Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Vor propune PNL şi PDL un candidat unic la prezidenţiale?

Ziarul de Vrancea
22 oct 2013 627 vizualizări
Acest scenariu, care circulă de cateva zile pe surse, este confirmat parţial şi de unii lideri politici

În timp ce PSD îşi consolidează forţa în Parlament, la Senat obţinând deja majoritatea, PNL începe să ia din nou în calcul o alianţă cu PDL. Potrivit unor surse parlamentare, se negociază la nivel înalt pentru o colaborare între cele două partide mari de dreapta, nu atât în vederea alegerilor europarlamentare, cât pentru prezidenţiale. Concret, preşedintele PDL Vasile Blaga negociază tête-á-tête cu Sorin Frunzăverde, în primul rând pentru o susţinere în Parlamentul European, pentru ca liberalii să se afilieze PPE. Cum interesul în primă fază este al liberalilor, Frunzăverde fiind un cunoscut militant al acestei afilieri, mai ales în condiţiile în care PNL scade constant în sondaje, PDL pleacă cu un uşor avantaj. "Europarlamentarele sunt doar o etapă, prezidenţialele sunt cele care contează, pentru atunci sunt adevăratele negocieri. Lucrurile încep se revină la normal. O luăm încet, facem paşi mici, dar siguri”, au declarat sursele citate pentru site-ul pesurse.ro. Concret, se doreşte învierea vechii Alianţe Dreptate şi Adevăr, un PNL - PDL cu un candidat comun la prezidenţiale şi, cel mai probabil, acela nu va fi Crin Antonescu. Declaraţia consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, în care miza pe un mai mare câştig de cauză al lui Călin Popescu Tăriceanu în turul doi la prezidenţiale, acesta fiind mult mai capabil să atragă electoratul lui Traian Băsescu, ae veni tocmai în acest context.
De altfel, prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea a confirmat ieri parţial acest scenariu. El declarat că, pentru a oferi românilor "alternativa unei drepte puternice", cu candidat unic la prezidenţiale şi un guvern ferm, este nevoie de discuţii inclusiv cu PNL.

Preda vrea un singur partid, nu alianţe

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, a declarat, ieri, că este nevoie de o unificare a dreptei, printr-o fuziune şi nu prin alianţe şi a arătat că Mihai Răzvan Ungureanu poate fi candidatul dreptei la prezidenţiale dacă este validat intern. Întrebat despre o posibilă colaborare între Mişcarea Populară şi Forţa Civică, Preda a arătat că aceasta ar fi o primă etapă în direcţia realizării unui partid unic de dreapta, ceea ce, în opinia sa, "ar trebui să se întâmple în România, pentru că nu te poţi opune unui PSD mamut şi cu un electorat captiv de aproximativ 15% din întregul electorat şi vreo 25% dintre cei care merg la vot". Potrivit lui Preda, este nevoie de un partid unic la guvernare şi de două partide tari, unul pe stânga şi unul pe dreapta, care să se bată în soluţii şi nu în vorbe şi critici aduse unul celuilalt. Despre o posibilă alianţă pe dreapta, Marian Preda a precizat că alianţele nu sunt bune. "Uitaţi-vă ce s-a întâmplat din 1992 încoace, pentru că, practic, niciodată nu a fost un partid unic la guvernare după 1990 şi de fiecare dată a trebuit să negocieze pe cine pune fiecare acolo", a arătat Preda. El a mai spus că unificarea dreptei trebuie să se facă pe baza principiilor unui nou partid, nu ale unui partid asemănător cu celelalte. Potrivit lui Marian Preda, o fuziune pe dreapta, în vederea alegerilor prezidenţiale, nu este tardivă.

Iliescu confirmă discuţiile privind un candidat al PSD la prezidenţiale

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, că înţelege preocuparea existentă în partid de a avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale din 2014. "Înţeleg această preocupare, este cel mai mare partid, a fost totdeauna cu reprezentantul său. Ei, într-o alianţă, se ajunge şi la asemenea decizie când se judecă lucrurile în interes comun", a adăugat Iliescu. Întrebat dacă personal ar vrea ca PSD să dea un candidat propriu, Iliescu a răspuns: "Nu vreau să mă pronunţ asupra acestei chestiuni".

