Național

Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva

Ziarul de Vrancea
12 oct 2012 886 vizualizări
Credincioşii stau la coadă pană la opt ore pentru a ajunge la raclă

Aproximativ 40.000 de pelerini s-au închinat, pană vineri la pranz, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Potrivit jandarmilor, alte 12.500 aşteaptau să ajungă la moaşte, coada întinzându-se pe o lungime de peste doi kilometri. În pofida frigului, mii de credincioşi au aşteptat toată noaptea la rând, oamenii spunând că au venit la Iaşi să se roage pentru sănătate, linişte sufletească şi succes în viaţă pentru membrii familiei. "Vin în fiecare an la Iaşi la moaştele Sfintei Parascheva. Am crezut că dacă ajung mai repede la Mitropolie nu va fi coadă aşa mare, dar e multă lume aici. Cred că sunt mai mulţi oameni decât anul trecut", a declarat Sorina C., o femeie venită din judeţul Galaţi. Ea a spus că s-a aşezat la rând la ora 4.00 şi a ajuns la racla cu sfintele moaşte abia în jurul orei 11.30. Mai multe persoane care au stat la rând ore în şir, în picioare, au leşinat, pe fondul oboselii şi al temperaturilor scăzute. Un bărbat de 34 de ani şi-a pierdut cunoştinţa, fiind transportat la Spitalul "Sfântul Spiridon" din municipiu, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. Joi, în prima zi a pelerinajului la sfintele moaşte, poliţiştii au acordat patru amenzi în valoare totală de 1.300 de lei, pentru tulburarea liniştii publice.

La Iaşi au fost aduse şi moaştele Sfântului Cuvios Teofil, de la mănăstirea Kitaev, din Ucraina, acestea fiind aşezate alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei. Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.