Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: MAE rus: Romania nu este un stat prietenos

Ziarul de Vrancea
9 oct 2012 503 vizualizări
Aprecierea vine ca urmare a intenţiei autorităţilor locale din Sankt Petersburg de a numi o staţie de metrou cu numele Bucureşti

 Ministerul rus al Afacerilor Externe se opune ca o staţie de metrou din Sankt-Petersburg să se numească "Bucureşti", transmiţand o scrisoare în acest sens către primăria oraşului, relatează postul de radio Russkaia Slujba Novostei.

"Romania este un stat care nu poate fi calificat drept prietenos, iar relaţiile cu Bucureştiul stagnează", anunţă scrisoarea Ministerului rus de Externe, potrivit postului de radio. În plus, diplomaţia rusă precizează că Romania sprijină NATO, iar aceşti factori sunt suficienţi pentru ca staţiei de metrou să i se dea o altă denumire.

Cu toate acestea, decizia finală rămane de competenţa autorităţilor locale. Asemenea cazuri de ingerinţă în activitatea comisiei toponomice nu au mai existat în istoria Sankt-Petersburgului, potrivit corespondentului postului de radio rus. Russkaia Slujba Novostei aminteşte că staţia de metrou "Bucureşti" urmează să fie deschisă în Cupcino, la periferia Sankt-Peterburgului, în decembrie 2012.

 

Ministrul Muncii, acuzat că îi discriminează pe taţi

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să sancţioneze "discursul şi deciziile discriminatorii" ale ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a anunţat majorări ale indemnizaţiilor de concediu parental doar pentru mame.

TATA consideră că ministrul Muncii, ignorând zecile de mii de tătici aflaţi în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului, "anunţă cu obstinaţie" majorări ale indemnizaţiilor de concediu parental dedicate doar mamelor. "Declaraţiile şi demersurile publice ale ministrului Muncii sunt discriminatorii şi jignitoare la adresa taţilor care performează ca părinţi în beneficiul copiilor şi familiilor din care fac parte, fiind nemeritat desconsideraţi de un demnitar tributar unei mentalităţi retrograde, care etalează reflexe şi promovează stereotipuri nedemne pentru o ţară civilizată şi europeană", se arată într-un comunicat.

Sursa citată aminteşte că vechiul Cod civil şi fostul Cod al familiei, abrogate de la 1 octombrie 2011, tratau taţii drept părinţi de rang inferior, impunând ca statul român să apere interesele mamei şi copilului. Potrivit sursei citate, un efect nociv al discursului discriminatoriu este intoxicarea mass-mediei cu stereotipuri retrograde şi cu ştiri discriminatorii, care induc în eroare opinia publică. Aproximativ 30.000 de taţi se află anual în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copiilor lor.

Săpămâna trecută, CEDO a decis condamnarea Guvernului român, întrucât autorităţile au încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în cazul unui tată din Bacău care a vrut să intre în concediu parental. Refuzul autorităţilor a condus la obligarea Guvernului la plata către petent a 8.000 de euro despăgubiri.


 Peste 2000 de poliţişti, puşi să înveţe limba ţigănească

Aproximativ 2.500 de poliţişti de proximitate vor învăţa, la Centrul de pregătire de la Slatina, limba şi cultura romani. Proiectul are ca obiective prevenirea infracţionalităţii şi creşterea sentimentului de siguranţă publică pentru locuitorii de la sate şi comune. Programul va fi sprijinit de echipe de specialişti din Elveţia, care, pe lângă sprijinul financiar, vor asigura expertiza necesară derulării proiectului.

Contribuţia partenerilor străini se ridică la aproape două milioane de franci elveţieni. Adjunctul şefului Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române, comisarul şef Mihai Pruteanu, a declarat ieri că 2.500 de poliţişti din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire în domeniu poliţiei de proximitate, pentru a putea astfel să aibă un dialog eficient cu persoanele care fac parte din comunităţile cărora li se adresează.

În acest sens, pe lângă cursurile de engleză şi franceză, vor urma şi un curs în cadrul căruia vor trebui să înveţe limba şi cultura persoanelor care trăiesc în comunităţile de romi. "Prin apropierea poliţiştilor de aceste comunităţi se urmăreşte cunoaşterea cauzelor care pot genera criminalitate, abordarea acestora, precum şi rezolvarea sau îndepărtarea lor. Până acum am identificat 97 de comune cu populaţii importante de romi. De exemplu, la Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa, trăiesc peste 7.000 de romi", a spus comisarul.

 
Un caine agresiv rămane şase luni fără stăpan

Un bărbat din municipiul Cluj-Napoca, acuzat de vătămare corporală din culpă, după ce câinele său a muşcat un copil, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare. În 17 ianuarie 2009, un câine rottweiler a muşcat de cap un copil din vecini. Copilul a avut nevoie de câteva zeci de zile de tratament, iar de atunci face exerciţii de recuperare, după ce a avut o semipareză.

"Instanţa condamnă pe inculpatul C.C.D. la şase luni de închisoare pentru vătămare corporală din culpă. Admite în parte acţiunea civilă şi obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 200.000 lei, reprezentând daune morale", se arăta în încheierea Judecătoriei Cluj-Napoca.

 

Băsescu : Minoritatea romană din Ucraina să aibă drepturi similare cu cea ucraineană din Romania

Şeful statului l-a primit ieri, la Palatul Cotroceni, pe Eugene Czolij, preşedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, în cursul întrevederii fiind abordate aspecte privind situaţia minorităţilor naţionale din cele două ţări.

