Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cercetătorii romani: Consumul de bere îmbunătăţeşte memoria

Ziarul de Vrancea
31 iul 2013 463 vizualizări
Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie, amplificând totodată impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului, relevă prima cercetare din România realizată în cadrul Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN).

Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect derulat, în perioada noiembrie 2012 - mai 2013, de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, şi finanţat de CSBSN prin intermediul unui program de burse. Potrivit studiului, un consum moderat de bere favorizează procesele de memorare, prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. De asemenea, cercetarea a indicat faptul că participanţii care au consumat o cantitate moderată de bere pe parcursul derulării acestuia au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie.
Studiul a fost efectuat pe 29 de bărbaţi între 18 şi 64 de ani, care beau săptămânal între patru şi 14 pahare de bere, adică în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbaţi indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Monica Diana Bercea a precizat că testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultimă generaţie, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN funcţional, fiind monitorizată activitatea electrică de la nivelul scalpului, cu ajutorul unui neuroheadset EEG. "Ne bucură faptul că putem să marcăm o premieră pentru România, şi anume lansarea primului studiu derulat la noi în ţară ce are în vedere efectele consului moderat de bere asupra organismului uman", a declarat, ieri, preşedintele CSBSN, dr. Corina Aurelia Zugravu. Ea a adăugat că, după ce multă vreme s-a vorbit doar despre rezultate ale unor studii făcute în Spania, SUA, Germania sau Anglia, "de acum şi cercetătorii români au un cuvânt de spus pe această temă".

Academician de 57 de ani, admis student la Fizică

n el are deja un doctorat şi două mastere n recent, proaspătul student a trimis la NASA un proiect de cercetare privind protecţia produselor alimentare faţă de efectele radiaţiilor cosmice

Un academician româno-american în vârstă de 57 de ani a fost admis în sesiunea din iulie ca student la buget în anul I la Facultatea de Fizică a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca. Adrian Toader-Williams a declarat, ieri, că a ales să devină student în anul I la Fizică, deşi are un titlu de academician, un doctorat şi două masterate, considerînd că educaţia şi studiul sunt calea către echilibrul personal, indiferent de vârstă. "Neuronii se regenerează atunci când sunt solicitaţi spre a învăţa ceva nou. Suntem precum o unealtă care trebuie permanent folosită, dar fiind inteligentă, creierul, precum şi restul sistemului nervos, trebuie exersaţi. Nu ne putem pune în vaselină, spre conservare. Eu îmi trăiesc acum adolescenţa, nu simt că aş avea 57 de ani. De ce am ales Fizica? Pentru că este prima mea pasiune în zona ştiinţelor, pasiune născută încă din clasa a VI-a. Fizica stă la baza tuturor ştiinţelor fixe. Urmând cursurile de Fizică la UBB, întrevăd că va reprezenta o sursă de inspiraţie, pe lângă cunoştinţele fundamentale, care unele trebuie împrospătate, iar altele dobândite de la zero", a spus academicianul. Acesta nu a susţinut examen de admitere, intrând la Facultatea de Fizică a UBB pe baza mediei de licenţă - 8,67 - obţinută în 2007 la prima universitate absolvită în România, "Lucian Blaga" din Sibiu. "Cred că mă voi înţelege foarte bine cu viitorii mei colegi de la Fizică. Am început Santa Monica College, din California, la 40 de ani, şi aveam colegi studenţi şi de 16 ani, mici genii, cu care am făcut echipă. La cursurile de Chimie organică de la Santa Monica College făceam calcule termodinamice. Atunci am realizat că activitatea izotopică de o anumită manieră ce are loc la nivelul sistemelor vii a început să domine interesul meu de moment care, de fapt, stă la baza multor lucrări aflate în lucru în acest moment, inclusiv proiectul pe care l-am înaintat către NASA la începutul lunii iulie", a mai spus Adrian Toader - Williams. "Intenţia mea este să nu lipsesc, pe cât posibil, pentru că sunt implicat în diverse proiecte de cercetare şi merg des şi în SUA. Eu nu merg la şcoală de formă, ci ca să acumulez informaţii. Plus că este o chestiune de respect pentru profesori, una dintre cele mai mari jigniri pentru un cadru didactic fiind absenteismul studenţilor de la cursuri", a subliniat academicianul.

