Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: "Guvernul a rămas fără bani de pensii şi salarii"

Ziarul de Vrancea
27 mar 2013 646 vizualizări
declaraţia, atribuită liberalului Sorin Frunzăverde, a provocat un adevărat scandal ieri în şedinţa de Guvern

Va fi capabil Guvernul să plătească în acest an la zi pensiile şi salariile bugetarilor? "Nu", este temerea liderului PNL Sorin Frunzăverde, afirmaţie care a fost dezminţită ieri vehement de Victor Ponta. Mai mult, premierul l-a ameninţat pe preşedintele CJ Caraş-Severin că poate banii de salarii vor fi tăiaţi pentru acest judeţ, unde "oamenii, sau cel puţin şefii, vor să fie la televizor". Premierul a apreciat că mesaje de acest gen, privind lipsa banilor în buget, "pe care la un moment dat le mai dădea şi preşedintele Băsescu", sunt mesaje iresponsabile. "Primul-ministru, ministrul de Finanţe, ministrul Bugetului, guvernatorul Băncii Naţionale, FMI, Banca Mondială nu reprezentăm nimic în faţa presei dacă iese un domn, dimineaţa, seara, nu ştiu pe unde pe la Reşiţa, şi îşi dă cu părerea. Avem banii de pensii, avem banii de salarii, poate nu o să-i mai avem la Consiliul Judeţean Caraş, poate îi tăiem de acolo, că văd că îi dăm degeaba acolo, că oamenii, sau cel puţin şefii, vor să fie la televizor", a spus Ponta în şedinţa de guvern. El a arătat că BNR trebuie să returneze Fondului Monetar Internaţional 3,8 miliarde euro, iar Guvernul trebuie să achite 993 milioane euro, din care a plătit deja 128 milioane euro, toţi aceşti bani fiind la dispoziţie.

Frunzăverde se disculpă

Ameninţat, Sorin Frunzăverde a bătut în retragere. El a precizat ieri că premierul Victor Ponta ar fi trebuit să verifice întâi ce a declarat despre bugetul de stat, înainte de a avea o "reacţie tranşantă". "Discuţia vizavi de pensii şi salarii a avut loc ieri (n.r. - marţi) în contextul unei dezbateri în consiliul judeţean. Ea a fost prezentată trunchiat şi scoasă din context. Eu am spus un singur lucru: că prioritatea pentru această guvernare este plata pensiilor şi salariilor", a susţinut Frunzăverde, precizând că afirmaţia sa a fost interpretată eronat, în sensul că "s-ar putea să nu avem bani de pensii şi salarii". Totuşi, vicepreşedintele PNL a admis că s-a referit la faptul că situaţia bugetului naţional este "dramatică" şi "să fim fericiţi dacă putem plăti pensiile şi salariile şi să achităm tranşele la FMI". "Dar premierul Ponta putea să-mi dea un telefon să mă întrebe dacă tot vroia să aibă o reacţie atât de tranşantă", a mai susţinut Frunzăverde.
Ulterior, Ponta a anunţat că va discuta personal cu preşedintele CJ Caraş-Severin despre afirmaţiile acestuia legate de situaţia bugetului şi că se vor "împăca".

Fiul şefului CJ Cluj, condamnat cu suspendare pentru trafic de droguri

Alexandru Uioreanu, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Cluj, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. Sentinţa nu este definitivă. Alexandru Uioreanu a fost ridicat de anchetatori în 19 decembrie anul trecut. El a fost acuzat că a vândut haşiş în unităţi de învăţământ. "Inculpatul a recunoscut cu sinceritate învinuirea adusă, declarând că este consumator de droguri de risc şi, în acest context, în cursul anului 2012, în mod frecvent a oferit cu titlu gratuit sau contra cost droguri de risc către mai multe persoane", arăta atunci instanţa în motivarea deciziei de arest preventiv.

