Național

Majoritatea parlamentară s-a făcut din nou de ras

Ziarul de Vrancea
20 mar 2013 597 vizualizări
aleşii PSD au votat "din greşeală" un amendament la Statutul parlamentarilor, depus de un deputat UDMR n "greşeala" va fi folosită în vederea limitării atribuţiilor ANI, susţine preşedintele Agenţiei de Integritate

Plenul reunit al celor două Camere a votat, ieri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut. Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă". Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă, marţi, la dezbaterile din comisii. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţă, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale. El a explicat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă. La fel de critic a fost şi şeful ANI, Horia Georgescu. El susţine că adoptarea acestei menţiuni vulnerabilizează procedura de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese. Sintagma introdusă de deputatul UDMR, "va crea grave confuzii juridice şi va fi folosită în vederea limitării atribuţiilor ANI", a precizat Horia Georgescu.
Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a anunţat că PDL va ataca din nou proiectul legii Statutului la Curtea Constituţională.
Potrivit senatorului, un al doilea motiv pentru care PDL va contesta din nou proiectul se referă la sancţiunea, diminuată la o lună, privind interzicerea participării la plen pentru parlamentarul aflat în conflict de interese, întrucât chiar şi prin această diminuare mandatul de parlamentar nu poate fi dus la îndeplinire.

Zgonea îşi cere scuze pe blog

Potrivit unor surse politice, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, le-a indicat eronat parlamentarilor social-democraţi ce să voteze în cazul amendamentului propus de UDMR. Neacşu ar fi avut, înaintea votului asupra Statutului, o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în cadrul căreia s-a stabilit ca votul din plenul celor două Camere să fie împotriva amendamentului UDMR la actul normativ. Ulterior, în timpul şedinţei de plen, Zgonea a avut o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, moment în care a fost supus votului Statutul parlamentarilor. Astfel, la indicaţia greşită a lui Neacşu, parlamentarii PSD au votat în favoarea amendamentului.
De altfel, Valeriu Zgonea s-a delimitat ieri de modificările aduse în plus faţă de ceea ce ceruse CCR. "Vreau să îmi exprim regretul că Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat în această formă de către plenul reunit al Parlamentului. Nu sunt de acord şi vreau să mă delimitez foarte clar de modificările aduse în plus, faţă de ceea ce trebuia să facem în urma motivării deciziei Curţii Constituţionale. Eu am susţinut fără echivoc poziţia PSD-PC care a votat în Comisia de statut împotriva amendamentului introdus de colegii de la UDMR", a scris Zgonea pe blogul său.
Nu este pentru prima dată cand parlamentarii USL votează greşit în plen. În urmă cu două săptămani, mai mulţi aleşi ai Uniunii au aprobat, din eroare, adoptarea unei moţiuni simple împotriva Guvernului Ponta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.