Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un extremist maghiar pune Bucureştiul pe jar

Ziarul de Vrancea
11 aug 2013 600 vizualizări
Liderul Jobbik a spus recent că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România u membri ai PSD au cerut ieri ca Vona Gabor să fie declarat persona non grata

MAE a transmis, ieri, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, ministerul menţionând totodată că "dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României"."Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996", menţionează sursa citată. "Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri", conchide comunicatul MAE. Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România  Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, răspunzând unei solicitări din partea diplomaţiei române. Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ugar.

Balbele de la Bucureşti

Deputatul PSD Bogdan Diaconu spune, într-un comunicat, că solicită MAE declararea liderului Jobbik Vona Gabor persona non-grata, menţionând totodată că va depune la începutul sesiunii parlamentare o propunere legislativă "pentru interzicerea manifestărilor şi organizaţiilor de tip extremist". "Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenţă a cetăţeanului maghiar Vona Gabor persona non-grata pentru declaraţiile sale fără precedent împotriva statului român. Incitarea publică la conflicte cu România reprezintă o escaladare a extremismului maghiar la care statul român nu are voie să rămână fără replică. De asemenea, activitatea partidului Jobbik şi a organizaţiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisă pe teritoriul românesc", susţine deputatul PSD, într-un comunicat transmis duminică. Referitor la solicitarea lui Diaconu, MAE a spus că declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice, doar persoanelor având statut diplomatic.

Respinse cu fermitate

La randul lui, vicepreşedintele PSD Mircea Duşa declară că "mesajele extremiste ale liderului Jobbik nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene" şi trebuie "respinse cu fermitate". "Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene şi sunt lipsite de orice relevanţă în Europa secolului XXI", spune Duşa, potrivit unui comunicat transmis ieri de PSD.  El adaugă în declaraţia de presă că "astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim", menţionând că România este "un exemplu pentru ţările din Europa centrală şi de est" în privinţa drepturilor acordate minorităţilor. "Sunt convins că etnicii maghiari din România dezavuează un astfel de discurs dominat de ură, de intoleranţă şi generator de conflicte. Nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unei deteriorări a relaţiei romano-ungare", mai spune Duşa.

Fiul unui fost şef din Poliţie a fost arestat preventiv

tanărul este acuzat că în cursul acestui an ar fi falsificat documente care conţin datele de identificare ale unei firme, documente pe baza cărora a cumpărat aparatură electronică pe care nu a mai achitat-o

Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis, sâmbătă, propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Florin Bach, fiul unui fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, fiind pentru a doua oară anul acesta când Bach este arestat preventiv. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, procurorul Alina Comăniţă, a declarat că Judecătoria Ploieşti a emis, sâmbătă, mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile pe numele lui Florin Mădălin Bach, acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv fals, uz de fals şi înşelăciune. Florin Bach, fiul fostului şef al IPJ Prahova Iulian Bach, fusese reţinut după ce vineri poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Prahova îi percheziţionaseră locuinţa timp de câteva ore.  Bach este acuzat că în cursul acestui an ar fi falsificat documente care conţin datele de identificare ale unei firme, documente pe baza cărora a cumpărat aparatură electronică în valoare de 5.000 de lei pe care nu a mai achitat-o. Decizia magistraţilor de la Judecătoria Ploieşti privind arestarea preventivă a lui Florin Bach nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs ce va fi judecat la Tribunalul Prahova. Este pentru a doua oară anul acesta când magistraţii emit mandat de arestare preventivă pe numele fiului fostului şef al IPJ Prahova. La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Florin Bach a fost arestat preventiv într-un alt dosar de înşelăciune cu un prejudiciu stabilit la 2.800 de lei. La acel moment, Judecătoria Ploieşti a emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Bach iar ulterior, Tribunalul Prahova a admis recursul lui la măsura arestării preventive şi a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate. Conform unor surse, Florin Bach mai este cercetat în alte trei dosare penale în care anchetatorii au stabilit prejudicii de peste 1,5 milioane lei. Tatăl lui Florin Bach, Iulian Bach, a fost timp de mai mulţi ani şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. În urmă cu câţiva ani, el a ieşit din sistem şi a început să profeseze ca avocat.

