Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: CEDO obligă România la plata a 350.000 de euro victimelor Revoluţiei

Ziarul de Vrancea
26 mar 2013 543 vizualizări
Curtea de la Strasbourg impută statului roman perioada nejustificat de lungă a procesului privind evenimentele din decembrie '89 de la Timişoara

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, ieri, ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui număr de 72 de victime ale Revoluţiei din decembrie '89 de la Timişoara. Reclamanţii sunt victime sau moştenitori ai acestora în urma represiunii armate a demonstraţiilor care au început în Timişoara în seara de 16 decembrie 1989 împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu.
În ianuarie 1990, după executarea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi căderea regimului comunist, biroul procurorului militar din Timişoara a deschis o anchetă privind reprimarea demonstraţiilor. Reiese din documentele din dosar că toţi reclamanţii din cauza înregistrată la CEDO au fost identificaţi în cursul anchetei ca victime ale represiunii.
Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, fiind inculpaţi ca principali responsabili de organizarea represiunii armate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare şi a dispus, de asemenea, ca reclamanţii să plătească în solidar cu Ministerul Apărării despăgubiri, sume ce au fost achitate. CEDO a decis însă ieri ca procesul a durat nejustificat de mult timp.
În perioada 17-20 decembrie 1989, la Timişoara, s-au înregistrat 72 de morţi şi 253 de răniţi, prin împuşcare. De asemenea, o femeie a fost călcată de tanc, iar alte 43 de persoane au fost bătute de către forţele de represiune.

SRI: Anul 2013 va aduce o creştere a corupţiei şi a criminalităţii

Directorul SRI, George Maior, a declarat, ieri, după şedinţa de bilanţ pe anul 2012, că anticipează o creştere a intensităţii riscurilor pentru securitatea naţională create de fenomenele corupţiei, criminalităţii organizate şi evaziunii fiscale. "Anticipăm pentru 2013 creşterea acestor riscuri în intensitate, încercăm să le prevenim, să ne transformăm cumva şi într-un baraj de prevenire a acestor riscuri, de combatere a lor, dar şi într-un depozit de cunoaştere pentru Guvern, Preşedinţie în legătură cu securitatea naţională a României, cu deciziile care se iau pe acest palier", a afirmat Maior. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a arătat că a constatat îndeplinirea obiectivelor fixate în CSAT serviciului pentru anul 2012, dar şi consolidarea capacităţii acestuia de a face faţă luptei anticorupţie şi crimei organizate ca partener al celorlalte instituţii cu competenţe în domeniu.

Aproape 100.000 de copii şi adolescenţi nu merg la şcoală

Ministerul Educaţiei va prezenta CE, înaintea aprobării fondurilor structurale pentru perioada 2014-2020, o serie de strategii pentru a combate, printre altele, părăsirea timpurie a şcolii, întrucât aproximativ 100.000 de copii şi adolescenţi între 6 şi 16 ani nu sunt în şcoală, deşi ar trebui. De asemenea, la Comisie va ajunge strategia ministerului pentru învăţământul superior, în condiţiile în care România se află sub media europeană a persoanelor cu studii superioare la suta de mii de locuitori. "Deşi spunem că avem foarte multe universităţi şi foarte mulţi studenţi, de fapt, noi suntem în continuare sub media europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane cu studii superioare la suta de mii de locuitori. Strategia pentru cercetare trebuie să fie corelată cu strategia pentru investiţii în infrastructură, de cercetare şi infrastructură de învăţământ superior, pentru că, din nou, aici, Comisia Europeană vrea să se asigure că banii investiţi pe fonduri structurale vor produce beneficii într-un timp util şi nu ne vom afla iar în situaţia în care, după ce am investit în câteva mii de doctori, viitori cercetători, am sperat noi, am blocat posturile şi am redus bugetele institutelor de cercetare, deci practic aceştia nu au avut unde să se angajeze", a preciza ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ponta, ministru interimar la Justiţie

Premierul Victor Ponta a preluat ieri interimar conducerea Ministerului Justiţiei, după o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe această temă.
În termen de maximum 45 zile, Ponta va nominaliza o altă persoană pentru conducerea Ministerului Justiţiei.
Premierul a explicat anterior că Mona Pivniceru a renunţat la calitatea de ministru, ţinând cont de numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională.
Tot ieri, Camera Deputaţilor a validat şi numirea lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător la CCR, pe locul rămas vacant în urma expirării mandatului Aspaziei Cojocaru. Luni, Daniel Morar a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani.

