Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Aleşi să taie frunze la caini

Ziarul de Vrancea
5 iun 2013 434 vizualizări
Cu un buget anual de peste 50 de milioane de euro, parlamentarii romani au lucrat de la începutul anului în total doar 36 de zile, potrivit stirileprotv.ro. Prin comparaţie, omologii lor din Franţa s-au întrunit în 232 de şedinţe şi au lucrat la adoptarea legilor 960 de ore.

În urma alegerilor din 2012, numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 580 de persoane, însă bugetul pe 2013 a rămas identic cu cel din 2012. Încă de la început, premierul Victor Ponta a precizat că fixarea bugetului Parlamentului la nivelul din acest an (în condiţiile creşterii numărului de parlamentari) presupune acordarea unor salarii mai mici sau acceptarea unor sume forfetare ori cheltuieli reduse. Aleşii poporului nu au vrut să renunţe la privilegii şi hotelurile de 5 stele. 171 de deputaţi locuiesc încă la hoteluri de cinci stele, deşi la începutul anului anunţau că îşi vor căuta locuinţe de închiriat. Ei primesc lunar peste 8.000 de lei pentru cazare. În primele trei luni ale anului, conducerea Camerei Deputaţilor a plătit doar pentru cazarea aleşilor peste 5.000.000 de lei. Alţi bani s-au dus pe transportul deputaţilor, telefoane mobile, pentru birourile din teritoriu şi deplasările în circumscripţii. Parlamentarii romani nu au renunţat nici la delegaţiile în străinătate. Însumate, deplasările din Franţa, Maroc, Austria, Coreea şi alte state au depăşit un milion de lei.

"Parlamentul actual chiar s-a pus pe treabă"

În schimb, cand vine vorba de muncă, legi importante, cum ar fi reforma sănătăţii, strategia pentru învăţămant, fonduri europene, turism şi agricultură sau circulaţia pe drumurile publice, acestea zac de ani de zile în sertare. În peste 5 luni de la preluarea mandatelor, aleşii au avut program - în plen sau în comisii - doar 36 de zile. Şi asta pentru că ei lucrează numai două zile pe saptămană - luni şi marţi. În plus, cu fiecare schimbarea a majorităţii, se schimbă şi priorităţile politicienilor, iar textele aflate în lucru nu se mai discută. Din mandatul vechiului legislativ au rămas peste 400 de proiecte. În timp, unele devin obiect de negociere, cum ar fi statutul miorităţilor naţionale. Un proiect de lege care ar rezolva situaţia mamelor surogat, dar şi un altul despre reproducerea umană asistată, zac fără ca cineva să le citească din 2004. Aleşii se declară însă mulţumiţi de munca lor. "Parlamentul actual chiar s-a pus pe treabă şi îmi aduc aminte de acum cinci ani că deja de prin luna aprilie nu prea mai vedeai pe la plen, pe la comisii", susţine Ciprian Nica, deputat PSD.

Presa, obligată să-şi declare public acţionariatul

familia se întemeiază pe căsătoria dintre "un bărbat şi o femeie", arată un alt amendament adoptat ieri de Comisia de revizuire a Constituţiei

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, ieri, un amendament care modifică Legea fundamentală şi obligă mijloacele de comunicare în masă să declare public sursele finanţării, dar şi structura acţionariatului. Astfel, articolul 30, alineatul 5 va menţiona că "mijloacele de comunicare în masă au obligatia de a declara public sursele finanţării şi structura acţionariatului". "Procedura declarării se stabileşte prin lege", se menţionează în textul adoptat. În forma actuală a prevederii constituţionale se precizează: "Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării".
Tot ieri, Comisia de revizuire a respins, ieri, amendamentul care ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi al altor biserici şi culte religioase, asumat de deputatul PSD Gheorghe Emacu.
De asemenea, Comisia a adoptat un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.


DECLARATIA ZILEI:

Avem lideri politici care dovedesc că engleza este o limbă francofonă

În România există lideri politici care, prin accentul utilizat, dovedesc că "limba engleza este o limbă francofonă", a spus ieri ministrul Economiei, Varujan Vosganian. "România este o puternică ţară francofonă în care, dintre tineri, nu ştiu dacă 1% mai vorbesc limba franceză ... şi avem şi lideri politici care, prin accentul lor, dovedesc că limba engleză este o limbă francofonă", a spus ministrul Economiei într-o conferinţă de presă, întrebat cum se poziţionează România în discuţiile de la nivel european privind flexibilizarea ajutorului de stat.

