Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: "Dreapta" începe calculele: MRU, preşedinte, Predoiu, premier? Sau invers?

Ziarul de Vrancea
14 oct 2013 483 vizualizări
Mihai Răzvan Ungureanu se arată dispus la un tandem preşedinte - premier cu democrat-liberalul Cătălin Predoiu.Decizia privind candidatul "dreptei" la Cotroceni ar trebui să aibă la bază cercetările sociologice, a declarat fostul premier pentru "Ziarul de Iaşi"

Liderul "Forţa Civică", Mihai Răzvan Ungureanu, nu exclude un tandem cu vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Varianta Ungureanu - candidat la preşedinţie, Predoiu - premier, este "una interesantă", a declarat ieri fostul premier pentru "Ziarul de Iaşi". Întrebat dacă vede posibil şi un tandem inversat, cu liderul PDL în postura de candidat la Cotroceni, MRU a evitat un răspuns tranşant. "Nu mi-am pus astfel problema. Dar ca premier nu m-aţi văzut să am frisoane", a răspuns Ungureanu. În opinia liderului FC, formaţiunile de dreapta sunt obligate să propună un singur candidat la scrutinul din toamna anului viitor. "Altfel, mergem cu doi candidaţi şi reedităm situaţia din 2000, cand au candidat Isărescu şi Stolojan, iar în turul 2 au ajuns Iliescu şi Vadim Tudor", a explicat MRU. Desemnarea candidatului "unic" ar trebui să aibă la bază o măsurătoare sociologică, a opinat fostul premier, precizand că există un dialog permanent între forţele de dreapta, inclusiv PDL, privind formula de abordare a alegerilor din 2014.  De asemenea, Ungureanu a confirmat că între Forţa Civică şi Mişcarea Populară există discuţii privind o eventuală fuziune, însă a evitat să ofere un termen privind concretizarea acestora.
Duminică, preşedintele Mişcării Populare, Eugen Tomac, a lăsat de înţeles că formaţiunea pe care o conduce ar putea susţine candidatura lui MRU la prezidenţiale."Sigur că privim aşa: o viitoare structură politică să susţină un candidat cu cele mai mari şanse la prezidenţiale. Sunt convins că MRU va fi un mult mai bun preşedinte decât Victor Ponta sau Mircea Geoană", a declarat Tomac, aflat la Chişinău, citat de Unimedia.

Prezidenţiabilii PDL aşteptaţi în teritoriu

Cătălin Predoiu, Simona Creţu şi Gheorghe Falcă au fost validaţi pentru alegerile interne din PDL privind desemnarea candidatului la scrutinul prezidenţial de anul viitor. "Din punct de vedere formal au fost îndeplinit condiţiile prevăzute de Statut şi deciziile luate în Colegiul Director Naţional al partidului, urmând ca cei trei, Simona Creţu, Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă, să intre în campania electorală în perioada imediat următoare potrivit programului stabilit", a anunţat ieri preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii a partidului, Daniel Buda. El a precizat că, potrivit programului stabilit, cei trei candidaţi înscrişi în competiţia internă pentru desemnarea prezidenţiabilului PDL se vor deplasa în teritoriu pentru a-şi promova programele în cadrul organizaţiilor. Prima rundă de alegeri se va desfăşura pe 26 octombrie, la nivelul regiunii de nord-est (regiunea Moldova). "Va fi un scrutin organizat pe secţii de votare, în interiorul partidului, în locuri deja stabilite", a mai spus Buda.
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a anunţat ieri, într-o postare pe blogul său, că programul de ţară cu care candidează în cursa internă se intitulează: "Forţa echilibrului — pentru o Românie bine condusă spre prosperitate şi normalitate".

Care Unire?

Romanii îi simpatizează pe britanici mai mult decat pe moldoveni

Marea Britanie şi Germania sunt ţările care continuă să beneficieze de cel mai ridicat nivel de simpatie în rândul românilor, relevă un sondaj realizat de Inscop Research, publicat ieri. Potrivit sondajului, respondenţilor li s-a cerut să indice ce fel sentiment au pentru o serie de ţări, variantele de răspuns fiind "mai degrabă pozitiv", "mai degrabă negativ", "nu ştiu sau nu răspund". Astfel, cele mai simpatizate ţări conform opţiunilor exprimate de respondenţi sunt Marea Britanie, asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 75,5% dintre respondenţi, Germania (74,3%) şi Franţa (73%).
Cele trei ţări sunt urmate, în ceea ce priveşte simpatia românilor de Spania (72,9%), Italia (70,5%) şi SUA (70,3%). Urmează Belgia, pentru care 67,3% dintre respondenţi au un sentiment mai degrabă pozitiv, şi Olanda cu 66,7%. Dintre ţările vecine, sentimentele cele mai favorabile se îndreaptă către Republica Moldova faţă de care 65,7% românii declară sentimente pozitive. Grecia acumulează 58% simpatie, Muntenegru 57,1%, în timp ce China este simpatizată de 56,5% dintre români. În partea a doua a clasamentului se regăsesc Serbia (55,5%), Bulgaria (50,3%), Turcia (47,1%) şi Ucraina (41,8%). Pe ultimele două poziţii în topul simpatiei se află Rusia cu 36,8% şi Ungaria cu 29,3%.
Sondajul citat a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 10-17 septembrie 2013.

