Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un test sangvin creat de un cercetător român prezice riscul de sinucidere

Ziarul de Vrancea
21 aug 2013 542 vizualizări
Un test sangvin creat de cercetătorul român Alexander Niculescu, profesor la Universitatea Indiana din Statele Unite, ar putea prezice riscul de sinucidere în rândul persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolară.

Biomarkerii din sânge pot fi utilizaţi pentru a identifica persoanele care prezintă un risc sporit de sinucidere, afirmă autorii acestui studiu. Cercetătorii americani de la Universitatea Indiana vorbesc deja despre un controversat proiect de realizare a unui test sangvin capabil să furnizeze un avertisment util contra tentativelor suicidare. Savanţii americani consideră că rezultatele lor reprezintă "o dovadă de principiu" pentru implementarea testului, însă cercetătorii britanici au reacţionat cu scepticism faţă de această descoperire. O moleculă, enzima SAT1, a fost asociată cu tendinţele suicidare la un grup de pacienţi diagnosticaţi cu tulburare bipolară, o maladie mintală caracterizată prin fluctuaţii mari ale stării de dispoziţie. Alţi trei markeri au evidenţiat o asociere mai slabă. Markerii sangvini au fost descoperiţi într-un subgrup de nouă pacienţi care au prezentat o schimbare dramatică şi bruscă a stării de dispoziţie, mergând până la gânduri suicidare. Un tipar similar a fost descoperit în probele sangvine recoltate de la nouă persoane care s-au sinucis.

Ar putea exista diferenţe cauzate de gen

Probe sangvine au fost recoltate şi analizate apoi de la alte două grupuri de pacienţi suferind de tulburare bipolară şi de psihoze de tipul schizofreniei. Concentraţiile ridicate ale acestor biomarkeri au corespuns cu un număr ridicat de spitalizări după tentative de sinucidere. Asocierea a fost mai puternică în cazul pacienţilor cu tulburare bipolară decât pentru cei diagnosticaţi cu schizofrenie. Coordonatorul acestui studiu, profesorul Alexander Niculescu, de la Universitatea Indiana, a spus: "Sinuciderea este o chestiune majoră în psihiatrie. Este o problemă majoră în domeniul civil, este o problemă majoră în domeniul militar şi nu există markeri obiectivi. Există oameni care nu recunosc că au gânduri suicidare atunci când îi întrebi asta, dar care se sinucid după aceea şi nu poţi să faci nimic în legătură cu acest lucru. Avem nevoie de modalităţi mai bune de a identifica, de a interveni şi de a împiedica aceste cazuri tragice". "Aceşti markeri par să fie buni pentru depistarea comportamentului suicidar la bărbaţii cu tulburare bipolară sau la bărbaţii din populaţia generală care comit tentative violente de sinucidere. Pe viitor, vrem să studiem ansamblul clinic şi sociodemografic al factorilor de risc, alături de testele noastre sangvine, pentru a creşte capacitatea noastră de a prezice acest risc", a adăugat cercetătorul român. Alexander Niculescu a recunoscut şi o limită a studiului său, publicat în revista Molecular Psychiatry - faptul că toţi participanţii au fost bărbaţi. "Ar putea exista diferenţe cauzate de gen. Dorim să realizăm mai multe studii extensive, normative, la nivelul întregii populaţii", a spus coordonatorul studiului.
În studiul lor, savanţii americani au evidenţiat o legătură între enzima SAT1 şi poliamină, o moleculă chimică implicată în apoptoză - autodistrugerea programată genetic a celulelor avariate sau dăunătoare din organism.