Trei ani cu executare pentru diplomatul roman din Singapore

Fostul diplomat Silviu Ionescu a fost condamnat ieri la trei ani de închisoare cu executare pentru accidentul pe care l-a produs în decembrie 2009, în Singapore. Decizia instanţei nu este definitivă. De atlfel, Ionescu a declarat ieri că va ataca hotărarea cu recurs şi că este dezamăgit de Justiţie, care acţionează "ca pe vremea Inchiziţiei". "Sunt dezamăgit - nu atât pentru mine, pentru că, din nefericire, m-am obişnuit cu regimul de arest, unde sunt tot oameni, nu este Vestul Sălbatic -, însă îmi pare rău pentru România, pentru Justiţia românească, pentru că mi se confirmă şi mie ce am văzut în cazul lui Adrian Năstase, şi anume că s-a ajuns ca pe vremea Inchiziţiei, când puteai fi condamnat fără nicio probă reală", a declarat Silviu Ionescu.
Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar. Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore. Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a rănilor provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.
Ulterior producerii celor două accidente, Silviu Ionescu a sesizat poliţia cu privire la faptul că autoturismul a fost sustras din faţa Ambasadei României.


Parlamentarii, arestaţi la domiciliu

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat ieri că este necesară o nouă schimbare în Statutul parlamentarilor pentru introducerea posibilităţii arestului la domiciliu, prevăzută de noul Cod penal.
Precizările lui Chiuariu au venit după discuţiile din cadrul Comisiei juridice unde a fost luat în discuţie un proiect de lege pentru punerea în aplicarea a Codului de procedură penală şi modificarea altor acte normative în materie penală. "Unele dintre instituţiile nou introduse, cum ar fi arestul la domiciliu, sau interzicerea anumitor drepturi se regăsesc în foarte multe legi incindental. De exemplu, trebuie să actualizăm o referire din Statutul deputatului şi senatorului în sensul referirii la măsura arestului la domiciliu care e introdusă de noul Cod", a susţinut Chiuariu.

Actor condamnat de instanţă pentru defăimare, despăgubit de contribuabili

Valerică Niculescu-Dellakeza, actor la Teatrul Naţional Craiova, care a fost condamnat în 2003 pentru defăimarea directorului instituţiei şi obligat să plătească peste 52 de milioane de lei vechi, va primi despăgubiri de 7.800 de euro de la statul român, potrivit unei decizii de ieri a CEDO.
În noiembrie 2001, fiind invitat la o emisiunea realizată de un post local, Niculescu-Dellakeza l-a numit pe directorul teatrului, Mircea Cornişteanu, "un regizor de mâna a şaptea". În aceeaşi lună, actorul a publicat, într-un ziar local, o scrisoare deschisă în care îl acuza pe director, printre altele, de cumul de funcţii şi de deturnarea de fonduri publice. În urma acuzaţiilor, Cornişteanu a făcut plangere pentru calomnie iar instanţa romană i-a dat dreptate, obligandu-l pe actor la plata unei amenzi penale de 10 milioane de lei vechi, a sumei de 30 de milioane de lei cu titlu de prejudiciu moral şi a sumei de 11.730.259 de lei vechi, reprezentând cheltuieli de judecată.
Valerică Niculescu-Dellakeza s-a plâns la CEDO invocând articolul 6 - dreptul la un proces echitabil - din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi arătând că a fost condamnat fără a fi audiat, precum şi articolul 10, care stipulează libertatea de exprimare. CEDO a decis marţi că reclamantului i-au fost violate respectivele drepturi şi că acesta este îndreptăţit să primească din partea statului român sumele de: 1.700 de euro, daune materiale, 5.900 de euro, daune morale, şi 200 de euro, cheltuieli de judecată.



Un nou dosar penal pe numele lui Adrian Năstase

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală împotriva fostului premier Adrian Năstase pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, această cauză a fost constituită ca urmare a disjungerii din dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Năstase. "La data de 21 iunie 2012, s-a constatat că învinuitul Năstase Adrian deţinea fără drept, la domiciliul său, un număr de 359 cartuşe calibru 38 special, în plus faţă de cantitatea de 50 bucăţi menţionată în permisul de port armă, respectiv 6 cartuşe calibru 338 Win şi 34 cartuşe calibru 222 Rem, pentru care nu era autorizat să le deţină", susţin procurorii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4069 zile, 9 ore, 57 minute, 24 secunde
Frunzaverde foaie lata, Bautura... accizata (Si ca-n Vrancea eludata). L-ai facut pe nea' Sorin Sa nu mai consume vin, Nici dulce,nici cu pelin. A trecut pe grade Dall, Si-a ajuns in asa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.