Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Romanii n-ar lăsa Constituţia pe mana lui Crin Antonescu

Ziarul de Vrancea
25 feb 2013 543 vizualizări
Crin Antonescu este surclasat de Victor Ponta şi Traian Băsescu într-un top privind încrederea în politicienii care ar trebui să "patroneze" modificarea legii fundamentale. Sondajul este cu atat mai interesant cu cat liberalul este preşedintele comisiei parlamentare care se ocupă de modificarea Constituţiei.

Astfel, Antonescu se situează pe locul trei, cu 6%, în topul privind încrederea în politicianul al cărui sfat romanii l-ar urma la modificarea legii fundamentale. Potrivit unui sondaj IRES, la întrebarea "Cum se numeşte politicianul în care aveţi încredere, al cărui sfat l-aţi urma dacă v-ar spune că trebuie să mergeţi la votul pentru modificarea Constituţiei?", clasamentul arată astfel: Victor Ponta - 30%, Traian Băsescu - 11%, Crin Antonescu - 6%  şi Călin Popescu Tăriceanu - 5%. Barometrul mai relevă faptul că romanii vor într-un procent semnificativ (78%) reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, reducerea Parlamentului la o singură cameră prin desfiinţarea Senatului (72%), reducerea numărului de parlamentari la 300 (97%) şi reducerea numărului de mandate pentru orice ales local la doar două (79%).

Moldovenii susţin creşterea rolului Parlamentului

Sondajul mai arată că doar 27% dintre persoanele intervievate cred că direcţia în care merg lucrurile în România este bună, în timp ce 70% susţin că direcţia este mai degrabă greşită. Întrebaţi în ce măsură sunt siguri că ar merge la vot la referendumul pentru modificarea Constituţiei, 75% dintre intervievaţi spun că ar merge sigur. În ciuda faptului că majoritatea respondenţilor consideră că România ar trebui să rămană republică, un procent semnificativ: 20% - opinează că ţara ar trebui să devină monarhie constituţională. Bărbaţii, în măsură mai mare decat femeile, şi persoanele cu studii superioare, aderă la ideea de a avea un rege în fruntea ţării. Părerile sunt destul de împărţite în ceea ce priveşte rolul Parlamentului în noua Constituţie. Cei mai mulţi dintre respondenţi, 40%, consideră că acesta ar trebui să scadă, însă procente semnificative din eşantion înclină spre creşterea rolului Parlamentului (31%), respectiv păstrarea acestuia la nivelul actual (25%). Creşterea rolului Parlamentului este o idee susţinută mai puternic de către persoanele în varstă de peste 65 de ani, persoanele cu studii superioare şi locuitorii din Moldova. De asemenea, majoritatea romanilor (85%) şi-ar dori ca parlamentarii să fie percheziţionaţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără acordul Parlamentului.
Sondajul a fost realizat pe 1452 de subiecţi, cu marjă de eroare de plus/minus 2,6%.

Animalele familiei Cămătaru ajung în custodia statului

la ferma lui Nuţu Cămătaru au fost găsiţi doi urşi, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini şi 30 de cai de rasă n interlopul cumpăra animale moarte în accidente rutiere ca harnă pentru propria "grădină zoologică"

Trei comisari de la Garda Naţională de Mediu (GNM) au descins ieri, alături de reprezentanţi ai Poliţiei, pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, pentru a face verificări privind deţinerea unor animale sălbatice. Reprezentanţii GNM au precizat că cei doi urşi de pe proprietate vor fi duşi la Rezervaţia Zărneşti. Garda de Mediu urmează să stabilească unde şi în ce condiţii vor fi transportate şi celelalte animalele aflate la fermă.
Surse din rândul anchetatorilor susţin că, în urma percheziţiilor făcute la ferma lui Cămătaru, au găsit doi urşi, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preţ ar ajunge la 100.000 de euro, precum şi mai multe păsări exotice. Totodată, anchetatorii au găsit pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru un cal tranşat, despre care acesta ar fi spus că era bătrân şi foarte bolnav, fiind tranşat pentru a fi dat de mâncare animalelor pe care le deţine.
Conform legii privind protecţia animalelor, "deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană". Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deţinerea de animale săbatice pe proprietatea fraţilor Cămătaru.
Liderii clanului Cămătarilor, Ion şi Vasile Balint, precum şi Radu Cristian Roşca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului Bucureşti.

"Nuţu, de puşcărie nu moare, dar dacă îi iei animalele îl omori"

Mama fraţilor Cămătaru, cunoscută sub numele de Mimi Cămătăreasa, a spus ieri că, dacă trebuie, predă de bună voie animalele sălbatice ale lui Nuţu Cămătaru, dar nu crede că reprezentanţii statului au cu ce să hrănească cei patru lei şi cei doi urşi deţinuţi de acesta. Mimi Cămătăreasca a venit la ferma lui Nuţu Cămătaru la scurt timp după ce comisarii de la Garda de Mediu au ajuns la proprietatea acestuia pentru a verifica situaţia animalelor găsite de anchetatori în timpul percheziţiilor. Ea a mai spus că în cazul în care leii şi urşii vor fi luaţi, se bucură că fiul său nu este acasă. "Dacă băiatul meu ar fi văzut că-i iau animalele ar fi murit. Nuţu, de puşcărie nu moare, dar dacă îi iei animalele îl omori", a spus aceasta. Ea a adăugat că între fiul ei şi animalele sălbatice pe care le deţine există o relaţie foarte apropiată şi că leii ar fi fost crescuţi de mici de Nuţu, care o perioadă ar fi dormit cu ei în pat şi obişnuia să se ia la trântă cu aceştia. Mimi Cămătăreasa a mai spus că Nuţu avea şi un urs preferat, căruia i-a spus Baloo şi care îi mânca din palmă. În ce priveşte hrana pentru animale, Mimi Cămătăreasa a spus că Nuţu cumpăra carne de cal de la ţărani şi că uneori acesta ar fi cumpărat animale decedate în urma unor accidente rutiere. În acest sens, femeia a dat ca exemplu un accidentul rutier în care au fost ucise mai multe oi, iar fiul ei l-a contactat pe proprietar şi a cumpărat cadavrele animalelor, pe care ulterior le-a tranşat şi le-a dat de mâncare animalelor sălbatice.