Premierul nu-i mai răspunde preşedintelui la telefon

n nu vorbesc cu "oameni neserioşi", explică Victor Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta nu îi răspunde la telefon, el făcând aceste declaraţii după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă a vorbit cu acesta despre problemele semnalate de el în domeniul agriculturii.
Victor Ponta a confirmat ulterior spusele preşedintelui, adăugand că nu răspunde la telefon unor "oameni neserioşi". "Am relaţii instituţionale foarte bune cu Parlamentul, cu Preşedinţia, în sensul în care oficial mi se trimit documente, răspund oficial la documente. La telefon nu vorbesc cu oameni neserioşi, vorbesc doar cu oameni serioşi, care, dacă vorbesc ceva la telefon, se şi întâmplă. Nu m-am aşteptat ca preşedintele să se plângă printr-o expresie celebră «Primul-ministru nu vrea să vorbeşte cu noi». Eu vorbesc cu instituţiile statului, cu toate colaborez, în rest, frustările diverselor persoane sunt mai puţin importante", a spus ieri Ponta în şedinţa de guvern. El a mai arătat că s-a revenit la situaţia de anul trecut, în care preşedintele sabotează Guvernul. "Din păcate, după cum vedeţi fiecare în domeniul domniei sale, ne-am cam întors la 2012: noi vrem să muncim, preşedintele se ocupă să ne saboteze, nu ne lasă nici la transporturi, nici la agricultură. Mă rog, ne-am obişnuit, cum a fost 2012 o să fie şi 2013, 2014 şi gata", a spus Ponta miniştrilor.
Premierul a declarat de mai multe ori în ultima perioadă că nu mai vorbeşte cu preşedintele Băsescu.


Scenariu în PNL: Stroe trece la Transporturi, Chiuariu preia Internele

Surse din PNL susţin că în partid sunt în lucru mai multe scenarii în ceea ce priveşte situaţia creată de necesitatea avansării unei noi nominalizări pentru Ministerul Transporturilor, în urma retragerii lui Ovidiu Silaghi. Unul dintre scenarii vizează o rocadă, în sensul că ministrul Internelor, Radu Stroe, ar urma să preia portofoliul Transporturilor, iar locul său de la Interne să fie ocupat fie de Tudor Chiuariu, fie de Cristian David, fie de George Scutaru. Potrivit surselor citate, există liberali care şi-ar dori ca Ministerul Transporturilor să fie preluat de către actualul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, şi acest scenariu având deci la bază o rocadă a miniştrilor PNL pe ministerele deţinute de liberali. Sursele menţionate au precizat că în PNL există o competiţie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, întrucât mulţi liberali îşi doresc această demnitate. Potrivit aceloraşi surse, PNL se află în acest moment în faza de strângere de propuneri pentru portofoliul Transporturilor.

Boc: PNL, fără Crin Antonescu, poate fi prins într-o formulă de dreapta

Emil Boc a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa este posibilă o alianţă de dreapta care să includă şi PNL, dar fără Crin Antonescu. "Crin Antonescu şi-a demonstrat propria incompetenţă şi incapacitate de a fi un lider autentic şi care să ofere perspectiva câştigării funcţiei prezidenţiale. De aceea, cred că PNL, fără Crin Antonescu, poate fi prins într-o formulă de dreapta şi care să asigure guvernarea României pentru următorii ani", a spus Emil Boc. Întrebat cum comentează propunerea Elenei Udrea ca dreapta să aibă un singur candidat, Emil Boc a răspuns că este o idee care va creşte forţa dreptei. "E foarte clar că vorba românească «Unde-s doi puterea creşte» este valabilă şi în cazul partidelor de dreapta. Cu siguranţă, forţa dreptei va fi certă dacă va reuşi să îşi impună un singur candidat care să se bată cu candidatul PSD sau USL, pentru că este posibil ca cele două formaţiuni să candideze separat la prezindenţiale", a mai spus Boc.

Rusia, îngrijorată de viitorul Transnistriei, dacă R.Moldova va adera la Spaţiul Economic European

Rusia a comandat un studiu referitor la perspectivele dezvoltării Transnistriei în cazul încheierii unui acord de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, potrivit portalului pentru organizarea licitaţiilor publice al Federaţiei Ruse, citat de site-ul televiziunii Publika.md.
Guvernul rus este îngrijorat de efectele pe care aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Economic European le poate avea asupra afacerilor Rusiei în Transnistria. Rusia oferă pentru acest sudiu o jumătate de milion de ruble ruseşti (aproximativ 22.000 de euro).
Majoritatea investiţiilor străine în regiunea transnistreană provin din Rusia, potrivit Publika.md. Uzina Metalurgică din oraşul Rîbniţa şi Centrala termoelectrică din Cuciurgan au beneficiat de cele mai mari investiţii. Premierul rus, Serghei Lavrov a declarat anterior că prin semnarea unui acord de liber schimb cu UE, Republica Moldova a putea încalca alte acorduri încheiate între Comunitatea Statelor Independente (CSI). Ministrul moldovean de Externe şi al Integrării Europene, Natalia Gherman, a asigurat la începutul lui august că relaţia economică cu Rusia nu va fi afectată de aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Economic European.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.