Național

MOZAIC STIRI ECNOMICE: Băncile ne spun adio la finanţările viitoare

Ziarul de Vrancea
2 apr 2013 607 vizualizări
Un membru al CA al BNR susţine că banii din rambursările de credite sunt folosiţi de bănci să închidă liniile de finanţare de la instituţiile financiare mame

Sumele obţinute de bănci din rambursarea creditelor sunt folosite cu precădere pentru stingerea liniilor de finanţare primite de la băncile-mamă, care nu mai promit să susţină activitatea locală, iar noile împrumuturi sunt acordate pe baza economisirii interne, susţine Napoleon Pop, membru CA al BNR. Prezent la o conferinţă pe tema reindustrializării Romaniei, Napoleon Pop a atras atenţia că, în prezent, capitalul financiar disponibil este doar cel a firmelor şi al economiilor populaţiei, pentru că din punct de vedere al băncilor se constată un deleverage. "Vom şti foarte clar că la momentul cand creditele scadente vor fi recuperate, băncile trebuie să-şi plătească toate liniile de finanţare pe care le-au primit pană acum. Noroc că acest proces are loc în mod ordonat. De acum încolo nu avem promisiune de la nicio bancă-mamă, care ocupă 90% din capitalizarea băncilor din Romania, că vor continua cu aceste linii de credit şi, mai ales, la mărimea ante-criză. Poate vor mai da ceva, dar semnalul pentru ele este de economisire a locului unde sunt plasate", a spus Pop. Referindu-se la finanţarea reindustrializării, oficialul BNR a menţionat că băncile din Romania vor putea acorda finanţări pe viitor în măsura în care vor atrage resurse de economisire pe plan intern. "În condiţiile în care băncile-mamă trebuie să-şi echilibreze activele cu pasivele după această criză, nu vor avea fonduri disponibilie din economisirile din ţările unde sunt plasate ca să dea linii de finanţare de mărimea celor de dinainte de criză", a continuat reprezentantul băncii centrale. Anterior, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat la acelaşi eveniment că autorităţile ar trebui să facă eforturi pentru a îmbunătăţi ratingul de ţară al Romaniei, în actualele condiţii de stabilitate fiscală, ceea ce ar putea ameliora relaţiile dintre bănci şi mediul de afaceri, întrucat Banca Naţională nu doreşte, încă, o reducere a dobanzii cheie. Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut Romania în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a decis joi să menţină rata dobanzii de politică monetară la 5,25%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Vosganian începe reindustrializarea cu manualul de geografie

ministrul Economiei începe de săptămana aceasta o serie de consultări cu reprezentanţii a 80 de ramuri economice

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că vrea să refacă manualul de geografie economică şi hărţile economice ale Romaniei, dispărute din şcoli în ultimii ani, pentru a şti de unde trebuie pornit atunci cand se doreşte dezvoltarea industriei. "Hărţile economice ale Romaniei au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact cand vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria romanească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel", a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării Romaniei. El a menţionat că există companii puternice în Romania care constituie o bază promiţătoare pentru industrie, însă dintre cele 23 de mari domenii industriale, 17 se găsesc într-o proporţie ridicată într-un mare decalaj de competitiviate faţă de Uniunea Europeană.  "Din fericire, avem investiţii străine în Romania. Din păcate, cea mai mare parte a lor înregistrază un decalaj de competitivitate faţă de unităţilor lor din alte ţări", a mai spus Vosganian. Ministrul a arătat că Romania trebuie să rezolve problema marilor decalaje, pentru că altfel nu se poate asigura un nivel ridicat al competitivităţii. Astfel, în regiunea Nord-Est PIB-ul pe cap de locuitor este de circa 3.500 euro, în Banat, în regiunea de Vest şi Nord-Vest, PIB-ul pe locuitor este 7.500 euro, iar în Capitală indicatorul ajunge la 14.000 euro. "Nu vom putea să asigurăm un nivel ridicat al competitivităţii într-o ţară care se află cu decalaje atat de mari. De aceea, împreună cu cele trei mari strategii care se referă la economie, anume strategia de reindustrializare, de inovare şi cea privind diplomaţia economică noi am adăugat şi o a patra, respectiv strategia privind modernizarea rurală şi care are şi ea o puternică componentă industrială", a mai spus Vosganian. Ministerul Economiei va chema la consultări reprezentanţi din 80 de ramuri industriale din Romania pentru a găsi soluţii de reindustrializare, iar la începutul lunii iunie va fi realizat un rezumat al opţiunilor pe fiecare domeniu. "De joi vom începe şi consultările cu fiecare industrie. Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre aceste, astfel încat la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia (de reindustrializare a Romaniei - n.r.), să facem un rezumat cu opţiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din Romania", a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării Romaniei. Ministerul Economiei va întocmi patru documente, respectiv de un document de politică industrială, de strategie de cercetare, de strategie de export şi de dezvoltare economică rurală, care vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, pană în 2020, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Adrian Ciocănea.

