Național

Romania, prin lentila New York Times

Ziarul de Vrancea
12 oct 2012 574 vizualizări
Politica românească a fost foarte rar atat de otrăvitoare ca în această perioadă, scrie prestigiosul cotidian american

România face eforturi pentru a construi adevărata democraţie, dar în randul romanilor s-a instalat un sentiment adanc de dezamăgire, scrie New York Times. Premierul roman Victor Ponta a venit la putere în România în luna mai, alimentand speranţele că politicianul de 40 de ani cu aspect copilăros - cel mai tanăr prim ministru din Uniunea Europeană - ar putea aduce schimbarea de generaţie într-o ţară care a luptat pentru a depăşi una dintre cele mai grele moşteniri comuniste din fostul bloc sovietic. Politica românească a fost însă foarte rar atat de otrăvitoare ca în această perioadă. După tentativa eşuată a lui Ponta de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu în luna iulie, cei doi politicieni cu greu pot sta în aceeaşi cameră. Ei sunt blocaţi acum într-o coabitare incomoda pană la alegerile din decembrie, iar votul de atunci, spun analiştii, ar putea fi neconcludent, scrie cotidianul.

Ponta, un premier cu performanţe discutabile

Evoluţiile din această ţară cu 22 de milioane de locuitori au îngrijorat SUA şi Europa în legătură cu stabilitatea politică şi ameninţările la adresa instituţiilor democratice, care se intensifică în fostul bloc comunist, comentează jurnaliştii americani. New York Times subliniază că, în luna august, îngrijorările diplomaţilor occidentali în privinţa României s-au accentuat atat de mult, încat Washington-ul l-a trimis la Bucureşti pe Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, care s-a întalnit cu ambii politicieni şi a atras atenţia că România trebuie să meargă pe drumul statului de drept. Jurnaliştii americani trec în revistă şi îngrijorările şi avertismentele unor oficiali europeni precum Angela Merkel şi José Manuel Barroso, dar şi derapajele de la democraţie din alte ţări ale Europei de Est, precum Ungaria sau Cehia - unde unii miniştri au fost taraţi în scandaluri de corupţie.

New York Times comentează că tumultul politic are puţine şanse de a lua sfarşit în curand, în condiţiile în care coaliţia de stanga condusă de Victor Ponta se aşteaptă la un rezultat bun la alegerile din luna decembrie, însă este puţin probabil să obţină o majoritate clară în viitorul Parlament. În plus, în timp ce performanţele primului ministru sunt discutabile, alegătorii sunt dezamăgiţi şi de partidul de dreapta al preşedintelui Băsescu - asociat cu măsurile nepopulare de austeritate.

Concluzia de final a New York Times: în aceste condiţii, în randul romanilor s-a instalat un sentiment adanc de dezamăgire în ceea ce priveşte tanăra lor democraţie şi liderii politici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.