din nou de mai mulţi participanţi.
În zonă au fost prezenţi mai mulţi proprietari de terenuri de lângă Aeroportul Internaţional "Avram Iancu Cluj, dar şi activişti ecologişti care se opun proiectului de la Roşia Montană, care au protestat.

Nou record de viteză pe Autostrada Transilvania

Un bărbat, în vârstă de 33 ani, din Bucureşti, a fost depistat sambătă de poliţişti conducatn cu 240 de kilometri pe oră pe Autrostrada Transilviania.
Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 720 de lei. Totodată, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile. Vineri, tot pe Autostrada Transilvania, un tânăr de 19 de ani, din Cluj-Napoca, a fost prins de poliţiştii rutieri circulând cu 203 kilometri pe oră. Tânărul a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile şi a primit o amendă de 720 de lei. Potrivit Poliţiei, tânărul avea permis de conducere din luna iunie.

Un copil a supravieţuit unei căderi de la etajul patru

Un copil de trei ani a supravieţuit în mod miraculos unei căderi de la etajul al patrulea al unui bloc din Mangalia. Potrivit poliţiştilor din localitate, incidentul s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 13.30, în momentul în care copilul se afla acasă împreună cu frăţiorul său şi mama lor. La un moment dat, femeia a mers în bucătărie pentru a le pregăti copiiilor ceva de mâncare, moment în care băieţelul de trei ani s-a aplecat prea mult peste fereastra deschisă şi a căzut de la etajul al patrulea al clădirii. Din fericire, el a aterizat pe o copertină din plastic, aflată la parterul blocului, astfel că în urma căderii s-a ales numai cu câteva răni uşoare. În prezent, el este internat în spitalul din Mangalia, dar cadrele medicale spun că starea lui este stabilă şi este posibil ca la începutul săptămânii viitoare să fie lăsat să plece acasă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.