Național

Compromisul pe justiţie dezbină scena politică:Cum au ajuns Monica Macovei şi Crin Antonescu de aceeaşi parte a baricadei

Ziarul de Vrancea
3 apr 2013 459 vizualizări
Victor Ponta s-a răzgandit ieri şi a făcut propuneri pentru conducerea Parchetelor, fără să-i anunţe în prealabil pe liberali n "un troc politic" inacceptabil, a reacţionat Crin Antonescu, o poziţie asemănătoare avand şi europarlamentarul PDL, Monica Macovei n la fapt de seară, liderii USL s-au împăcat

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al DNA, iar Tiberiu Niţu a fost propus ca Procuror General. Nominalizările au fost avansate ieri dimineaţă de către Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei. Cu doar o zi în urmă, premierul anunţase că va lăsa ca această decizie să fie luată de viitorul ministru "plin" al Justiţiei, portofoliu asumat de PNL. Ponta i-a mai propus ieri pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al Procurorului General, pe Codruţ Olaru ca adjunct al Procurorului General, pe Alina Bica la şefia DIICOT şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT. În scrisoarea adresată CSM, premierul îşi motivează decizia prin "rezolvarea situaţiei de instabilitate" de la Ministerul Public şi respectarea angajamentelor externe ale României.
Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.
Ulterior, Ponta a justificat propunerile avansate prin faptul că a constatat, marţi seara, că Parchetul a devenit "moşia şi monopolul" lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil. Daniel Morar a criticat marţi seara, la RTV, propunerile premierului, care erau de notorietate, menţionand că la şefia DNA ar trebui numit un procuror care a finalizat dosare importante de corupţie.
Victor Ponta a anunţat, aseară, după o şedinţă a USL la care a participat şi securistul Dan Voiculescu, că PSD îşi va asuma Ministerul Justiţiei, liberalii fiind de acord şi spunând că nu solicită alt portofoliu în schimb.

S-a evitat o criză "fatală" în USL

Crin Antonescu a reiterat ieri că PNL nu este de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA şi l-a criticat în termeni duri pe Ponta pentru decizia asumată. Şeful Senatului a precizat că pentru prima dată de la înfiinţarea USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental. "Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător şase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu", a declarat Antonescu.
Preşedintele PNL a mai apreciat că în acest caz este vorba de un "troc politic" făcut de Ponta împotriva recomandărilor CE şi CSM. El a spus că îl va susţine în continuare pe liderul PSD la şefia Guvernului, dar a menţionat că nu va ezita să se lipsească de sprijinul cuiva "chiar important" dacă i se vor cere lucruri pe care le consideră inacceptabile.
Pe de altă parte, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, că decizia premierului reprezintă o trădare a celor care au votat USL şi a cerut PSD să-l schimbe pe Ponta din funcţia de prim-ministru.
După şedinţa USL de aseară, Crin Antonescu a declarat că dacă liberalii păstrau ministerul Justiţiei, ar fi păstrat standardele privind procurorii, însă PNL nu a dorit o criză "majoră, fatală în USL".

Macovei: "Lovitura de graţie pe care o dă Ponta justiţiei"

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, europarlamentar PDL, s-a poziţionat ieri, la nivelul discursului principial, mai aproape de tabăra liberală. Ea a spus că Victor Ponta "minte de la o oră la alta şi sfidează Comisia Europeană şi CSM". Macovei a mai arătat că "niciun procuror cu experienţă care a lucrat la DNA în ultimii ani nu se află pe «lista lui Ponta»". "Şi asta în ciuda recomandărilor CE care amintea în raportul MCV din 30 ianuarie 2013 că «numirea unui nou Procuror General şi a unui nou Procuror şef al DNA să fie atât un proces deschis şi transparent, cât şi unul în cadrul căruia să fie aleşi candidaţi având competenţe specifice, integri şi cu rezultate în acţiunea anticorupţie»", adaugă Monica Macovei. În opinia sa, "ignorarea procurorilor care au confirmat că pot lucra independent şi imparţial este lovitura de graţie pe care Ponta o dă justiţiei". Monica Macovei mai susţine că "propunerea lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general este sfidătoare", având în vedere că la concursul organizat în 2012 acesta a avut "o prestaţie ridicolă şi a fost respins de CSM".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.