Național

MOZAIC NATIONAL: Peste jumătate dintre romani nu au citit nici o carte anul trecut

Ziarul de Vrancea
8 oct 2012 807 vizualizări
Doar 15% dintre conaţionali au citit cinci sau peste cinci cărţi în 2011 n bătranii citesc cel mai puţin

Peste jumătate dintre participanţii la un sondaj efectuat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) la comanda postului TVH 2.0 spun că în acest an nu au reuşit să termine de citit nici măcar o carte. Faptul că românii nu prea mai au fie chef, fie bani de cărţi se reflectă în piaţa de carte tipărită, care scade de la un an la altul.

Doar 15% dintre cei care au răspuns la sondajul IRSS au citit cinci sau peste cinci cărţi, 21% au terminat de citit 1-2 cărţi, iar 11% au citit, potrivit propriilor declaraţii, 3-4 cărţi în acest an. Pe categorii de varstă, datele arată că nu au citit nicio carte 32% dintre cei cu varstele între 18 şi 30 de ani, 49% dintre cei din segmentul 31 - 55 de ani şi 68% dintre bătranii de peste 55 de ani.
La polul opus, cu 5 sau peste 5 cărţi citite se înscriu 19% dintre repondenţii cu varstele cuprinse între 18 şi 30 de ani, 16% dintre repondenţii cu varstele cuprinse între 31 şi 55 de ani şi 11% dintre repondenţii a căror varstă depăşeşte 55 de ani. La capitolul 1-2 cărţi citite se înscriu 29% dintre cei din categoria de varsta 18 – 30 de ani, 25% dintre cei din categoria de varsta 31 - 55  de ani şi 13% dintre repondenţii de peste 55 de ani.

Cu 3-4 cărţi citite pană în prezent, în 2012, se laudă 20% dintre cei pană în 30 de ani, 10% dintre cei pană în 55 de ani şi 7% dintre cei peste 55 de ani.

Potrivit capital.ro, piaţa de carte autohtonă are o valoare actuală estimată de 60 de milioane de euro, cu 40% mai mică faţă de anul 2007. Cifra exclude vanzările de manuale şi a celor la chioşc, care se vand împreună cu ziarele. O cauză posibilă a scăderii ar putea fi apariţia e-readerelor şi a librăriilor digitale în România. Preţul unei cărţi digitale poate fi şi cu 30% mai mic decat al uneia tipărite, datorită costurilor mai reduse de producţie.

Peste 2.500 de români au abandonat în ultimii ani cărţile clasice pentru cele electronice şi preferă unei cărţi clasice e-readerele, care poate găzdui o întreagă bibliotecă.

Încă doi ani de închisoare pentru Hayssam care stă "bine-merci" în Siria

Omar Hayssam a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce fraţii acestuia - Mukhles şi Mahmoud - şi omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.
În cazul lui Hayssam, pedeapsa a fost contopită cu cea de 20 de ani, primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ. La pronunţarea sentinţei, inculpaţii şi avocaţii acestora au lipsit din sală.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23 - 30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru acte de terorism.
Cercetările au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă.
Sirianul Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. 

Acatiste pentru IPhone

Mănăstirea Curtea de Argeş va lansa joi aplicaţia cu rugăciuni pentru iPhone şi iPad, oferind credincioşilor posibilitatea de a purta cu ei, oriunde s-ar afla, rugăciunile. "Modul de trai modern este mai alert, avem mai multe responsabilităţi şi mai puţin timp liber, de aceea mulţi dintre noi mergem din ce în ce mai rar la biserică pentru a ne ruga. Credinţa noastră nu trebuie să pălească în absenţa unui cadru religios. Important este să ne îndreptăm gândurile către divinitate şi să ne rugăm, oriunde ne-am afla", arată într-un comunicat Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, adăugând că tehnologia ar putea fi de un real ajutor în acest sens. Cu aplicaţia gratuită "Mănăstirea Curtea de Argeş", Biserica intră "în secolul XXI".

Aplicaţia include o colecţie numeroasă de rugăciuni şi acatiste, dar şi un planificator cu alarmă, care aminteşte ce rugăciune şi-a propus, la ora şi data setată de credincios. Pe lângă toate acestea, utilizatorul va avea acces la cele mai noi ştiri ale Arhiepiscopiei Argeşului: hramuri, pelerinaje, acţiuni ale Bisericii Ortodoxe, întâlniri şi vizite ale înalţilor prelaţi, evenimente de caritate organizate de instituţiile Bisericii, regulamente noi, dar şi colaborări cu alte rituri.

Un deţinut îşi cere indemnizaţia de parlamentar

Fostul deputat Mihail Boldea a transmis o solicitare prin care cere acordarea indemnizaţiei parlamentare pentru perioada martie-septembrie, perioadă în care s-a aflat în arest şi a deţinut încă funcţia de deputat. Surse parlamentare au precizat că solicitarea a fost înaintată Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând ca acest for să ia o decizie asupra cererii lui Boldea. "Subsemnatul Boldea Mihail, fost deputat în legislatura 2008-2012, în colegiul nr. 9 Galaţi, respectuos vă solicit să îmi comunicaţi modul în care pot intra în posesia indemnizaţiei aferente lunilor martie-septembrie 2012. Precizez că mandatul subsemnatului a încetat la data de 25.09.2012 când demisia a fost citită în plenul Camerei Deputaţilor", se arată în solicitarea lui Boldea.

Fostul deputat a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie.

Zgonea se plimbă cu elicopterul SRI

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a deplasat sambătă la Botoşani cu un elicopter al SRI, pentru a participa la zilele municipiului Dorohoi, anunţa Botoşăneanul.ro. În momentul în care a fost întrebat de ziarişti dacă nu cumva este prea scump acest drum, Valeriu Zgonea, care este şi vicepreşedinte al PSD, a răspuns: "Nu, pentru întalnirea cu cetăţenii nimic nu este scump".

El le-a cerut ziariştilor să se obişnuiască cu un preşedinte activ: "O să vă obişnuiţi cu mine ca preşedinte al Camerei Deputaţilor activ", a spus el, adăugand că va folosi pentru deplasările în ţara "acele instrumente pe care le am la dispoziţie".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.