Scandalul mitei de la bacalaureat a luat amploare

Ministeul Educaţiei Naţionale va face o anchetă la şcoala Postliceală Sanitară "Christiana" Bacău, după ce trei eleve au fost arestate, fiind acuzate de trafic de influenţă, în legătură cu strângerea unor bani pentru "protocolul" comisiei de examen.  Cele trei eleve ar fi strâns câte 200 de lei de la colegi, însă banii astfel adunaţi nu au ajuns la profesorii din comisia examenului de absolvire care începe luni. Potrivit presei locale, elevele au urmat cursurile necesare pentru a deveni asistent medical generalist.  La propunerea procurorilor, Judecătoria Bacău a admis, sâmbătă, propunerea de arestare preventivă a elevelor, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Avocatul celor trei a declarat că strângerea de bani pentru "protocolul" comisiei este o tradiţie la şcoala respectivă. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat, într-un comunicat de presă, că în paralel cu instituţiile care fac cercetări în acest caz, va derula propria anchetă, prin Inspectoratul şcolar Judeţean Bacău, şi va dispune măsurile care se impun. "Ministerul Educaţiei Naţionale condamnă cu fermitate situaţia apărută la şcoala Postliceală Sanitară «Christiana» Bacău şi respinge astfel de practici care exced regulamentele şcolare şi care nu au ce căuta în sistemul românesc de educaţie. (...) Reiterăm faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale manifestă toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi va utiliza toate instrumentele legale pe care le are la dispoziţie pentru a asigura legalitatea şi corectitudinea organizării şi desfăşurării examenelor naţionale", s-a mai arătat în comunicat.

Băsescu va participa, luni, la Universitatea de Vară

Preşedintele Traian Băsescu va participa, luni, la a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, care va avea ca temă principală "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO". Participarea şefului statului la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a fost confirmată pe site-ul Preşedinţiei, unde se arată că Traian Băsescu va participa la eveniment luni, de la ora 9.00. Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la dezbaterea "Drepturile minorităţilor din România vs. drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani; Cine este discriminat?", care va începe, în prima zi a taberei, la ora 11.00. Potrivit sursei citate, la Universitatea de Vară vor participa aproximativ o sută de persoane, lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa).

A fost bătut cu batele pană a murit

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, din localitatea ieşeană Cristeşti, a murit după ce a fost lovit cu bâtele, de mai multe persoane, împreună cu care consumase alcool la barul din comună. Constantin Crăciun, originar din comuna Cristeşti, judeţul Iaşi, a consumat băuturi alcoolice la barul din localitate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, împreună cu alţi patru bărbaţi, pe care se pare că îi cunoştea. La un moment dat, între victimă şi ceilalţi bărbaţi a izbucnit un conflict verbal, care a degenerat în violenţe. Constantin Crăciun a fost lovit cu bâtele de persoanele respective, care ulterior au fugit de la locul incidentului. Bărbatul a fost transportat în stare critică cu ambulanţa la spitalul din municipiul Paşcani, însă la scurt timp a murit. "Victima avea multiple fracturi deschise, cea mai gravă fiind la nivelul craniului. Bărbatul a murit în timpul procedurilor de resuscitare", a declarat, duminică, presei, Diana Acsinte, directorul medical al spitalului din Paşcani.

Primari, poliţişti şi medici la "Vocea României"

Primari, poliţişti, doctori în genetică şi cântăreţi consacraţi au participat, în perioada 5 - 8 august, la "Audiţiile pe nevăzute" de la "Vocea României", emisiune care va fi difuzată în curând la Pro TV, marele premiu pus în joc fiind de 100.000 de euro, informează televiziunea. Între 5 şi 8 august, în platoul din Buftea au avut loc "Audiţiile pe nevăzute" pentru cel de-al treilea sezon al show-ului "Vocea României". Moga şi-a aranjat papionul, Brenciu şi-a pregatit speech-ul, Loredana şi-a lustruit "aura" de divă şi Smiley şi-a afişat zâmbetul, iar competitia supremă a vocilor a luat startul în forţă. Concurenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani din întreaga ţară, dar şi din Republica Moldova, Serbia şi chiar Emiratele Arabe Unite, au venit la "Vocea României", dornici să îşi îndeplinească visul prin muzică.  Timp de patru zile, muzica s-a auzit fără oprire, aplauzele au curs în valuri, emoţiile au umplut atmosfera şi cele mai bune voci au întors scaunele antrenorilor. Scena a fost luata cu asalt de adevărate personaje. Nu mică le-a fost mirarea antrenorilor când au aflat că cei care le-au întors scaunele sunt poliţişti, primari, oameni de afaceri şi doctoranzi în genetică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.