Vama Albiţa, luată cu asalt de procurorii anticorupţie

Traficul rutier în Vama Albiţa a fost blocat ieri dimineaţă în totalitate, în urma unor percheziţii desfăşurate de Direcţia Naţională Anticorupţie, care vizează traficul ilegal de mărfuri la frontiera de est a României. Potrivit unui comunicat al DNA, cercetările vizează o cauză penală complexă, instrumentată în comun de Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova privind comiterea unor infracţiuni de corupţie referitoare la transportul de mărfuri peste frontiera de est. "În cursul dimineţii de marţi, s-au desfăşurat 27 de percheziţii la domiciliul unor persoane şi în alte locaţii aflate în judeţele Iaşi şi Vaslui. Totodată, Centrul Naţional Anticorupţie derulează o serie de activităţi similare în Republica Moldova. În cauză sunt vizate mai multe persoane, faţă de 23 dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale", se arată într-un comunicat al DNA. Pe lângă sprijinul Poliţiei, Jandarmeriei şi SRI, procurorii anticorupţie au acţionat împreună cu lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie.

Scriitoarea Herta Müller a fost operată de ulcer perforat

Scriitoarea germană de origine română Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, spitalizată de urgenţă la sfârşitul săptămânii trecute, a fost operată din cauza unui ulcer perforat. Scriitoarea, în vârstă de 60 de ani, a fost nevoită să îşi anuleze astfel din motive medicale participarea la toate evenimentele pe care le avea programate până la sfârşitul anului 2013, a precizat editorul său german. "Este bine îngrijită, iar starea ei de sănătate se ameliorează", a adăugat aceeaşi sursă.
Potrivit mai multor publicaţii elveţiene şi germane, Herta Müller trebuia să meargă la Berna, duminică, pentru o lectură, însă a fost nevoită să renunţe la acea deplasare. Cotidianul german Berliner Zeitung afirmă că renumita scriitoare a fost operată de urgenţă din cauza unei perforaţii intestinale, într-un spital din Mullheim, un oraş aflat la câţiva kilometri de graniţele cu Franţa şi Elveţia. Biroul de presă al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) - unde scriitoarea era invitată să participe, în perioada 25 - 27 octombrie - a precizat că Herta Müller se afla internată, duminică, la secţia de terapie intensivă din Mullheim. Medicii nu au avizat transferul acesteia la Berlin, oraşul său de reşedinţă. Astfel, prezenţa autoarei la Iaşi, unde a acceptat participarea la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, nu mai este posibilă la această ediţie.

Camera adoptă proiectul ce taie pensiile speciale ale magistraţilor corupţi

Deputaţii au adoptat, ieri, tacit proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu magistraţii care au fost condamnaţi pentru o infracţiune de corupţie. Termenul de dezbatere a acestui proiect era de 16 octombrie şi a fost depăşit, prin urmare a fost adoptat tacit şi trimis la Senat, care este Cameră decizională.
Proiectul prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu şi indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciu, comise cu intenţie sau o altă infracţiune pentru care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistem public, în condiţiile legii.

Conservatorii despre proiectul USL de descentralizare: "Un jaf naţional!"

Proiectul de descentralizare propus de vicepremierul Liviu Dragnea naşte noi tensiuni în cadrul USL. De data aceasta, conservatorii iau atitudine şi se pronunţa ferm împotriva proiectului, considerându-l "o mare prostie şi un jaf naţional". O primă reacţie a venit de la liderul senatorilor PC, Dumitru Pelican, care, după şedinţa grupurilor USL de luni seara, a consultat proiectul şi şi-a exprimat poziţia nefavorabilă. "Mă cutremur când citesc un proiect de descentralizare pe care USL, prin voinţa dlui Liviu Dragnea, îl vrea transpus în practică ... Mă întreb ce rol vor mai avea ministerele, ce puteri nebănuite vor avea baronii locali, cum se va realiza coordonarea şi controlul activităţilor de la centru, pe cine vor ajuta aceste modificări legislative? Nu pot să cred că acest proiect va putea să treacă!!!", a scris senatorul PC, pe Facebook. Mai mult, Pelican s-a arătat ferm împotrivă şi în Parlament, catalogând proiectul de descentralizare drept "o mare prostie şi un jaf naţional, prin care se încearcă o baroniadă".

Parlamentul amputează competenţa DNA

Senatul a aprobat ieri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanţe ce scoate din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cauzele privind unele infracţiuni. Proiectul de aprobare a ordonanţei a fost adoptat, în 18 septembrie, şi de Camera Deputaţilor. Astfel, în urma modificărilor aduse OUG 43/2002, DNA are în competenţă doar infracţiunile de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mare de un milion de euro, cauzele de evaziune fiscală, înşelăciune şi de fraudă vamală cu acelaşi nivel al daunelor revenind DNA doar dacă au legătură cu fapte de corupţie. În caz contrar, cazurile de evaziune, înşelăciune şi infracţiunile vamale cu pagube ce depăşesc echivalentul în lei al sumei de un milion de euro vor trece în competenţa parchetelor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.