Dizindent din Mişcarea "Paul Goma"

Adrian Toader - Williams s-a născut la Medgidia în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câştigat medalia de argint la Târgul Internaţional de Invenţii la Tokyo, cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor. La 23 de ani, în 1978, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mişcarea "Paul Goma". În SUA, s-a stabilit în California unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College şi a obţinut o diplomă în ştiinţe generale. În perioada studenţiei a fost preşedintele Asociaţiei Studenţeşti a Colegiilor de Stat din sudul Californiei şi a răspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenţi.
În anul 2010, a fost invitat la o conferinţă internaţională la Moscova, pentru a prezenta în plen despre problemele ecologice şi criza mondială, conferinţă organizată de Universitatea de Stat pentru ştiinţe Umanitare "M. A. Sholokhov", sub egida Academiei Internaţionale de ştiinţe, unde a susţinut o lucrare cu titlul "Mintea umană ca cel mai puternic agregat poluant". În urma acestei prezentări, în acelaşi an, a fost propus şi primit prin vot unanim ca membru activ al Secţiei Ruse a Academiei Internaţionale de ştiinţe şi a primit titlul de academician. Academia Internaţională de ştiinţe a fost înfiinţată în anul 1982, având sediul central la Munchen, Germania. Instituţia are circa 1.000 de membri - oameni de ştiinţă şi cercetători, printre care se numără 58 de laureaţi ai Premiului Nobel. Adrian Toader - Williams a trimis, la începutul lunii iulie, la NASA, un proiect în care propune cercetarea stabilităţii şi protecţia produselor alimentare faţă de efectele radiaţiilor cosmice în misiunile şi zborurile spaţiale.

Aparate de zbor neidentificate survolează spaţiul aerian romanesc

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune că este necesară achiziţionarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima intervenţie fiind în noaptea de luni spre marţi. "Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele pentru că aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării", a declarat, ieri, ministrul Apărării, Mircea Duşa. Potrivit sursei citate, aceste lucruri de întâmplă "destul de des" şi se folosesc, în momentul de faţă, MIG-urile din dotare. "Ieri noapte (n.r. - în noaptea de luni spre marţi) s-a întâmplat ultima oară, sunt detalii care nu pot fi făcute publice. Sunt tot felul de situaţii când noi, pe procedurile internaţionale şi europene pe care le avem pe această speţă, acţionăm, dar nu vă pot spune dacă am acţionat în forţă", a declarat ministrul Mircea Duşa.


Pensionarii ar putea rămâne fără reduceri la transport

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) ia în calcul anularea transportului gratuit şi a tarifelor reduse pentru pensionari şi categoriile sociale defavorizate, din cauza faptului că Ministerul Transporturilor are datorii restante din iulie 2012 faţă de operatorii de transport. Membrii FORT, care se declară nemulţumiţi de răspunsurile primite de la Ministerul Muncii şi Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte plata arieratelor faţă de operatorii de transport pasageri, anunţă că iau în calcul anularea facilităţilor la tarife acordate anumitor categorii. "FORT a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că datoriile Ministerului Transporturilor se acumulează, iar bugetul este din ce în ce mai redus. În momentul de faţă, MT are datorii restante la luna iulie 2012 faţă de operatorii de transport. Răspunsul la întrebarea clară lansată de FORT în 16 iulie nu a fost dat de nici unul din cele două ministere, care arată cu degetul la Ministerul de Finanţe. Principalul vinovat însă, de data aceasta, este Ministerul Muncii, care la începutul anului curent a anulat printr-o ordonanţă modificările aduse prin Legea 211/2012 de Parlamentul României la Ordonanţa 8/2011", se arată într-un comunicat de ieri al transportatorilor. "FORT consideră că atâta timp cât nu există buget pentru acoperirea acestor arierate, Guvernul trebuie să revină la soluţia dată de Parlament sau pur şi simplu să renunţe să facă protecţie socială pe «spinarea» agenţilor economici din transporturi", se mai arată în comunicat.