Strangulată cu şnurul de la suzetă

O fetiţă în vârstă de un an dintr-o localitate suceveană a murit strangulată cu şnurul de la suzetă. Fetiţa, din comuna Bogdăneşti, provine dintr-o familie care mai are trei copii, cel mai mic în vârstă o lună. Potrivit poliţiştilor, duminică, fetiţa a fost culcată de către mama sa în pătuţ, copilul având la gât suzeta prinsă cu un şnur. După aproximativ un sfert de oră, femeia a revenit în cameră şi a văzut-o pe fată agăţată de pat cu şnurul de la suzetă, anunţând Ambulanţa. Fetiţa a fost transportat la Spitalul Fălticeni, unde medicii au încercat fără succes să o resusciteze, fiind declarat decesul. Poliţiştii au deschis un dosar pentru moarte suspectă şi aşteaptă concluziile raportului medico-legal privind cauza morţii.
Margareta Isăilă, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, spune că în acest caz a fost vorba despre "un accident nefericit". "Mama alăpta copilul cel mic, iar tătăl repara televizorul. Fetiţa s-a întors după o jucărie din pat şi s-a strangulat cu lănţişorul de la suzetă", a mai spus Isăilă, care a menţionat că nu s-a constatat că ar fi "o situaţie de risc" în această familie

Agerpres intră pe mana PSD

Şeful Biroului de presă al PSD, Alex Giboi, a fost propus ieri în funcţia de director general al agenţiei naţionale de presă Agerpres. Comisiile reunite de Cultură au dat aviz favorabil propunerii, cu 19 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere. Giboi a fost propus în funcţia de director general al Agerpres de către premierul Victor Ponta. Potrivit legii sale de funcţionare, Agerpres este condusă de un consiliu director, coordonat de un director general cu rang de secretar de stat. Directorul general este propus de primul-ministru şi numit prin votul Parlamentului, cu avizul comisiilor de specialitate, în şedinţă comună a celor două Camere, în cel mult 15 zile de la nominalizare. În cazul unui vot negativ, procedura se reia în cel mult 30 de zile. Durata mandatului directorului general al Agerpres este de 5 ani. Dacă va fi numit de către Parlament în funcţia de director general al Agerpres, Alex Giboi îl va înlocui la conducerea agenţiei naţionale de presă pe Ioan Roşca. Acesta din urmă a fost numit director general al Rompres, în 2001, la propunerea lui Adrian Năstase.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămani

Meteorologii prognozează în această săptămână o vreme relativ caldă, cu temperaturi maxime ce vor ajunge chiar şi la 10 grade Celsius, deşi pe acest fond sunt anunţate şi precipitaţii destul de importante în regiunile de sud-vest, sud, sud-est şi centru.
În Moldova, în prima săptămână din perioada analizată, temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jur de 4 grade Celsius, cu excepţia zilei de 1 martie, când acestea vor atinge 8 grade Celsius. În a doua săptămână, valorile termice diurne vor scădea uşor şi se vor situa la medii de 2-4 grade Celsius. În primele nopţi, temperaturile vor fi în medie în jur de 1 grad, după care valorile nocturne vor fi negative, în medie, în jur de -4 grade Celsius, mai puţin în intervalul 5-7 martie când se vor situa în jurul a -6 grade Celsius. Meteorologii estimează precipitaţii slabe, mixte, în primele trei zile ale intervalului, dar trecător şi în perioada 2-9 martie.

Tablou de Grigorescu, dispărut în anii '50, descoperit în sudul Franţei

"Colombina în verde", operă celebră a lui Nicolae Grigorescu, dispărută în timpul persecuţiei sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi din cetatea medievală Carcassonne, de lângă Montpelier, în sudul Franţei. Tabloul a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României. Opera pare a fi intrat iniţial în colecţia marelui moşier şi om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparţineau vestitele domenii Cândeşti. Legătura dintre Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu a luat naştere în cursul expoziţiei personale a lui Grigorescu de la Ateneul Român, din 1900, când moşierul de la Cândeşti, a achiziţionat un număr impresionant de opere. În verile ce urmează, în special în 1902 şi 1903, Grigorescu vizitează moşiile şi conacul de la Cândeşti, frecvent însoţit de I.L. Caragiale, Al. Vlahuţă şi Barbu Ştefănescu Delavrancea.
La ora actuală, operele lui Nicolae Grigorescu sunt prezente în licitaţiile organizate de marile case internaţionale. În octombrie 2012, opera "Car cu boi" a fost adjudecată la Bonhams New York cu suma de 104.500 dolari.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.