Graţierea colectivă a trecut de Comisia drepturilor omului

Proiectul de lege iniţiat de Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, care se referă la graţierea colectivă pentru cei cu pedepse până în cinci ani, a fost avizat de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi urmează să fie analizat pe fond săptămâna viitoare în Comisia juridică. "Proiectul de lege este iniţiat de mine şi de Mădălin Voicu şi se referă la graţierea colectivă, redozarea unor pedepse şi încadrarea până la cinci ani, putând fi graţiate pedepsele care au decizie de închisoare de până la cinci ani. Proiectul vorbeşte de persoanele care se află la prima executare şi nu-l vizează pe domnul Gigi Becali", a declarat Nicolae Păun, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor. Păun a precizat că decizia comisiei a fost luată cu 4 voturi "pentru", în timp ce 3 deputaţi s-au abţinut, la şedinţă fiind prezenţi 7 deputaţi din totalul de 12.
Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este forul decizional.

Nu folosiţi Fervex!

Un număr de 800.000 de cutii de Fervex au fost oprite de la comercializare, iar cei care au cumpărat deja acest medicament ar trebui să nu îl mai folosească sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, a anunţat ieri Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM). "Decizia de retragere de pe piaţă a produselor Fervex Adulţi Granule pentru soluţie orală şi Fervex Copii Granule pentru soluţie orală a fost luată ca urmare a informaţiei primite de ANMDM prin intermediul sistemului de alertă rapidă de la Autoritatea Competentă din Franţa, cât şi de la producător", a adăugat Savu.
Producătorul medicamentului, fabrica Upsa din Franţa a grupului american Bristol-Myers Squibb, a descoperit un lot cu încărcătură microbiană, respectiv Fervex cu aromă de zmeură, pentru care a cerut retragerea de pe piaţă, ca măsură de precauţie. Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului a hotărât retragerea de la comercializare a tuturor formelor de Fervex granule pentru adulţi şi copii, nu numai a celor cu aromă de zmeură. Preşedintele ANMDM a mai spus că reacţiile adverse care ar putea fi produse de medicamentele Fervex cu încărcătură microbiană sunt greaţă, vărsături şi diaree.
Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al răcelilor comune, stărilor gripale, pentru ameliorarea strănutului, secreţiei nazale apoase, inflamaţiei mucoaselor nazală şi sinusală, febrei, durerilor de cap şi musculare, potrivit prospectului produsului.

Fetiţă de doi ani, muşcată de doi câini Rottweiler, pe stradă

O fetiţă în vârstă de doi ani din comuna Pădureni, judeţul Timiş, a ajuns la spital după ce a fost muşcată, pe stradă, de doi câini din rasa Rottweiler. "Câinii nu au ieşit pe poartă, ci au ros o parte din gard, pe unde au reuşit să iasă afară. Noi am fost sesizaţi verbal de mătuşa fetiţei, însă este nevoie şi de plângere prealabilă de la tutorele fetiţei care este bunica, pentru dosarul penal. Noi ne-am sesizat din oficiu, am deschis dosar penal pentru neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui asupra unei persoane, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani", a spus ieri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Timiş, Mirela Drăghicioiu. Potrivit sursei citate, părinţii fetiţei au grad de handicap, iar drepturile legale asupra acesteia le are bunica. Fetiţa a fost transportată la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, pentru rănile provocate la picior copilul având nevoie de şase copci.

O femeie a murit după ce a fost luată de o viitură

O femeie în vârstă de 75 de ani, din localitatea vasluiană Perieni, a murit, ieri după-amiază, după ce a fost luată de o viitură formată în urma unei ploi torenţiale şi dusă în aval aproximativ 500 de metri. Potrivit autorităţilor locale din Perieni, bătrâna se pregătea să intre în locuinţă ca urmare a unei ploi torenţiale, moment în care, din grabă, a căzut în şanţul de colectare a apelor pluviale, fiind luată de viitură. "Din păcate, bătrâna a fost găsită fără suflare la jumătate de kilometru de casă. Din ceea ce se observă pe corpul femeii, se pare că aceasta a murit, cel mai probabil, din cauza loviturilor suferite în urma impactului cu şanţul din beton", a declarat viceprimarul comunei Perieni, Nelu Artene. Poliţiştii vasluieni au declanşat o anchetă în acest caz pentru a stabili condiţiile în care a avut loc decesul bătrânei de 75 de ani.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.