Național

Cine sunt procurorii nominalizaţi la şefia Parchetelor

Ziarul de Vrancea
4 apr 2013 568 vizualizări
Procurorii propuşi la şefia Parchetului General şi cea a DNA au minimum 17 ani de experienţă, inclusiv în funcţii de conducere - unele cu vizibilitate maximă, cum este cazul Codruţei Kovesi şi cel al lui Codruţ Olaru - în timp ce numele lui Tiberiu Niţu este avansat a doua oară pentru PICCJ.



Propusă la conducerea DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată constant, încă de anul trecut, pe lista favoriţilor pentru această funcţie, ipoteza cea mai vehiculată în acest context fiind a unei rocade între ea şi Daniel Morar, acesta urmând să ajungă la şefia Ministerului Public.
Kovesi are un CV în care primează intervalul 2006-2012 petrecut la şefia Parchetului General, în care şi-a atras, asemenea lui Morar, "renumele" de om al preşedintelui Traian Băsescu. Tot în CV-ul Codruţei Kovesi se menţionează că are aproape 18 ani de experienţă ca procuror, perioada la conducerea Parchetului General reprezentând, cel puţin teoretic, un argument în favoarea unui aviz favorabil de la CSM. Potrivit ultimei declaraţii de avere, ea are un apartmanet de două camere în Bucureşti, cu o suprafaţă de 54,74 metri pătraţi, cumpărat în 2007, prin credit ipotecar.
Kovesi nu deţine terenuri sau maşini şi nici bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare să depăşească 5.000 de euro şi nici nu posedă active financiare a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro. În declaraţie se mai arată că fostul procuror-şef a câştigat în ultimul an fiscal încheiat un salariu de 132.481 de lei, de la PICCJ, şi o indemnizaţie de 45.096 de lei, de la CSM.

Bica, interceptată în dosarul lui Blejnar

Codruţ Olaru, propus de premier ca adjunct al procurorului general, este procuror din 1995, are o experienţă similară celei a lui Kovesi, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea DIICOT Bacău (2005 - 2007) şi cea în funcţia de procuror şef al DIICOT (din ianuarie 2007). Anul trecut, instituţia pe care o conduce, în prezent, Olaru a cercetat aproape 17.000 de persoane şi a trimis în judecată peste 3.900 de inculpaţi. Codruţ Olaru deţine o casă în suprafaţă de 135 de metri pătraţi, în localitatea Bârnova, judeţul Iaşi şi un apartament de 50 de metri pătraţi la Bacău. De asemenea, Olaru deţine două terenuri, intravilan, în comuna Bârnova. Anul trecit, el a caştigat ca procuror 150.624 de lei.
În locul lui Olaru, la DIICOT, Ponta o propune pe Alina Bica, procuror cu 17 ani de experienţă, tot din generaţia lui Olaru şi Kovesi. Începând din 2006, Bica a fost procuror şef de birou la DIICOT, iar apoi procuror şef de serviciu la aceeaşi instituţie. "Să provină din structurile specializate, să ştie foarte bine ce fel de activitate se desfăşoară în aceste structuri", spunea preşedintele CSM, Oana Hăineală, despre candidaţii pentru şefia parchetelor. Iar Bica, al cărei CV include şi trei ani ca secretar de stat la Ministerul Justiţiei, pare să corespundă, cel puţin la acest capitol.
În septembrie anul trecut, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Tot atunci, în presă era publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.
Bogdan Licu, propus pentru postul de prim adjunct al procurorului general, şi Elena Hosu, avansată de premier pentru funcţia de ajunct al procurorului şef al DIICOT, lucrează ca procurori tot de 17 ani şi au, la rândul lor, experienţă managerială. Astfel, Licu a fost, încă din 2001, şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar Hosu primea din partea CSM, pentru activitatea din 2004, calificativul "foarte bine" la momentul propunerii sale pentru funcţia de şef Birou de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din cadrul DIICOT. Bogdan Licu este titularul unei acţiuni disciplinare iniţiate la CSM în 2007 împotriva procurorului Cirpian Nastasiu care ceruse instanţei eliberarea din arest a lui Omar Hayssam.

Niţu, la a doua şansă

Dincolo de disputele politice legate de nominalizarea Codruţei Kovesi, cel mai controversat nume de pe lista lui Ponta pentru parchete este cel al lui Tiberiu Niţu. Acesta este propus pentru a doua oară, la interval de câteva luni, pentru şefia PICCJ, primul "episod" consumându-se în mandatul la Justiţie al Monei Pivniceru.


Atunci, CSM i-a dat aviz negativ lui Niţu, acesta fiind respins ulterior de şeful statului. CSM a notat, în motivarea avizului negativ dat numirii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general, că acesta are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public.
Niţu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011. Practic, el a fost mâna dreaptă a Codruţei Kovesi timp de aproape patru ani.

CASETA:

Băsescu, mulţumit de propunerile premierului

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, că Victor Ponta s-a cramponat într-o poziţie de forţă pe tema procurorilor, menţionând că liderul PSD nu câştigă din această situaţie decât dacă vrea Traian Băsescu. "Ce e mai grav e următorul lucru: domnul Ponta nu câştigă nimic, chiar în termenii aceştia de forţă, decât dacă vrea Traian Băsescu. Victor Ponta este în acest moment la mâna lui Traian Băsescu", a adăugat Antonescu. El a explicat că dacă Traian Băsescu nu dă curs acelor numiri, Victor Ponta este "într-o situaţie delicată rău".
Pe de altă parte, premierul a declarat că a discutat pe această temă cu preşedintele, iar şeful statului a agreat procedura propusă de el.
De asemenea, Traian Băsescu a declarat aseară că propunerile pe care le-a făcut până acum premierul pentru posturile din justiţie nu-i dau "niciun motiv" să creadă că vor fi schimbări în "trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie". Întrebat dacă a avut vreo contribuţie la propunerile de procurori şefi făcute de premier, şeful statului a răspuns: "Nu cred că acest lucru este important". "Eu am dorit o soluţie Morar la Parchetul General, Kovesi la DNA. A fost cunoscută opţiunea mea, vreau să fiţi convinşi că nu are nicio legătură cu influenţa asupra unei persoane, ci decât cu aprecierea mea pentru rezultatele profesionale ale acestora", a adăugat Băsescu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.