Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Romanii nu mai au chef să modifice Constituţia

Ziarul de Vrancea
7 aug 2013 479 vizualizări
Intenţia romanilor de a participa la un referendum de amendare a legii fundamentale a scăzut constant n cei mai mulţi consideră că scăderea pragului la referendum afectează democraţia

Disponibilitatea românilor de a participa la un referendum popular pentru modificarea Constituţiei a scăzut în ultimele luni, relevă un sondaj INSCOP Research.
Dacă în toamnă vor fi chemaţi la urne pentru modificarea Constituţiei, 38,8% dintre români afirmă că sigur se vor prezenta, adică mai puţin comparativ cu scorurile înregistrate în aprilie (40,8%) sau martie (43%).
Un alt aspect constatat în urma cercetării este creşterea "simţitoare" a numărului indecişilor, deşi gradul de informare a cetăţenilor a crescut în ultima perioadă, precizează sursa citată. "40,7% dintre respondenţi sunt indecişi (în aprilie 31,9%, în martie 28,7%). 9,9% sunt siguri că nu vor participa la vot (în aprilie 10,4%, în martie 8,6%), în timp ce 5,3% au ales răspunsul «actuala Constituţie nu trebuie schimbată» (în aprilie 6,4%, în martie 7,2%). Non-răspunsuri în proporţie tot de 5,3%, faţă de 10,6% în aprilie şi 12,5% în martie, ceea ce arată că gradul de informare a cetăţenilor faţă de subiect a crescut comparativ cu măsurătorile precedente", relevă cercetarea. În ceea ce priveşte scăderea pragului de validare a referendumului de la 50 la 30%, potrivit sondajului 31,4% dintre români o consideră o măsură bună care deblochează deciziile, 43,7% o văd ca pe o măsură negativă care afectează democraţia, iar 24,9% au ales varianta nu ştiu/nu răspund.

Unicameral sau bicameral?

Chestionaţi cu privire la forma unicamerală sau bicamerală sub care Parlamentul ar trebui să funcţioneze, cei intervievaţi au răspuns în proporţie de 41,7% că vor legislativ bicameral, considerând că astfel "se evită deciziile abuzive printr-un control mai bun" şi în proporţie de 40,3% că vor un legislativ unicameral "în care deciziile se iau mai repede". La această întrebare 18% dintre cei chestionaţi au ales să nu răspundă.
Un alt aspect vizat de sondajul realizat de INSCOP priveşte atribuţiile Parlamentului în raport cu celelalte puteri ale statului, la acest capitol 18% dintre respondenţi considerând că acestea ar trebui să scadă, 40,5% să rămână la fel şi 33,2% să crească. Pentru funcţia prezidenţială, 23,1% cred că atribuţiile ar trebui să scadă, 40% să rămână la fel şi 29,8% să crească.
Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12-21 iulie 2013, avand o marjă de eroare de plus, minus 3%.

Un pastor şi fiul său de 9 ani, găsiţi morţi într-o maşină incendiată

n cei doi prezentau lovituri la cap n ei erau daţi dispăruţi de luni, iar apropiaţii nu îşi explică de ce maşina lor a fost găsită în judeţul Satu Mare

Un bărbat de 39 de ani din Bistriţa, pastor neoprotestant, şi fiul său de nouă ani, au fost găsiţi morţi, într-o maşină incendiată. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Satu Mare, Ana Petric, marţi seară un bărbat a anunţat autorităţile că în zona comunei Pomi a fost găsită o autoutilitară înmatriculată în judeţul Bistriţa-Năsăud, abandonată şi incendiată pe un câmp. În maşină au fost găsite cadavrele a două persoane - un bărbat şi fiul acestuia, în vârstă de nouă ani. Conform sursei citate, dispariţia celor doi fusese anunţată de către soţia bărbatului, în cursul zilei de luni, ei fiind daţi apoi în urmărire generală. "Interiorul maşinii a fost într-adevăr incendiat, dar cadavrele nu au fost arse. Aveau numeroase lovituri la cap. Nu ştim ce s-a întâmplat", a declarat, ieri, Ana Petric. Conform acesteia, bărbatul a fost identificat, fiind vorba despre Adrian Blaga, în vârstă de 39 de ani.
Poliţia a anunţat ieri că face cercetări pentru ucidere în acest caz.   Bărbatul conducea o asociaţie care se ocupă de protecţia copiilor şi tinerilor, iar apropiaţi ai acestuia spun că nu avea de ce să se afle în judeţul Satu Mare. "Suntem şocaţi de ce s-a întâmplat. Nu există nicio explicaţie logică, fiindcă el (Adrian Blaga - n.r.) plecase la serviciu, iar asociaţia pe care o conduce îşi desfăşoară activitatea în Bistriţa şi în Unirea. Nu avea în plan să călătorească nicăieri. Bănuim că a fost ameninţat şi obligat să meargă până la Satu Mare din moment ce avea răni la gât şi el şi copilul. Poate că a luat pe cineva la ocazie şi i-a pus cuţitul la gât. Era un om bun, nu avea duşmani. Suntem pur şi simplu răvăşiţi de ce s-a întâmplat. E o tragedie. Era singurul lor copil", a declarat o persoană apropiată familiei.
Asociaţia condusă de Blaga, cu sediul în Unirea, are două case de tip familial cu o capacitate totală de 16 locuri, ea fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să ofere îngrijire copiilor şi tinerilor până la 26 de ani care provin din familii dezorganizate, care au fost abandonaţi sau se află în alte situaţii dificile. Asociaţia este autorizată şi colabora cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud.