Traian Băsescu a apreciat că este de dorit ca minoritatea română din Ucraina să beneficieze de drepturi similare acordate minorităţii ucrainene din ţara noastră. El a subliniat faptul că minoritatea ucraineană beneficiază, printre altele, de reprezentare în cadrul Parlamentului României, dar şi de fonduri special alocate de la bugetul de stat. "Viziunea noastră în privinţa minorităţilor este aceea că, pe lângă drepturile lor, statul trebuie să aibă un rol activ ca cetăţenii de altă etnie să se simtă parte a naţiunii", a declarat Băsescu. De partea cealaltă, Eugene Czolij a afirmat că România este un exemplu în ceea ce priveşte modul în care tratează minorităţile naţionale.

"De fiecare dată când am ocazia, ofer România ca exemplu pentru modul în care tratează minorităţile naţionale şi pentru modul în care ştie să respecte drepturile omului. România se află la cel mai înalt nivel în ceea ce priveşte respectarea cetăţenilor de altă etnie, acordând chiar locuri în Parlament pentru minorităţile naţionale", a apreciat preşedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor.


Români "umiliţi" de un angajat al serviciului neozeelandez de migrare

Un cuplu de români afirmă că au fost "umiliţi" de către un angajat al Serviciului de Imigraţie din Noua Zeelandă (INZ) pe aeroportul din Auckland, după care au fost trimişi înapoi acasă cu avionul, relatează postul naţional neozeelandez de televiziune TVNZ.

Veronica Lazarovici şi soţul ei Mădălin Vânătoru, care au sosit în Noua Zeelandă pe 22 septembrie, în loc să treacă uşor de controlul vamal, aşa cum se aşteptau, au fost chestionaţi de INZ. Lazarovici afirmă că plănuia să studieze în Noua Zeelandă şi că întocmise o listă cu destinaţii turistice pe care dorea să le viziteze, însă Serviciile de Imigraţie au luat acestă decizie suspectând cuplul că se află în căutarea unor locuri de muncă ilegale în ţară, urmărind să nu se mai întoarcă în România.

Lazarovici a declarat pentru post că, în timp ce aştepta să fie chestionată, a fost "şocată" să audă un ofiţer din cadrul Serviciului Vamal spunând "ajunge cu românii". Ea subliniază că li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Noii Zeelande, în opinia sa, exclusiv din cauza "rasei". "Soţul meu şi cu mine suntem amândoi români. Este clar că acest comentariu ne viza pe noi", a continuat românca.

Un purtător de cuvânt al agenţiei a cerut scuze cuplului pentru comentariul "deplasat", care, în opinia acestuia a fost "te rog nu îmi mai trimite alţi români", ci nu "ajunge cu românii". El a precizat că problema a fost "integral investigată" şi s-a conchis că un ofiţer a făcut către un coleg un "comentariu nepotrivit", "care a fost auzit şi interpretat greşit", un lucru cu atât mai regretabil cu cât "a fost făcut în auzul publicului".


Nici FBI nu a reuşit să rezolve un jaf armat din Sfantu Gheorghe

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, Ion Popa, a declarat ieri că în cazul jafului armat care a avut loc în toamna anului 2009 la o firmă de pază şi protecţie din Sfântu Gheorghe există un cerc de suspecţi, dar nu şi probe împotriva persoanelor care fac parte din acesta.
Potrivit acestuia, Poliţia Covasna a cerut şi a primit expertiza tehnică pe care a făcut-o FBI în cazul jafului armat din 2009.

"Am cerut o expertiză tehnică de la FBI, care se efectuează cu o aparatură de ultimă generaţie pentru identificarea unor imagini, dar acestea nu se văd foarte bine. Din păcate suspecţii erau foarte departe, iar noi am crezut că acest organism internaţional va reuşi să ne ofere date suplimentare, dar nu am primit mai mult decât aveam deja. Cercetările continuă, avem un cerc de suspecţi, dar nu avem probe împotriva persoanelor care fac parte din acesta", a spus şeful Poliţiei Covasna. El a precizat că suspecţii nu sunt din Covasna, ci din alte judeţe.
Întrebat cât a costat expertiza tehnică făcută de FBI, Popa a spus că aceasta a fost făcută gratis, "pe bază de colegialitate".

Două persoane au jefuit, în data de 15 octombrie 2009, o firmă de pază şi protecţie din municipiul Sfântu Gheorghe, după ce i-au legat pe cei trei angajaţi aflaţi în sediul societăţii. Cei doi atacatori purtau cagule şi erau înarmaţi cu mitraliere. Ei au furat circa 270.000 de lei, iar cele două pistoale şi muniţia luate de la agenţii firmei au fost abandonate în firmă.

După ce au furat banii, cei doi atacatori au plecat cu un autoturism inscripţionat cu denumirea societăţii, cheia maşinii fiind luată din sediul firmei de pază. Ulterior, maşina a fost găsită în albia râului Olt.


Patru ani de închisoare pentru o judecătoare de la instanţa supremă

Judecătoarea ICCJ Maria David a fost condamnată ieri de instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă, după ce ar fi primit de la un om de afaceri peste 200.000 de euro pentru a interveni la colegi magistraţi. Instanţa a mai stabilit ca Maria David să nu îşi poată exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei de patru ani de închisoare.

Judecătorii ICCJ au mai obligat-o pe Maria David să îi restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda, bani pretinşi acestuia în schimbul promisiunii că îi va rezolva unele dosare aflate la instanţe. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie-decembrie 2009, judecătoarea Maria David ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă. Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe două imobile ale Mariei David.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.