Manelistul Florin Salam, cercetat pentru consum de droguri

Cântăreţul Florin Salam şi componenţii trupei acestuia sunt vizaţi într-un dosar în care procurorii DIICOT îi suspectează de consum de cocaină, aceştia fiind aduşi ieri la audieri, potrivit unor surse judiciare. Florin Salam a declarat, la ieşirea de la DIICOT, că a fost audiat ca martor, după ce a fost "la un şpriţ unde s-au întâmplat mai multe prostii". Întrebat de presă dacă este vorba despre consum de cocaină, Salam a răspuns "Nu ştiu, s-o fi consumat". Întrebat dacă vreun membru al trupei sale a consumat acest drog. Florin Salam a spus că nu ştie, dar dacă ar fi aşa, el ar face "curăţenie în trupă", fără să-i facă rău respectivului.

Politicienii şi sarmalele, "vedetele" Liturghiei de Sfanta Parascheva

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, alături de 23 de ierarhi din ţară şi străinătate, a oficiat, ieri, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie, cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În mesajul adresat celor peste 10.000 de persoane care au asistat la Sfânta Liturghie oficiată pe pietonalul ştefan cel Mare, în faţa bisericii, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, le-a mulţumit pentru prezenţă premierului Victor Ponta şi celorlaţi politicieni aflaţi la Iaşi. După Sfânta Liturghie, care s-a încheiat în jurul orei 12.45, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, s-a retras în pavilionul administrativ al Mitropoliei, împreună cu premierul, cu primarul Iaşiului şi cu preşedintele CJ.
Slujba a fost oficiată pe o scenă amplasată pe pietonal, lângă care au fost montate alte două scene pe care s-au aflat câteva zeci de oficialităţi - autorităţi locale, judeţene şi politicieni, între care Elena Udrea, Varujan Vosganian, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. La Sfânta Liturghie, care a început în jurul orei 9.00, a ajuns, în jurul orei 10.45, şi premierul Victor Ponta.
Totodată, pe străzile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 20.000 de pelerini aşteaptau la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, jandarmii estimând că lungimea rândului depăşeşte doi kilometri.
După Sfânta Liturghie a avut loc o masă a pelerinilor, unde au fost împărţite peste 65.000 de sarmale.

Revin ploile în Moldova

Valorile medii diurne vor oscila între 13 şi 23 de grade Celsius în următoarele două săptămâni iar ploile vor reveni la jumătatea acestei săptămâni, şi, ulterior, în perioada 22-24 octombrie, la nivelul întregii ţări, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În Moldova, în primele zile ale intervalului, valorile de temperatură se vor menţine uşor mai ridicate decât cele înregistrate în mod obişnuit la mijlocul lunii octombrie, atât ziua, când se anticipează că media valorilor maxime se va situa între 17 şi 19 grade, dar şi noaptea, când minimele vor fi între 7 şi 9 grade. În data de 17 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei. Ulterior, până spre sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel obişnuit, cu maxime în medie de 14-16 grade şi minime între 5 şi 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie când vor fi cantităţi de apă mai însemnate, dar şi în 22-23 octombrie când sunt posibile ploi slabe.

UNPR merge pe liste comune cu PSD la europarlamentare

UNPR va candida la alegerile europarlamentare pe liste comune cu PSD, a anunţat ieri, Culiţă Tărâţă, vicepreşedinte al progresiştilor. "Am înţeles că UNPR are două locuri eligibile pe listă. Oricum, vă spun că, după calculele mele, PSD va obţine un procent însemnat", a declarat Culiţă Tărâţă, vicepreşedinte al UNPR. El a adăugat că cele două poziţii eligibile vor fi în primele 12 de pe lista de candidaţi ai PSD - UNPR.
Vicepreşedintele UNPR a spus că nu ştie cine sunt cei doi candidaţi progresişti care vor ocupa poziţiile eligibile.

Numărul cazurilor de fraudă cu fonduri europene s-a triplat în 2012 faţă de 2010

Numărul cazurilor de fraudă cu fonduri europene s-a triplat în 2012 faţă de 2010, iar mediul privat este cel care fraudează cel mai mult banii comunitari, potrivit unui studiu al Societăţii Academice Române.
În ceea ce priveşte cazurile de fraudă stabilită şi verificată, studiul SAR arată că există o creştere de la 15 la 35 de milioane de euro, iar la cele de fraudă suspectată de la 20 la aproape 90 de milioane de euro. "La orice indicator te uiţi este importantă tendinţa. Iar tendinţa este de triplare în 2012 faţă de 2010", a declarat Răzvan Orăşanu, director de cercetare, la conferinţa de lansare a studiului, organizată ieri la Reprezentanţa Comisiei Europene.
În mod "surprinzător", cele mai multe fraude au fost comise de companii private (60 de cazuri) şi doar 30 de către autorităţile publice, deşi percepţia este, în general, că fraudele sunt făcute de stat. Folosirea de documente şi declaraţii false, fals în înscrisuri, schimbarea destinaţiei fondurilor, falsul intelectual şi înşelăciunea sunt cele mai frecvente "tactici de fraudare", conform sursei citate.
Fondurile cele mai expuse fraudelor sunt cele de pe PHARE, SAPARD, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională (FEADR), menţionează aceeaşi sursă.
Analiza arată că 2003 este anul de vârf al fraudelor pe fondurile europene, urmat de 2007. Studiul SAR a folosit date de la DLAF şi DNA.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Andrei.Suvis, acum 3852 zile, 16 ore, 30 minute, 6 secunde
Se pare ca Predoiu a ales calea sigura. Si cum MRU nu a cedat imbratisarilor ucigase ale lui Blaga, nu mai poate exista varianta celor doi. In mod <a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.