Național

Lovitura sub centura la Ministrul Justitiei

Ziarul de Vrancea
23 mar 2005 813 vizualizări
Transparency International Romania sustine ca auditul Freedom House pentru Minsterul Justitiei este "subtire"

Transparency International (TI) Romania critica auditul Freedom House, considerindu-l "subtire" in anumite privinte si apreciind ca autorii raportului "nu sint tocmai familiarizati" cu legislatia romana, fapt ce reiese din anumite recomandari care nu ar fi aplicabile in contextul legislativ roman.

Expertul in politici anticoruptie al TI Romania, Codru Vrabie, a declarat, ieri, ca auditul realizat de Freedom House pentru Ministerul Justitiei (MJ) nu ar trebui folosit ca instrument de politica publica, ci doar pentru a "masura", "cuantifica" performantele institutiilor analizate. Reprezentantul TI a mai declarat ca organizatia pe care o conduce nu a participat la selectia de oferte pentru realizarea auditului comandat de Ministerul Justitiei intrucit, dupa ce a achizitionat caietul de sarcini, a renuntat sa inainteze o oferta deoarece documentul prevedea concret metoda cu ajutorul careia institutiile urmau a fi analizate. In plus, cel de-al doilea motiv pentru care TI s-a retras a fost acela ca actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, este unul dintre membrii fondatori ai organizatiei, fapt ce l-ar fi plasat pe ministru in posibil conflict de interese.

"Este un raport «subtire», ca sa nu spun prost, in ciuda faptului ca se vede ca s-a muncit la el. Nu mi se pare insa normal ca, folosindu-se de raport, sa se faca presiuni de orice fel", a conchis Vrabie. Ministerul Justitiei a facut public, saptamina trecuta, raportul Freedom House Washington, care recomanda cresterea autonomiei procurorului fata de superiori sai pentru a reduce suspiciunile cu privire la presiunile interne sau externe exercitate asupra anchetatorilor. Zonele vulnerabile unde este necesar un sistem de control incrucisat pentru evitarea presiunilor nejustificate includ confirmarea data de procurorul superior pentru rechizitoriul intocmit de procurorii subalterni, precum si actiunea prin care procurorul superior poate refuza solutia propusa de procurorii din subordine, se arata in raport. Procurorul general al Romaniei Ilie Botos a apreciat, simbata, ca aspectele mentionate in raportul Freedom House cu privire la activitatea Ministerului Public "nu sint conforme cu realitatea", in opinia sa un astfel de document trebuind sa "reprezinte realitatea nu puncte de vedere". De asemenea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, a criticat raportul Freedom House (FH) privind auditarea Strategiei anticoruptie 2001-2004, sustinind ca reprezentantii organizatiei nici macar nu au luat legatura cu membrii Consiliului.

La rindul sau, Ioan Amarie, procurorul general Parchetului National Anticoruptie (PNA), considera regretabil faptul ca ministrul Justitiei face declaratii prin care ar incerca sa genereze "tensiuni inutile", el apreciind ca raportul Freedom House contine inexactitati si solutii ce nu pot fi acceptate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.