Național

Doliu în ţigănime

Ziarul de Vrancea
18 aug 2013 715 vizualizări
Comunitatea romă din ţară va intra în 30 de zile de doliu după moartea autoproclamatului rege al ţiganilor, Florin Cioabă n fiul său este favorit să-i urmeze la "tron"

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya.
"Regele" romilor s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi "pionieratul", cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat "rege internaţional al ţiganilor" în 1992, a devenit, la rândul său, "rege al ţiganilor de pretutindeni" în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct. Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic "Betania" din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu. Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la şcoală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu şi cel care a realizat conceptul grafic al păpuşilor ţigăneşti.

A încercat să schimbe tradiţia nunţilor ţigăneşti

În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaţionale şi implicaţii asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă şi-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) şi Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislaţiei româneşti şi a normelor internaţionale, pentru că ambii miri erau minori. În urma unei anchete a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi "soţi" să locuiască separat şi să înceteze orice relaţie maritală până când vor împlini vârsta majoratului, iar Florin Cioabă a respectat această hotărâre. Doi ani mai târziu, Florin Cioabă declara că începe o luptă grea pentru a schimba una dintre cele mai înrădăcinate tradiţii ale romilor, respectiv căsătoria copiilor de la vârste fragede.
În 2012, familia regelui Cioabă a fost prezentă la nunta fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, mireasa primind din partea familiei Cioabă o salbă de aur şi o păpuşă îmbrăcată în straie ţigăneşti.

"Împăratul" Iulian: Urmează funeralii cum nu s-au mai văzut

Împăratul romilor Iulian a declarat după aflarea veştii că Florin Cioabă a decedat că vor urma 30 de zile de doliu şi funeralii "cum nu s-au mai văzut" şi îndemnat comunitatea romilor la pace. "Am fost sunat din Turcia de copiii lui Cioabă, care mi-au spus că regele a murit. Urmează 30 de zile de doliu. Peste două-trei săptămâni vom întruni Consiliul de Coroană şi vom hotărî cine îi va urma la tron. Conform legii noastre, cel care îi urmează este Dorin, fiul lui cel mare", a declarat Iulian. Întrebat cum se vor desfăşura funeraliile, Împăratul Iulian a declarat: "Vor fi funeralii deosebite, cum nu s-au mai văzut până acum, care vor dura trei zile". Iulian a transmis şi un mesaj comunităţii de romi pe care îi îndeamnă la pace şi linişte, rugându-i să stea liniştiţi, pentru că "cei care trebuie să aibă grijă de ei vor avea în continuare şi să nu facă fapte rele, cum au făcut sâmbătă, la Lugoj". Rude şi apropiaţi ai lui Florin Cioabă s-au adunat, ieri, la reşedinţa familiei din municipiul Sibiu, însă porţile casei au fost închise, cei prezenţi refuzând să dea declaraţii şi spunând că vor "să-şi plângă mortul". De asemenea, la biserica aflată în apropiere de reşedinţa familiei, unde Florin Cioabă era pastor, au venit aproximativ 40 de persoane, uşile fiind închise pentru rugăciune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.