Național

Peste 200.000 de pelerini aşteptaţi la Iaşi de Sfanta Parascheva

Ziarul de Vrancea
8 oct 2012 3478 vizualizări
La Iaşi vor fi aduse şi moaştele Sfântului Cuvios Teofil de la mănăstirea Kitaev, din Ucraina n la sărbătoarea religioasă este aşteptat şi Patriarhul Daniel

Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei au anunţat, ieri, că 260 de poliţişti şi peste 500 de jandarmi se vor afla pe străzile Iaşului în această săptămână, pentru a asigura ordinea publică, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. "Le recomandăm oamenilor prezenţi în această săptămână la Iaşi să îşi protejeze bunurile personale şi să nu fie sub influenţa băuturilor alcoolice. Ca şi în anii precedenţi, vom asigura ordinea publică pentru pelerinii care vin în oraş", a declarat colonelul Ghiorghi Stan din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parsacheva vor fi scoase joi dimineaţă din incinta Catedralei Mitropolitane, urmând să fie depuse într-un baldachin special amenajat în curtea Catedralei. La Iaşi vor fi aduse şi moaştele Sfântului Cuvios Teofil de la mănăstirea Kitaev, din Ucraina, acestea urmând să fie aşezate alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Moaştele din Ucraina vor fi însoţite la Iaşi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil şi rector al Academiei Teologice din Kiev.

La sărbătoarea religioasă de la Iaşi este aşteptat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoe Române.
Duminică, 14 octombrie, în faţa Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi.

Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.