Național

MOZAIC NATIONAL: Portretul infractorului care lucrează la stat

Ziarul de Vrancea
10 oct 2012 828 vizualizări
Miniştrii însuşesc fondurile ministerului, parlamentarii intervin pe la diverse instituţii pentru a-şi rezolva ilegal diverse probleme iar primarii fraudează licitaţiile publice

Daniel Morar, fostul şef al DNA, a explicat ieri topologiea infracţiunilor pentru care au fost pronunţate hotărâri definitive, arătând că miniştrii şi secretarii de stat au fost inculpaţi pentru însuşirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinaţia fondurilor ori au angajat diverse persoane.
Despre membri ai Parlamentului, Morar a arătat că aceştia au fost condamnaţi pentru intervenţii la diverse instituţii publice - ministere, justiţie, poliţie etc - cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finanţare ilegală a partidelor politice.
Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, prefecţi şi subprefecţi au fost inculpaţi pentru fraudarea licitaţiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operaţiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.
În ceea ce îi priveşte pe magistraţi şi pe ofiţeri de poliţie inculpaţi de DNA, aceştia au primit condamnări definitive pentru emiterea de decizii în favoarea persoanelor care au plătit mită sau influenţarea în acelaşi scop a colegilor în procesele penale sau civile.
Vameşii şi ofiţerii de poliţie de frontieră au fost inculpaţi pentru favorizarea altor persoane în traficarea de diverse produse (ţigări, alcool), iar ofiţeri de gardă financiară şi inspectori fiscali pentru fraudarea de licitaţii publice, efectuarea de plăţi ilegale către diverse societăţi comerciale sau folosirea de informaţii confidenţiale pentru avantajul propriu.

Bilanţ al DNA: 1.500 de persoane condamnate definitiv pentru corupţie

Precizările au fost făcute ieri de Daniel Morar, care a prezentat bilanţul activităţii Direcţiei pe care a condus-o timp de şapte ani. El a subliniat faptul că la preluarea mandatului, în 2005, procurorii antciorupţie instrumentau preferenţial dosare privind obţineri ilegale de credite, infracţiune ulterior dezincriminată, mai puţin faptele de corupţie la nivel înalt. Venirea sa la conducerea DNA a determinat schimbarea strategiei anchetelor, iar în prezent procurorii instrumentează dosare din toată sfera lor de competenţă.
Daniel Morar a precizat că în perioada 2006-2012 instanţele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiţiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire şi validitatea probatoriilor anchetatorilor.
În perioada august 2005 - 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.
Potrivit lui Morar, din 2011 până în prezent numărul persoanelor condamnate definitiv în dosare de corupţie l-a depăşit simţitor pe cel aferent celor cinci ani precedenţi, însumaţi, respectiv perioada 2006-2010.
El a precizat că au fost deferiţi justiţiei 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniştri şi secretari de stat, opt prefecţi şi subprefecţi şi tot atâţia preşedinţi de Consilii Judeţene, precum şi nouă directori de agenţii naţionale cu rang de secretar sau subsecretar de stat, 40 de şefi de companii naţionale şi regii, precum şi 25 de directori de instituţii publice. Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistraţi, 500 de ofiţeri de poliţie şi numeroşi vameşi, inspectori fiscali, comisari de gardă financiară.
Daniel Morar asigură, din 2 octombrie, interimatul la conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei.

Cum vrea Patriarhia să caştige bani de pe urma clasei pregătitoare

n fişele de lucru la religie sunt contracost deşi la celelalte obiecte acestea pot fi obţinute gratuit de pe internet

Patriarhia Română a scos la vânzare fişele de lucru pentru clasa pregătitoare. Dacă toţi elevii ar cumpăra setul binecuvântat de Patriarhul Daniel, veniturile bisericii s-ar rotunji cu peste 150.000 de euro anul acesta, scrie libertatea.ro. Fişele de lucru pentru religie pot fi comandate direct de la Editura Patriarhiei. Fiecare set costa cinci lei şi patruzeci de bani, iar pe internet au fost postate doar primele trei lecţii. "Dacă un profesor tipăreşte aceste fişe alb negru, cumva scade valoarea acestor fişe. Dacă un copil le descarcă de pe internet color costul este mult mai mare", a declarat părintele George Jambore.
Elevii de la clasa pregătitoare nu învaţă de pe manuale, ci fac lecţii după fişe de lucru, pe care pot desena sau scrie. Interesant este că doar religia este pe bani. Fişele de lucru pentru celelelalte materii au fost postate gratuit pe internet. "Aceste fişe sunt postate pe platforma online a cursurilor de formare a profesorilor care predau la clasa pregătitoare, sunt la dispoziţia fiecărui profesor. Pot fi imprimate şi date la clasă, sunt gratuite", a precizat Iiana Dumitrescu, director adjunct Institutul pentru ştiinţele Educaţiei.

Statistică surprinzătoare: Populaţia României a crescut în luna august

Populaţia României a crescut cu 1.835 de persoane în luna august, când s-au născut peste 21.000 copii şi au decedat 19.182 de persoane, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna august s-au născut 21.017 copii, cu 2.289 mai mulţi decât în iulie.
Numărul persoanelor care au decedat în august a fost de 19.182, cu 1.752 mai puţini decât în luna iulie. Comparativ cu luna august a anului trecut, numărul născuţilor-vii a fost mai mare cu 3.319, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mare cu 522.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în luna august 20.781 de căsătorii, cu 5.965 mai multe decât în luna iulie şi cu 601 mai mare decât în aceeaşi lună din anul precedent.

Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei vine la Iaşi de Sfanta Parascheva

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, vor efectua, în perioada 12-15 octombrie, o vizită canonică în Arhiepiscopia Iaşilor, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, informează Patriarhia. Primirea oficială a Patriarhului României şi a Mitropolitului Cehiei şi Slovaciei va avea loc sâmbătă dimineaţă, în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Cu acest prilej, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, după care PF Daniel şi PF Hristofor vor participa la inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi vor vizita Casa Diaconia - Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socială şi Educaţie şi biserica Sfântul Sava. Cei doi ierarhi vor vizita şi spitalul Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Preafericitul Părinte Mitropolit Hristofor vor oficia Sfânta Liturghie, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, înconjuraţi de ierarhi din ţară şi străinătate, pe un podium special amenajat în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Luni, Patriarhul României şi Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei vor participa la Sfânta Liturghie la mănăstirea Văratec şi vor vizita căminul de bătrâni Monahia Nazaria al acestei mănăstiri.
Sfânta Parascheva este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie.
Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Şefa femeilor PSD din Constanţa, trimisă consul la Toronto

Antonella Marinescu, deputat şi şefa organizaţiei municipale de femei PSD Constanţa, a fost numită de Guvern în postul de consul general al României la Toronto (Canada), printr-o hotărâre aprobată în şedinţa de ieri.
Absolventă a Facultăţii de Industrializare a Lemnului din Braşov şi având specializarea de inginer în industria lemnului, Antonella Marinescu este membru PSD din 2003. În 2006, a fost numită la conducerea organizaţiei de femei PSD Constanţa. Surse din filială au declarat în presa locală că deputatul Antonella Marinescu, vicelider de grup în Camera Deputaţilor, a primit din partea PSD propunerea de a activa în diplomaţie, ca reprezentant al României într-o funcţie de consul în Canada.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.