Național

Jongleriile grupării reţetelor false

Ziarul de Vrancea
7 apr 2013 890 vizualizări
Medici oncologi, consilieri locali PC şi farmacişti sunt implicaţi într-o fraudă de 3,3 milioane lei cu reţele false, arată procurorii u nouă persoane au fost arestate

Cele nouă persoane duse la audieri şi reţinute, în urma percheziţiilor fãcute în cazul eliberărilor de reţete false au fost arestate preventiv pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic, alta primind mandat de arestare în lipsă. Potrivit şefului BCCOA Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, judecătorii Tribunalului Hunedoara au emis, în noaptea de sambătă spre duminică, mandate de arestare pe numele celor nouă persoane reţinute în noaptea de vineri spre sambătă pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic, o altă persoană primind mandat de arestare în lipsă. Potrivit unor surse din randul anchetei, în faţa judecătorilor au ajuns Tatiana Făgădar, consilier local, preşedintele organizaţiei municipale a PC Hunedoara, care face parte din conducerea judeţeană a unui lanţ de farmacii, soţul acesteia Iulian Făgădar, medicii oncologi Elisabeta Mezo, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, Alina Maura Popa, medic oncolog şi soţul acesteia, Călin Popa, fost ofiţer SRI. Au mai fost reţinuţi Cristian Doţiu şi Ciprian Ban, administratori la o farmacie din Hunedoara, Doţiu fiind şi director zonal la un lanţ de farmacii din Ilfov care avea puncte de lucru în Hunedoara şi Orăştie, Ramona Goia, administratorul unei farmacii din Deva, şi Adriana Enuţa, care ţinea contabilitatea firmelor implicate. Pentru toţi aceştia magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Mandatul de arestare în lipsă a fost emis pe numele unui fost consilier hunedorean în mandatul trecut din partea PC, Mihai Drăgoescu, care, potrivit anchetatorilor, a înfiinţat trei firme "fantomă", pe numele cărora emitea facturi false şi intermedia legăturile între medici şi farmacişti. "Considerăm că nu sunt probe la dosar care să conducă la infracţiunile despre care se vorbeşte. Vom formula recurs", a declarat avocatul unui dintre inculpaţi, Nicoleta Iovănesc. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 - 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara - Secţia Oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament, au precizat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă. "Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei", potrivit DIICOT. Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă ce urma să fie decontată.
CASETĂ:
Cum acţiona gruparea
Pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani încasate ilegal prin decontarea reţetelor false, membrii grupării le-au înregistrat ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor pe care le deţineau. De asemenea, membrii grupării au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop, potrivit anchetatorilor. "Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva. Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate randuri evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului", au mai precizat procurorii DIICOT. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11 milioane de lei, au susţinut procurorii DIICOT.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.