Nenorocirea care va salva trei vieţi

Tânăra de 23 de ani din judeţul Dâmboviţa împuşcată în cap de iubitul ei, poliţist, a murit la Spitalul Floreasca din Capitală. Tânăra a fost declarată în moarte cerebrală luni noapte şi au fost prelevate de la aceasta ficatul şi rinichii, cu acordul familiei, a anunţat ieri medicul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca. Rinichii prelevaţi, care vor ajunge la doi pacienţi, vor fi transplantaţi în Clinica de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal condusă de profesorul Ioanel Sinescu. Ficatul va fi transplantat unui alt pacient din Capitală.
Poliţistul Marius Cârstea, ajutor al şefului postului de Poliţie din comuna I.L. Caragiale, în vârstă de 30 de ani, a fost găsit mort în maşina sa, duminică dimineaţă, iar prietena lui, Elena Pârşă, de 23 de ani, a fost găsită în stare gravă, fiind împuşcată în cap. Elena Pârşă este sora fostului fotbalist de la Petrolul Ploieşti Marian Pârşă, mort în februarie 2010, la vârsta de 23 de ani, după ce cu patru ani înainte fusese diagnosticat cu cancer. Conoscuţii spun că mama poliţistului, care lucrează în Italia, nu ar fi fost de acord cu relaţia fiului ei pe motiv că fata este de etnie romă şi că femeia îl suna periodic pentru a-i aminti să pună capăt relaţiei, acesta putând fi unul dintre motivele neînţelegerii între cei doi tineri.

Fenechiu, pe surse, pe făraş

Surse politice au declarat pentru www.stirileprotv.ro ca în perioada următoare vor avea loc schimbări în cabinetul condus de premierul Victor Ponta. Conform surselor citate, ministrul Transporturilor Relu Fenechiu ar fi primul forţat să demisioneze din aceasta funcţie. El va fi convins să renunţe la funcţia din guvern după repetatele critici de la Bruxelles - oficiale, dar şi mai puţin oficiale - care au fost transmise premierului.
Totuşi, premierul Victor Ponta a infirmat ieri aceste zvonuri. "Nu se pregăteşte, nu am eu în vedere, astăzi, zilele acestea, niciun fel de remaniere, cu atât mai puţin rocadă sau orice altceva. Singurul minister unde urmează să luăm o decizie este Ministerul Justiţiei. Îmi pare rău că vă dezamăgesc, deci e concluziv, nu fac nicio altă, nu am în vedere în acest moment, nu ştiu ce se întâmplă mâine sau poimâne, ceva neaşteptat, dar nu am în vedere niciun fel de remaniere sau rocadă cu excepţia situaţiei de la Ministerul Justiţiei", a arătat Ponta.

Antonescu: Traseismul spre PNL, un fenomen ce nu mai poate fi controlat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că trecerile de la PDL la PNL reprezintă un "proces care nu mai poate fi controlat". Antonescu a fost întrebat dacă în Partidul Naţional Liberal vor mai veni şi alţi democrat-liberali, în contextul trecerii recente la PNL Mehedinţi a unor membri PDL.
"Nu ştiu. Este un proces care nu mai poate fi controlat", a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului.
Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a PNL Mehedinţi, Marcel Vela, a anunţat, ieri, la Drobeta Turnu Severin, că 11 primari, 4 consilieri judeţeni, 3 consilieri municipali şi prim-vicepreşedintele PDL Ion Mîţu au devenit membri ai organizaţiei teritoriale a PNL.

Se caută şcoli pentru trei elevi specializaţi în filme porno

Cei trei elevi de la Liceul Teoretic "Henri Coandă" din Craiova, care s-au filmat în timp ce întreţineau relaţii sexuale în incinta şcolii, vor fi mutaţi disciplinar la alte şcoli. Părinţii acestora au fost înştiinţaţi despre acest lucru, urmând ca măsura să se aplice imediat ce alte unităţi vor fi dispuse să îi preia pe cei trei elevi. De asemenea, alţi doi elevi de la Liceul "Henri Coandă", care au distribuit filmuleţele respective, au fost sancţionaţi cu scăderea notei la purtare, fiind propusă nota 6. Totodată, administratorul balonului în interiorul căruia se află terenul de sport a fost avertizat că la următorul incident i se va rezilia contractul cu şcoala. În plus, conducerea Liceului "Henri Conadă" din Craiova a făcut o anchetă în rândul elevilor, dar şi al părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la introducerea orelor de educaţie sexuală încă din clasa a VI-a.

Epilepticii, înscrişi în baza de date a Serviciului 112

Guvernul României se alătură celor care marchează Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei, denumită şi "Purple Day". Astfel, Palatul Victoria a fost iluminat aseară, începând cu ora 18,30, în culoarea mov. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a avut săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare pentru a identifica o serie de măsuri în sprijinul bolnavilor de epilepsie. Prima dintre aceste măsuri va fi înscrierea în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112 a persoanelor care suferă de această boală, astfel încât, la solicitarea intervenţiei ambulanţei, să fie trimisă o maşina echipată cu aparatură de terapie intensivă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.