Național

MOZAIC STIRI NTIONLE: Cristian Diaconescu, prezindenţiabilul "Mişcării Populare" în 2014?

Ziarul de Vrancea
25 mar 2013 418 vizualizări
"Astăzi am decis, împreună cu colegii mei, să iniţiem procedurile pentru înfiinţarea Fundaţiei «Mişcarea Populară». Ştiu că acest subiect va capta atenţia presei româneşti şi a opiniei publice deopotrivă - semn că noua noastră formă de expresie, care îşi propune să promoveze valorile de centru-dreapta, este aşteptată atât ca nouă platformă socio politică, dar şi un real catalizator pentru implicarea societăţii româneşti în elaborarea şi implementarea deciziilor majore care ne privesc", notează Diaconescu.

El menţionează "liniile principale" ale obiectivelor celor care au iniţiat acest demers, printre care modernizarea României, păstrarea orientării proeuropene şi proatlantice, stimularea clasei de mijloc, locuri de muncă pentru tineret, dezvoltarea agriculturii, industriei IT şi a turismului sau încurajarea tinerilor care au studiat în străinătate de a reveni în România.
Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 2011, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară", domeniile asociate fiind educaţie, instruire, divertisment, servicii ştiinţifice şi tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale şi sociale. Cei mai mulţi comentatori politic se aşteaptă ca "Mişcarea Populară" să devină vehiculul politic de "coalizarea a dreptei" prefaţat recent de Traian Băsescu. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu se regăseşte printre numele vehiculate de Elena Udrea ca posibil candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din 2014.

"Voievozii", numiţi prin rotaţie?

n liberalii propun ca viitorii preşedinţi ai regiunilor să fie numiţi prin rotaţie din randul şefilor autorităţilor locale pană la finalizarea procesului de descentralizare

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei Comisiei pentru regionalizare, că liberalii susţin realizarea regionalizării în două etape şi o conducere "prin rotaţie" până la momentul alegerilor. "Propunem să se lucreze în două etape, prima etapă până la 1 ianuarie 2014, să se introducă noţiunea de regiune în Constituţie, să se stabilească care sunt regiunile şi să înceapă să funcţioneze pentru a atrage fonduri europene. A doua etapă ar fi stabilirea unei conduceri în regiuni prin alegeri, şi până atunci evident că este nevoie de o legislaţie specifică care nu se poate elabora într-o lună sau două între aprobarea noii forme a Constituţiei şi 1 ianuarie 2014, deci este nevoie de o perioadă de tranziţie", a afirmat liderul PNL. El a menţionat că propunerea liberalilor este ca în perioada de tranziţie conducerea regiunilor să se facă prin rotaţie, de către reprezentanţii judeţelor, preşedinţii de consilii judeţene sau primari de muncipii reşedinţă de judeţ. "Important este că noi nu vedem bună ocuparea acestor poziţii de conducere prin persoane numite sau alese dintr-un cerc restrâns, ci noi am prefera un sistem prin rotaţie, până la alegeri", a prezentat Iohannis. După ce a fost întrebat cine ar prefera să conducă regiunea din care ar urma să facă parte Sibiul, el a susţinut că personal optează pentru preşedintele Consiliului Judeţean.

Este imposibilă regionalizarea pană la 1 ianuarie 2014

Liderul PNL a menţionat că deocamdată obiectivul fundamental pentru care sunt necesare regiunile este atragerea fondurilor europene. "Noi credem că regiunile trebuie stabilite până la 1 ianuarie 2014, de atunci începe perioada de tranziţie până când se va fac alegeri – când va fi asta rămâne de discutat", a mai spus primarul Sibiului.
De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că implementarea legislaţiei cu privire la descentralizare, în procesul de regionalizare, ar urma să fie amânată pentru perioada de tranziţie de până la alegeri. "Este imposibil să se elaboreze toată legislaţia pe regionalizare până la 1 ianuarie 2014, nici nu ar fi bine, pentru că timpul este pur şi simplu prea scurt", a afirmat liberalul. Iohannis a precizat că este vorba despre primele concluzii ale grupului de lucru, care nu au fost prezentate încă în structurile de conducere ale PNL şi ale USL.