Soţia unui şef ISJ, prinsă copiind la examenul de titularizare

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, doi dintre candidaţii care au susţinut, marţi, proba scrisă la examenul de titularizare au fost eliminaţi, fiind surprinşi cu telefoane asupra lor. Conform unor surse din cadrul instituţiei, unul dintre candidaţii eliminaţi este Linda Elena Sima, soţia inspectorului şcolar general adjunct Aurelian Sima. "Dacă pe soţia dânsului (n.r. - inspectorului Aurelian Sima) o cheamă Sima Linda Elena, atunci ea este. În cazul acestei persoane s-a aplicat procedura standard, ca în cazul oricărui candidat surprins în momentul în care încerca să fraudeze examenul. Mai mult decât atât nu vreau să comentez. Oricum, noi am urmat procedura standard", a declarat inspectorul şef al ISJ Timiş, Cornel Petroman.
Linda Elena Sima este profesor suplinitor la un liceu din municipiul Lugoj şi a susţinut proba scrisă la examenul de titularizare, la disciplina Economic, Administrativ, Poştă. Ea are o vechime de patru ani în învăţământ.

Hayssam cere justiţiei redeschiderea tuturor dosarelor sale

Omar Hayssam a arătat ieri, la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat propunerea de arestarea preventivă a sa pentru înşelăciune şi delapidare, că solicită atât justiţiei române, cât şi autorităţilor internaţionale, să-i fie redeschise toate dosarele, pentru "aflarea tuturor adevărurilor". În sala de judecată, el a arătat că este încă traumatizat în urma acţiuni de aducere a sa în România şi că mai vrea timp pentru angajarea unui avocat şi pentru pregătirea apărării. Hayssam a mai spus, răspunzând la întrebările instanţei, că de-abia în cursul zilei de marţi a putut lua legătura cu familia sa şi că tot marţi i-a fost adusă la cunoştinţă citaţia în acest dosar. "Vreau redeschiderea tuturor dosarelor mele, pentru aflarea tuturor adevărurilor. În acest dosar nu ştiu despre ce este vorba", a mai declarat Hayssam, în sala de judecată. Judecătoarea cazului, Brânduşa Elena Gheorghe, i-a atras atenţia lui Hayssam că are cunoştinţă despre ce este vorba în acest dosar, că iniţial a participat la actele de urmărire penală şi că a dat inclusiv o declaraţie în faţa procurorilor, în faza de urmărire penală, iar ulterior a decis să părăsească România.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu". Hayssam este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi mai este vizat într-un dosar de la DNA, privind privatizarea IPRS Băneasa.

Tensiuni între parlamenatarii USL şi Guvern

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a criticat ieri respingerea "cvasigenerală" de către Guvernul USL a proiectelor de lege iniţiate de parlamentari. El a atras atenţia că prin continuarea unor astfel de practici Executivul s-ar putea confrunta cu "un boicot explicit al parlamentarilor".
"Atrag din nou atenţia asupra unor practici dăunătoare şi periculoase pentru democraţie, de care se face vinovat, în mod constant, Guvernul USL condus de premierul Victor Ponta. Mă refer la respingerea cvasigenerală a proiectelor de legi iniţiate de parlamentari ai diferitelor partide. În urmă cu o săptămână, Guvernul Ponta a dat aviz negativ pentru nu mai puţin de 19 proiecte de legi, neexistând nicio situaţie de aviz favorabil. În ultima şedinţă, Guvernul Ponta a avizat negativ alte 18 proiecte de acte normative", susţine senatorul PNL. Liberalul îşi exprimă consternarea în raport cu "acest dispreţ constant manifestat faţă de puterea legislativă", precum şi îngrijorarea că asemenea avize negative, într-un număr atât de mare, care se adaugă numeroaselor hotărâri adoptate în Executiv, nu pot fi în mod obiectiv documentate şi analizate în mod serios în timpul scurt de numai o săptămână, scurs de la o şedinţă de Guvern la alta. "Dacă Guvernul Ponta persistă în asemenea practici, ar putea să se vadă confruntat, în viitor, nu numai cu un boicot tacit, ci chiar cu un boicot explicit al parlamentarilor", a conchis Sorin Roşca.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.