Ofertă de 245 miliarde dolari pentru Vodafone

Companiile americane AT&T şi Verizon Communications ar putea lansa o ofertă în asociere pentru preluarea grupului britanic Vodafone, evaluat la 245 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate pe blogul Financial Times, preluat de Bloomberg. Acţiunile Vodafone au urcat cu peste 6% pe bursa de la Londra după apariţia informaţiilor. Operatorul american de telecomunicaţii Verizon Wireless este deţinut de Verizon Communications şi Vodafone. Verizon Communications şi AT&T lucrează de ceva timp la o ofertă pentru Vodafone, potrivit blogului FT, care citează "surse de obicei de încredere". Companiile ar urma să propună un preţ de 260 pence (3,95 dolari) pe acţiune, evaluand grupul la 245 miliarde de dolari. După creştererea de marţi, acţiunile Vodafone sunt cotate la aproximativ 195 pence pe bursa de la Londra. Verizon Communications încearcă să rezolve în acest an situaţia parteneriatului cu Vodafone la Verizon Wireless, sperand să preia controlul total asupra operatorului american. Potrivit analiştilor, participaţia de 45% deţinută de Vodafone la Verizon Wireless este evaluată la aproximativ 115 miliarde de dolari. Surse apropiate situaţiei au afirmat în luna martie pentru Bloomberg că Verizon a luat în calcul inclusiv o fuziune cu Vodafone. Analiştii speculează că, dacă o astfel de tranzacţie s-ar materializa, Verizon ar putea valorifica ulterior activele internaţionale ale Vodafone prin vanzarea către AT&T. Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvant al Vodafone Matt Morgan a refuzat să comenteze informaţiile publicate pe blogul FT. Purtătorul de cuvant al Verizon Wireless Torod Neptune nu a putut fi contactat, iar reprezentanţii AT&T la Londra au refuzat să comenteze.

Începe "rabla" pentru cărucioare de copii
 
Reţeaua de magazine Chicco a lansat un program de tip "rabla" pentru cărucioare şi scaune de maşină pentru copii, în contextul în care peste 80% din aceste accesorii sunt folosite, în medie, de cate patru serii de copii, a spus Ruxandra Burcea, directorul Chicco. "Un cărucior se foloseşte în medie de cate patru copii. Cărucioarele se dau mai departe la frate, la fin, la cumnat sau la prieten. În Romania, 80% dintre cărucioare sau scaune de maşină pentru copii sunt folosite de cate patru generaţii", a spus Ruxandra Burcea la o conferinţă. Ea crede că doar 20% dintre copii beneficiază de cărucioare noi. Cele mai scumpe cărucioare costă între 2.000 şi 4.000 de lei, iar cele mai ieftine ajung la 400-1.500 de lei. "La noi, din cauza sărăciei, aceste produse se dau mai departe. Este grav să foloseşti un căucior sau scaun de maşină perimat tehnic şi care nu are toate sistemele de siguranţă. În fiecare an sunt noi descoperiri în domeniu", a mai spus Ruxandra Burcea.  Aceasta a afirmat că piaţa produselor pentru nou născuţi şi copii s-a contractat în ultimii ani cu cate 7-10%, atat din cauza diminuării puterii de cumpărare a populaţiei, cat şi a scăderii ratei natalităţii. Chicco, divizia de obiecte şi jucării pentru copii a companiei de turim Paralela 45 Turism, a lansat un program de tip buy back prin care orice posesor al unui cărucior sau scaun auto pentru copii vechi îl poate aduce în unul dintre magazinele proprii sau îl poate trimite prin curier şi primeşte în schimb un voucher de 25% pentru următorul pachet de cumpărături, indiferent de valoarea acestuia. Pot fi trimise cărucioare şi scaune auto de orice tip şi marcă. "Cărucioarele care nu mai pot fi folosite vor fi distruse, iar cele care sunt încă în stare bună vor fi donate celor care au nevoie de ele", a mai spus Ruxandra Burcea.

Scade factura populaţiei la energie?