Un procuror, judecător la CCR

n fostul şef al DNA, Daniel Morar, a fost desemnat de preşedinte să facă parte din completul Curţii Constituţionale n "îndeplineşte condiţiile legale", a explicat actualul şef al CCR

Daniel Morar, şef al DNA din 2005 până anul trecut, cu o carieră în procuratură de peste 20 de ani, a fost numit ieri de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională(CCR), pentru un mandat de nouă ani.
Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat că numirea lui Morar "îndeplineşte condiţiile legale". El a adăugat că legea prevede ca membrii CCR să aibă 18 ani de muncă în justiţie şi să fie pregătiţi profesional, iar "Morar a dovedit că este pregătit profesional". Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răspuns că "mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică". Pe de altă parte, Zegrean a recunoscut că a aflat cu "surprindere" de numirea făcută de preşedinte.
Liderii USL s-au ferit să critice desemnarea făcută de Traian Băsescu. "Este nominalizarea preşedintelui, nu am dreptul ca preşedinte al Camerei Deputaţilor să-mi spun o opinie politică referitor la această temă. Este propunerea domniei sale. Probabil că aceasta este soluţia pe care a găsit-o pentru ca domnul Morar să facă un pas în lateral în politică", a spus Valeriu Zgonea (PSD), preşedintele Camerei Deputatilor. La randul său, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a apreciat că nu este treaba liberalilor pe cine anume numeşte Băsescu la CCR.

Chiuariu vrea o "curte de apel" la Curtea Constituţională

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, consideră că actuala componenţă a Curţii Constituţionale nu asigură echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului şi propune ca fiecare dintre acestea să fie reprezentată în CCR de câte trei membri. "Felul în care este organizată CCR în prezent 6 reprezentanţi ai Parlamentului (trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului) şi trei ai Preşedinţiei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor. Acest organism situat deasupra puterilor în stat ar trebui să aibă în compunerea sa câte trei reprezentanţi ai fiecărei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti. Formula aceasta nu este o inovaţie, sunt mai multe state care au inclus în compunerea CCR alături de Legislativ şi Executiv şi puterea judecătorească", a afirmat ieri Pivniceru.
Pe de altă parte, Tudor Chiuariu (PNL), preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a propus ca la modificarea legii fundamentale să se aibă în vedere şi introducerea posibilităţii de recurs la hotărârile CCR. "Cred că e bine să avem o procedură de recurs şi să avem o judecată în primă instanţă şi una în recurs, pentru că astfel se pot evita erori care s-au făcut şi pe care nu aş vrea să le mai amintesc aici", a afirmat senatorul PNL.

Epistola lui Băsescu pentru următorii trei oameni în stat

Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis, ieri, o scrisoare preşedinţilor Camerelor Parlamentului şi premierului în care îşi reafirmă dorinţa de a avea un parteneriat pentru un stat de drept consolidat, adoptarea Euro şi Schengen, propunând şi un plan de opt măsuri imediate în acest sens.
Printre acestea se regăsesc adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor, asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie împotriva presiunilor nejustificate, revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale sau prevenirea şi sancţionarea corupţiei privind achiziţiile publice.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că apreciază faptul că şeful statului i-a trimis o scrisoare şi că nu a postat mesajul pe Facebook. Tot ironic, el a precizat că răspunsul în scris îi va fi trimis lui Băsescu după ce se încheie subiectul privind PDL.

Ciutacu "trece" de la PNL la PSD

Jurnalistul Victor Ciutacu a anunţat, ieri, că a decis să părăsească trustul Intact, la care a lucrat din anul 2004, şi că a ales să îşi continue cariera în televiziune, la România TV. "Nu m-am certat cu nimeni, nu mustesc frustrările-n mine. N-aş avea nici un motiv serios să mă plâng şi chiar nu-s genul care să-şi caute motivaţie pentru autovictimizare. E o oportunitate de carieră şi atât", a spus Ciutacu, într-o postare pe blogul personal. "Am ales România TV, care - o, da! - m-a şi înjurat", a adăugat Ciutacu.
Jurnalul Naţional şi Antena 3, unde a lucrat pană Ciutacu, fac parte din trustul de media Intact, grup controlat de familia Voiculescu şi apropiat politic de PNL. Televiziunea de ştiri România TV este controlată de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Potrivit directorului de programe al RTV, Roxana Niculescu, Ciutacu va realiza zilnic cel mai important talk show politic al televiziunii.

Ponta îi cere lui Vanghelie să aibă grijă de ţigani, nu de unguri

Preşedintele PSD Victor Ponta a fost întrebat, ieri, ce părere are despre propunerea lui Marian Vanghelie de a organiza un miting de susţinere a elevei din Covasna. Răspunul premierului a fost sarcastic. "Au o problemă cu maghiarii în Sectorul 5? În Sectorul 5 au o problemă cu integrarea romilor şi cu Ferentariul şi domnul Vanghelie, cu sprijinul meu, să se ocupe de integrarea romilor", a spus Ponta. El a adăugat că şi şeful statului, Traian Băsescu, ar trebui să ajute în această problemă a integrării romilor, şi nu să trimită scrisori. "Iar dacă domnul preşedinte vrea să intrăm în Schengen, ar trebui să ne ajute cu chestia asta, nu să ne trimită scrisori. Să meargă cu mine la domnul Vanghelie, să ne ocupăm de Ferentari, că domnul Vanghelie se ocupă de unguri acuma", a spus Ponta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.