Boagiu a depus plângere penală împotriva lui Şova

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat, ieri, că a depus plângere penală la Parchetul ICCJ împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier. "Am depus astăzi, 7 august, plângere penală cu nr. de înregistrare 11.258 la Parchetul General, împotriva lui Dan Şova, pentru acţiunea suspectă a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat în anul 2003 de Guvernul Adrian Năstase. Îl acuz public pe Dan Şova de faptul că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un Guvern al României. Intenţia lui Dan Şova este evidentă: vrea să-l apere pe fostul său şef de partid. Altfel, îmi pun întrebarea: cui, din PSD, îi este frică de contractul parafat de un alt Guvern PSD?", arată Anca Boagiu, fost ministru al transporturilor în Guvernul Boc. Boagiu a precizat că apelează la instituţiile acreditate ale statului să dea o mână de ajutor în desecretizarea completă a contractului Bechtel. "Înţelegerile contractuale dintre părţi, respectiv dintre Guvern şi Bechtel International Inc., au încetat. Ca atare, îi amintesc lui Dan Şova că are obligaţia să facă public tot contractul, inclusiv contractele şi comisioanele firmelor de avocaţi implicate în această afacere, în frunte cu firma sa şi a mamei sale", a adăugat Boagiu.
Săptămâna trecută, ministrul Dan şova a susţinut că desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat în 2003, nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală. În replică, Anca Boagiu i-a transmis că documentul se află la etajul 2, camera 58.


Băsescu:Cum să pui taxe pe chirii şi să nu utilizezi banii europeni?

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, ieri, intenţia Guvernului de a majora unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi în cazul chiriilor, în timp ce fondurile europene nu sunt utilizate. Şeful statului a menţionat că el a fost şi împotriva majorării TVA, în timpul guvernării Boc. "Dar în timp de criză - pentru că nu s-a terminat criza, România abia stă pe linia de plutire, în timp ce Europa e în recesiune... În timp de criză să măreşti taxele e ca şi cum ai trage o frână. Poate nu poţi să le micşorezi, dar să le măreşti taxele directe e o greşeală majoră", a continuat preşedintele. El a spus că foarte multe firme "trăiesc" din închirierea spaţiilor. "Cred că sunt nişte politici necorelate, negândite", a mai declarat Traian Băsescu.
Şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat marţi măsura care ar urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, el precizand că reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei. Ieri, un alt deputat PNL, Alina Gorghiu, s-a declarat de acord cu Tăriceanu, afirmand că este vorba de "măsuri fiscale mai puţin liberale".

Condamnat pentru corupţie, un director a fost angajat din nou la Direcţia Silvică

Fostul director al Direcţiei Silvice Cluj Traian Mariş, condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat mită de la pădurarii din subordine, a revenit în sistem, ca inginer la Ocolul Silvic Gilău, într-o funcţie de execuţie. Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a declarat ieri că Mariş a trebuit să fie reîncadrat pentru că sentinţa primită nu i-a interzis şi dreptul la muncă. "Contractul său de muncă a fost doar suspendat, nu a fost încetat, astfel că a revenit pe o funcţie care corespunde dispozitivului sentinţei. Nu este o funcţie de conducere, nu este una în care să aibă gestiune, ci una de execuţie, de inginer silvic la Ocolul Silvic Gilău, unde a fost şef înainte de a fi numit director al Direcţiei Silvice Cluj. Sentinţa în cazul său nu este definitivă, am înţeles că s-a făcut recurs de către DNA şi aşteptăm sentinţa definitivă şi vom vedea dacă vor avea loc anumite modificări", a spus Oros. El a adăugat că Traian Mariş se va ocupa, la Ocolul Silvic Gilău, de "cultura şi regenerarea pădurilor".
Traian Mariş a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită, după ce a solicitat bani de la pădurari pentru a le asigura păstrarea locurilor de muncă şi pentru a le aviza favorabil controalele dispuse în cantoane.

Tandem Ponta-Isărescu la alegerile din 2014?

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a refuzat ieri să comenteze varianta vehiculată pentru alegerile din 2014, respectiv tandemul Ponta-Isărescu pentru funcţiile de premier şi preşedinte. "În 2000 se mai vorbea de un tandem, Isărescu-Stolojan, şi a ieşit alt tandem, Iliescu-Vadim. Adică lasaţi-o cu comentarile acestea. Nu folosesc nimănui. Nu comentez", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă. Isărescu a ocupat funcţia de premier în perioada decembrie 1999 - decembrie 2000. La alegerile pentru Preşedinţie din decembrie 2000 Ion Iliescu a câştigat în turul al doilea în faţa lui Cornel Vadim Tudor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.