Investitorii în producţia de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite, astfel că factura la energie plătită de populaţie ar trebui să scadă cu 50% pe această componentă, afirmă ministrul Constantin Niţă. "Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani şi jumătate, din 1 iulie 2013 pană în 1 ianaurie 2017. Energia eolinană va primi 1 certificat verde, energia hidro va primi 1 certificat verde, energia solară va primi 2 certificate verzi. Restul de certificate vor fi păstrate într-un coş de ANRE, care va calcula cate certificate verzi va avea fiecare investiror în 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la bancă sau preluate ca valoare, după 1 ianaurie 2017. Deci, nu tăiem la nimeni nimic, doar că veniturile obţinute vor fi venituri viitoare, după 1 ianuarie 2017", a afirmat ministrul delegat pentru Energie. Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro. Niţă a spus că în ultima perioadă a primit tot felul de propuneri şi consideră că este timpul pentru "lucruri mai clare". Totuşi, Niţă a adăugat că legea va intra în vigoare în 1 iulie şi că sunt aşteptate orice fel de propuneri pe această temă. "Schema trebuie să ducă la reducerea preţului pe factură cu 50% la certificatele verzi", a afirmat Niţă. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vand aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Alte modificări ale legii sunt exceptarea de la prevederile legii energiei a marilor consumatori, cu un consum anual mai mare de 150 GWh, precum şi posibilitatea ca producătorii de energie regenerabilă care livrează sub 5MWh de energie să poată încheia contracte bilaterale pentru comercializarea electricităţii.

Dacia este lider la înmatriculări

Dacia a înregistrat în primul trimestru cel mai puternic avans al înmatriculărilor de autoturisme noi pe piaţa franceză, cea mai mare pentru marca romanească, de 24,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 22.598 unităţi, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile. Piaţa franceză a scăzut în primele trei luni cu 14,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la 433.297 unităţi. Pe langă Dacia, creşteri ale înmatriculărilor au mai înregistrat doar Hyundai (24,2%), Lexus (11%), Toyota (3,2%), Fiat (1,3%) şi KIA (0,1%). Evoluţia bună a condus la majorarea cotei de piaţă a mărcii romaneşti de la 3,58% în primele trei luni ale anului trecut la 5,22%. Grupul francez Renault, proprietarul Dacia, a consemnat în primul trimestru un declin de aproape 9%, la 104.937 de unităţi. Cota de piaţă a Renault se situează la 24,2%. Dacia Sandero se află pe locul al zecelea în topul celor mai bine vandute modele de autoturisme, cu 9.067 de unităţi, în primele trei luni, reprezentand o cotă de piaţă de 2,1%. Top zece este dominat de constructorii francezi, cu opt modele (inclusiv Sandero). Singura prezenţă străină este Volkswagen, cu modele Golf şi Polo. SUV-ul Duster ocupă poziţia a 14-a (cu 8.169 unităţi şi cotă de piaţă 1,9%), Lodgy se află pe 27 (cu 3.357 maşini şi cotă de 0,8%), Dokker pe 72 (1.534 unităţi şi cotă de 0,4%)

Scumpirile din energie inflamează preţurile

Scumpirile la produsele energetice au contribuit semnificativ la majorarea preţurilor producţiei industriale atat în luna februarie, cat şi pe ultimele 12 luni, iar creşterea anuală s-a cifrat la 5,4%, media fiind inferioară scumpirilor de pe piaţa intarnă cu 1,1 puncte procentuale. În februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, preţurile producţiei industriale din Romania au crescut cu 0,3%. Pe piaţa internă, cat şi pe piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,3%, pootrivit Institutului Naţional de Statistică. Faţă de ianuarie, preţurile producţiei industriale au crescut la grupa produselor energetice (plus 1,6%). Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de preţuri; cele mai importante fiind cele ale preţurilor din industria bunurilor de capital (-0,3%), urmate de cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,2%), industria bunurilor de uz curent (-0,2%) şi industria bunurilor intermediare (-0,1%). În februarie 2013, comparativ cu februarie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 5,4%, cu 1,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 2,2 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Comerţul este în scădere

Comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere de 2% în februarie comparativ cu prima lună din an, în principal din cauza reducerii vanzărilor de combustibili, dar creşte în comparaţie cu luna corespunzătoare a anului trecut cu 1,4% şi faţă de cifra de afaceri din ianuarie-februarie 2012 cu 1,9%. Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,1%, datorită scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,6%), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Creşteri au înregistrat vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus0,3%) şi vanzările de produse nealimentare (plus0,1%). Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 2,0%, datorită scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,7%), vanzărilor de produse nealimentare (-3,8%) şi vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,5%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.