Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Premierul promite să-l scoată de după gratii pe Adrian Năstase

Ziarul de Vrancea
29 nov 2012 628 vizualizări
Premierul Victor Ponta a făcut, ieri, o vizită electorală în judeţul Brăilă, ocazie cu care s-a întâlnit cu un grup de susţinători. O femeie din mulţime i-a spus premierului "Să-l scoateţi pe domnul Năstase de acolo!", iar acesta a replicat: "Îl scoatem!"

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Salariilor bugetarilor se reîntregesc de la 1 decembrie

Creşterea va fi de 7,4%

Salariile bugetarilor vor fi reîntregite, urmând să crească, de la 1 decembrie, cu 7,4 la sută, potrivit prevederilor cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă 19/2012 privind recuperarea reducerilor salariale din iunie 2010.
Lefurile bugetarilor au crescut, începând cu 1 iunie, cu opt la sută, Guvernul urmând să plătescă integral, începând cu 1 decembrie, remuneraţia angajaţilor din sistemul public la nivelul de la jumătatea anului 2010, anterior reducerii cu 25 la sută agreate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Bugetarii au mai beneficiat, de la începutul anului trecut, de o creştere salarială de 15 la sută, prima pentru revenirea la lefurile de la jumătatea lui 2010.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază, salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează în două etape, respectiv cu opt la sută începând cu 1 iunie 2012 faţă de nivelul acordat pentru luna mai 2012 şi cu 7,4 la sută începând cu 1 decembrie 2012 faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Aproape 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Aproape 700.000 de români, dintre care 352.496 bărbaţi şi 340.406 femei, îşi sărbătoresc astăzi onomastica, în ziua Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Conform sursei citate, 692.902 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Apostol Andrei. Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica vineri, 286.592 poartă numele de Andreea, 25.397 - Andra, iar 20.973 - Andrea. De asemenea, 7.084 de femei se numesc Andreia, iar alte 354 - Andruţa şi Andruşa. Majoritatea bărbaţilor, respectiv 331.475, poartă numele Andrei. Alţi 12.200 se numesc Andras, 3.262 - Endre, iar 4.212 - Andreeas sau Andreas. De asemenea, 681 de bărbaţi poartă numele de Andreiu, 13 - Andruşa şi Andruţa, iar alţi 23 se numesc Andrieş, potivit datelor statistice.
Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.

Un cont de sănătate pentru fiecare asigurat?

Fiecare asigurat ar putea avea propriul cont de sănătate, în care să fie viraţi banii pe care îi dă pentru serviciile de asistenţă medicală, a declarat, ieri, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip.
"Ceea ce ne-am dorit întotdeauna este crearea contului de sănătate. Fiecare asigurat să fie individualizat cu banii pe care îi dă în acest cont, iar banii să poată să urmărească pacientul oriunde s-ar afla", a spus Marius Filip, la dezbaterea publică a proiectului Contractului cadru pentru acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014. El a precizat că un pacient căruia i-a fost prescrisă o reţetă electronică în Bucureşti şi-ar putea lua medicamentele din orice oraş din ţară. "Avem directivă europeană de liberă circulaţie a prescripţiei medicale şi în ţară sunt limitat. Trebuie să ne adaptăm, mai ales că în ceea ce priveşte reţeta electronică au apărut deja solicitări de colaborare şi de preluare a acestui model din Bulgaria şi Ungaria", a mai spus medicul şef al CNAS. El a adăugat că această reglementare trebuie făcută prin lege, dar şi prin modificarea altor acte normative adiacente.

SIDA a răpus 6.077 de romani

Biroul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) arată că, în România, de la începutul epidemiei în 1986 până în septembrie 2012 au fost înregistrate 18.083 de cazuri de HIV/SIDA. Dintre acestea, 6.077 de persoane au murit. "Se înregistrează o creştere a cazurilor noi de infecţie cu HIV transmise pe cale heterosexuală (278 cazuri noi în 2012) şi o creştere rapidă a cazurilor de infecţie cu HIV în rândul populaţiei cu risc crescut de infectare, respectiv 157 cazuri noi în 2012 şi în rândul populaţiei bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi (65 cazuri noi în 2012). S-au înregistrat progrese în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, numărul de noi infecţii în rândul copiilor fiind în scădere în comparaţie cu anii trecuţi (24 cazuri noi în 2010 comparativ cu 12 cazuri noi în 2012)", se arată într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, România a înregistrat progrese remarcabile în asigurarea accesului la tratament pentru persoanele care trăiesc cu HIV şi este recunoscută în regiune pentru sistemul de monitorizare a pacienţilor. "Georgia şi România sunt singurele două ţări din regiune care asigură acces universal la tratament antiretroviral pentru mai mult de 60 la sută dintre persoanele infectate cu HIV. În regiune, epidemia este concentrată în special în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică sexul comercial şi a partenerilor lor sexuali, precum şi în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi", se mai arată în comunicat.

Băsescu: De Ziua Naţională, fiecare român să arboreze un tricolor

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri seară, la Cotroceni, un discurs de Ziua Naţională a României. La final, el a adresat rugămintea ca de 1 Decembrie fiecare român să arboreze, în curte sau la fereastră, câte un steag tricolor. Preşedintele a vorbit, în discursul său, ca în fiecare an, despre întemeietorii naţiunii, despre situaţia prezentă, despre obiectivele legate de continuarea integrării în UE şi NATO şi despre cât de dezbinată este societatea în actualul context politic. El s-a referit şi la românii din diaspora şi la militarii din teatrele externe, precizând că gândul său se îndreaptă spre aceştia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.